NFC+ Simkaarten

Ik zit al paar jaar bij Ziggo met mijn mobiele telefoon abonnement. Sinds enige tijd zijn Ziggo en Vodafone samen gegaan en ben ik dus 'overgestapt', eerst was ik heel erg enthousiast, ging van 500 belminuten naar onbeperkt bellen en van 1500 MB data bundel naar een 6 GB data bundel en dat zonder meer te gaan betalen.

Bekoelen

Mijn enthousiasme begon al snel te bekoelen toen ik mijn simkaart ontving, ik kreeg namelijk een NFC+ simkaart, dat was makkelijk want dan kon ik daarmee ook betalen in winkels. Ik weet niet welke gladiool dat als makkelijk bedacht heeft maar die had in ieder geval geen uitgebreide kennis van ICT beveiliging.

Telefoons zijn computers, deze dingen worden continue aangevallen, door geheime diensten en door hackers, op het moment dat je dus je betalingen met een chipje in die telefoon kunt regelen worden dingen inherent onveiliger. Daarnaast is enkele jaren geleden al door Radar en de Consumentenbond bewezen hoe onveilig contactloos pinnen is. En dan kun je een pinpas nog beschermen met een speciaal hoesje wat draadloze signalen blokkeert, dat kan met een telefoon niet, zodra je dat doet ontvang je namelijk ook geen telefoontjes, sms-jes of appjes meer.

Omdat iets nieuw en makkelijk is, is geen reden om het maar overal in te duwen en het iedereen door zijn strot te rammen. Ik wil niet dat iemand met de juiste apparatuur geld van mij kan afpakken door gewoon langs me te lopen in een drukke winkelstraat. En met mij zijn er hopelijk vele anderen die dit niet willen.

Mijn ervaringen

Ik heb natuurlijk direct met Vodafone gebeld om te zeggen dat ik dit niet wou. Hun advies was om dan maar naar een Vodafone winkel te gaan en hier een nieuwe sim te vragen. Door omstandigheden ben ik daar pas vandaag (2,5 weken later) aan toegekomen. Kom ik in de Vodafone winkel en leg het verhaal uit, vertellen ze me daar dat ze geen andere simkaarten meer hebben dan NFC+ kaarten.

Natuurlijk werd ik hier niet enthousiast van en heb ik het winkel personeel een preek over de onveiligheid van die dingen gegeven. Zij raadde mij aan om contact op te nemen met de klanten service. Dat heb ik zojuist gedaan en die deelde mij mee dat ze uitsluitend nog NFC+ simkaarten uitgeven maar dat ze zouden zoeken voor me. Gelukkig hebben ze er eentje gevonden voor me maar verkapt betekent dit dat als er iets mis gaat met ide simkaart dat mijn nieuwe dan dus ALTIJD een NFC+ simkaart zal worden.

Ik word hier niet blij van. En ik vind dat de directie van Vodafone en van elke willekeurige andere telefoon provider eens moeten gaan praten met ICT Security experts voor ze dit soort ondoordachte beslissingen nemen waarmee ze mijn privacy schenden en de veiligheid van mijn betalingsverkeer om zeep helpen. Privacy want die dingen zijn uit te lezen en geven dan telefoonnummer en het simkaartnummer af, ook als er verder geen betaling gedaan word door degene van wie de telefoon is. Veiligheid omdat de banken inderdaad bedragen boven de 50 euro vergoeden met dit soort problemen maar Vodafone dus zoiets niet in de voorwaarden heeft staan. Sterker nog, ze hebben hierover NIETS staan, ze vertellen zowel op hun forum als op hun website hoe geweldige toekomstmuziek het is om voortaan met je mobiele telefoon te betalen zonder dat er ergens ook maar een klein zinnetje over de veilheid staat behalve dan dat het voldoet aan de standaard van MasterCard, een standaard die dus onveilig is zonder een beschermhoesje om je bankpas, iets wat ik dus nog steeds niet met mijn telefoon kan doen.

Ik snap het niet

Ik wou dat mensen eens leerde nadenken voor ze iedereen dit soort opties door hun strot rammen.

Zoals gezegd is mijn probleem voorlopig opgelost, waarvoor dank richting de Vodafone klantenservice, maar in de toekomst ga ik hier dus vroeger of later weer tegenaan lopen en dan mag ik wederom ruzie gaan maken met de klantenservice hierover of gaan overstappen, als er dan nog providers bestaan die werken zonder die rottige NFC op de simkaart. En ik snap het niet want NFC zit al op de meeste moderne telefoons, dus als mensen willen kunnen ze het gebruiken en op een telefoon kun je het tenminste nog UIT zetten, dit kan niet op een simkaart. Dus ik zie ook nog eens het nut er niet van in, als iemand zoiets graag wil kan hij of zij gewoon een telefoon kopen met NFC er op en het daarmee doen en ondertussen het uitzetten als hij of zij niet hoeft te betalen en dus veilig over straat met zo een apparaat.