25 years of internet (Dutch)

Vandaag (zondag 17 november 2013) is het precies 25 jaar geleden dat Nederland aangesloten werd op de voorloper van het internet.

Dit doet me toch even stil staan bij mijn eigen ervaringen, ik herinner me nog goed dat ik in 1995 met een 14k4 modem bij mijn ouders thuis zat, toen belde ik nog niet in op het internet, nee ik belde een BBS, en daar kon ik dan spelletjes downloaden of plaatjes of tekst berichtjes uitwisselen met andere gebruikers. Een spelletje downloaden in die tijd duurde gemiddeld een dag. Zo lang kon je natuurlijk niet in blijven bellen, dus ging je download manager gebruiken die een download konden resumen als er weer verbinding was.

Dit deed je niet alleen omdat je geen hele dag aan een stuk door ingebeld kon blijven maar ook omdat de telefoon lijn er regelmatig uitklapte, zeker met een ISDN huis centrale er voor die een piepje door de lijn stuurt als er een tweede gesprek binnen komt, dit was echt funest voor de verbinding altijd. Hoe vaak ik in het verleden niet met een vriend een spelletje zat te spelen, bijna uitgespeeld en dan werden we gebeld en lag alles er uit, konden we overnieuw beginnen.

Ook mijn moeder snapte het niet helemaal want die bleef elke keer de telefoon willen gebruiken die op dezelfde lijn als de modem zat, dat heeft ons dan ook heel vaak ons spelletje Warcraft 2 gekost wat ik in die tijd veel met Dnaleor speelde.

 

Later toen ik op kamers ging in 1996 kreeg ik 'echt' internet, ik belde nu in op de RuG met een account die ik deelde met mijn toenmalige huisgenoot JoMoi. Dit liep in die tijd al vrij snel uit de hand, ik leerde IRC kennen en begon veel te chatten en mijn huisgenoot kreeg een vriendin in Duitsland waar hij mee chatte en belde, de telefoon rekeningen stegen tot ongekende hoogtes moet ik bekennen. Dit werd nog erger toen ik ook een vriendin in Duitsland kreeg (een vriendin van de vriendin van JoMoi).

Toen ik een half jaar daarna weer vrijgezel was en een meisje in Thailand leerde kennen en nog meer online was hoorde ik via een kennis van mij over de studenten flats in de wijk Selwerd, hier kreeg je 10 MBit(!!!) internet voor maar 10 gulden per maand, mijn laatste telefoon rekening was toen 600 gulden, je kunt je voorstellen dat ik mij direct aangemeld heb voor een kamer in die flats. Drie jaar lang heb ik genoten van het internet daar, eerst vooral met chatten maar al heel snel begon ik mij steeds meer te verdiepen in computers en netwerken en ontdekte ik Linux. Hierdoor groeide mijn computer kennis met sprongen, veel meer dan op school terwijl ik toch een opleiding Technische Informatica deed die dat jaar net gelanceerd was. Je kon merken dat de opleiding nieuw was want ik kreeg computer les van iemand die misschien 4 jaar ouder was dan ik, net van de universiteit af was en Nederlands kampioen Duke Nukem 3D was. "It's time to kick ass and chew bubble gum, and I'm all out of gum" (voor degene die het zich nog herinneren).

Dat was een leuke tijd en een leuke leraar, alhoewel ik weinig leerde op school en veel meer kennis opdeed door thuis achter de computer het internet af te struinen.

