Vuurwerk

Dit jaar heeft onze overheid een vuurwerk verbod afgekondigd in verband met Corona. Hier in de wijk word ondertussen flink geknald met illegaal vuurwerk wat zo zwaar is dat mijn huis regelmatig staat te trillenop de fundering, een aardbeving is er niets bij.

Nu viel het mij op dat er in een discussie over vuurwerk op Twitter een reactie van de politie staat: "wij handhaven alleen bij levensgevaar".
Vandaag zag ik op nos.nl een liveblog met in de titel "BOA's handhaven niet op vuurwerk".

Het komt er dus op neer dat onze regering een besluit neemt en dat zowel de politie als de BOA's zeggen: stik er maar in, gaan we niet doen. Als je dat als werknemer doet naar je werkgever dan heet zoiets werkweigering en kan het je ontslag betekenen. Kennelijk werkt dit bij de politie niet zo...

Ik snap het ergens wel, er is de afgelopen jaren door onze regering flink bezuinigd op de politie dus dan heb je ook de mankracht niet om echt hier iets aan te doen. Aan de andere kant zit ik in een wijk waar ze echt al weken aan het knallen zijn, er door diverse mensen meldingen zijn gedaan bij de politie en er niets veranderd. Vroeger of later gaat dit er toe leiden dat iemand het recht in eigen hand neemt als de zoveelste vuurwerk bom in de buurt af gaat. Kennelijk zal onze regering in hun bezuinigingsdrift dit worst wezen, net zoals ze het worst is dat ze de Groningers met schade laten zitten en de gedupeerde van de toeslagen affaire grotendeels in de kou laten staan.

Tegelijk snap ik het ook niet, het is je plicht om te handhaven en je opdrachtgever in de vorm van de regering kondigt een verbod af op vuurwerk, dan is toch het minste wat je kunt doen is random rond gaan rijden op plekken waar vaak vuurwerk afgestoken word en hier een paar mensen bekeuren? Houd op zijn minst de schijn op van dat je je werk doet naar beste kunnen.

Ik vraag me serieus af hoe ver ze van de gewone mensen af staan in Den Haag. Het lijkt mij een goed idee dat als je minister wil worden je eerst minimaal een jaar lang van een uitkering in een achterstandswijk of in het aardbevingsgebied moet rond zien te komen inclusief belastingdienst die je overal op probeert te pakken en een uitkeringsinstantie die je werkervaringstrajecten in dwingt. Kijken hoeveel meer begrip een regering dan zou hebben voor burgers en hoe veel minder enthousiast ze zullen zijn om cadeautjes aan bedrijven als Shell en Unilever te geven.

In het kort, waar ik ooit trots was op Nederland word ik de laatste 15 jaar spuugzat van dit land en ben ik er van overtuigd dat de VVD niets dan slechts heeft gebracht voor iedereen die niet minimaal 2 keer modaal verdiend.