 

In 1999 beginnen ze helaas in Selwerd bandbreedte limieten in te voeren omdat er te veel mensen met warez ftp servers in de flat waren en dit te veel verkeer opslokte en een hoop problemen met zich meebracht. Ik ben hierop weggegaan uit Selwerd en kreeg in mijn nieuwe woning kabel internet, dit was toen al bij @home, wel 512 KBit snel, in die tijd nog een hele snelheid en zo waar een verbetering tegen over het inmiddels gelimiteerde Selwerd netwerk. In de loop van de volgende 4 jaar heb ik gemerkt dat het kabel internet steeds populairder werd en de connecties daardoor steeds brakker doordat het wijk hub systeem in die tijd nog niet zo goed was aangelegd als tegenwoordig en de snellere verbindingen gewoon erg duur waren en dus nog niet gebruikt werden voor de wijk hubs, in die tijd had een wijk hub maximaal 10 MBit, als je daar met 40 man met 512 KBit op zit dan is dat duidelijk niet genoeg. Men dacht toen nog dat mensen niet allemaal tegelijk zouden gaan internetten, dit bleek tegen te vallen Tongue out

 

In 2005 kreeg ik voor het eerst een echt eigen huis en was ik eerlijk gezegd kabel internet best wel heel erg zat dus toen heb ik ADSL genomen, 2 MBit in die tijd, dat was zat, wat een ongekende snelheid was dat toen opeens na 5 jaar 512 KBit. Ik koos in die tijd speciaal voor Demon Internet (inmiddels opgekocht door XS4ALL) omdat dat een technisch competente provider was die wel goed betaalbaar was. Na nog een paar verhuizingen kwam ik in 2005 weer in Beijum terecht, hier vond ik indertijd @home brak worden maar hier bleek ook dat de ADSL vrij brak was doordat we op een centrale een wijk verderop aangesloten zaten, gevolg, maximale snelheid was 4 MBit. Nou was dit de snelheid van mijn toenmalige internet dus ik vond het prima.

In de loop van de jaren werden de snelheden echter overal opgehoogd, zelfs hier, alleen kon het technisch niet, dus ik betaalde opeens voor een 8 MBit abbonement terwijl ik maar 4 kreeg, dit vond ik best wel vervelend maar ik vond mijn provider (Demon opgekocht door XS4ALL) nog steeds de beste in dit land dus ik bleef trouwe klant. Toen echter KPN opeens XS4ALL opkocht werd de kwaliteit beduidend minder en de prijzen eigenlijk veel te hoog voor wat ik kreeg, niet dat het duurder werd, de rest werd gewoon goedkoper.

Dus uiteindelijk heb ik vorig jaar voor Ziggo gekozen en heb ik hier een 60 MBit verbinding van, deze verbinding is stabiel en ook al vind ik dat Ziggo de netneutraliteit wetgeving schend door poort 25 te redirecten naar hun eigen mailserver en binnenkomend zelfs helemaal dicht te zetten ben ik voor de rest zeer tevreden, de verbinding is stabiel, ik haal mijn snelheid zowel upstream als downstream. Een hele verbetering tegenover het oude @home.

 

Wat ik mij dus vandaag realiseerde toen ik las over het 25 jarig bestaan van het internet in Nederland is hoe verwend ik ben geraakt de laatste jaren, waar we vroeger met moeite een spelletje konden downloaden en hier dagen over deden kunnen we tegenwoordig via onze mobiele telefoon (die vaak al sneller internet heeft dan mijn eerste kabel verbinding) gewoon verbinden met onze pc thuis en een download aanzetten en dan is deze binnen nog voor we weer thuis zijn. Een installatie DVD van Ubuntu of Mint binnenhalen is gedaan in een paar minuten en dit vinden we nog steeds te traag stiekem. Het is awesome om te zien wat voor gigantische sprongen voorwaarts er zijn gemaakt op dit gebied en nog steeds worden gemaakt, snelheden van zowel computers als internet verbindingen blijven omhoog gaan, landelijke hotspot systemen van je provider waar je gebruik van kunt maken. Er zitten ook enge kanten aan natuurlijk zoals ik al wel eens eerder geschreven heb maar vandaag wil ik vooral stilstaan bij de vooruitgang die gemaakt is in 25 jaar en in awe staan van wat er waarschijnlijk nog gaat komen.

 

Dus, gefeliciteerd Nederland met 25 jaar internet Smile