Boos *updated*

Ik kreeg laatst van een zeer goede vriend de opmerking naar mijn hoofd 'er zit zoveel woede in je', niet lang daarvoor had ik van mijn moeder te horen gekregen 'je doet zo boos de laatste tijd'. Dus ik ben eens naar mezelf gaan kijken en ik moet constateren dat er inderdaad een hele hoop woede in mij zit en dat die woede een hele hoop oorzaken heeft, een gedeelte privé en een (helaas) veel groter gedeelte maatschappelijk.

 

Privé

Hier speelt om te beginnen natuurlijk het feit dat de laatste vrouw waar ik verliefd op was mij gewoon letterlijk van de ene op de andere dag is gaan negeren. Deze vrouw pretendeerde ook verliefd op mij te zijn en was voor dat alles een zeer goede vriend, kennelijk bleek dit allemaal niet belangrijk te zijn.

Ook speelt hier een goede vriend van me waar mijn (veel eerdere) verloofde mee vreemd was gegaan, deze man heb ik dit vergeven, ik heb hem zo ongeveer gedwongen om hier keer langs te komen en een serieus gezellige middag met hem gehad, dat is nu twee jaar geleden en het enige wat ik meekrijg van hem is dat hij tegen onze gezamenlijke vrienden blijft herhalen dat hij vindt dat hij eens contact met mij moet opnemen, dit doen, al was het maar in de vorm van een msn berichtje, lijkt echter te veel moeite dus ik heb twee jaar niets meer gehoord, dat is dan een van je beste vrienden, of beter, was, want de kans dat ik deze man weer als vriend ga accepteren word elke dag met sprongen kleiner.

Natuurlijk helpt het ook niet om werkeloos te zijn en daardoor elke maand wat verder in de financiële problemen te komen, en daar komen we toch eigenlijk wel bij de maatschappelijke redenen waarom ik boos ben en me, eerlijk gezegd, gewoon machteloos voel.

 

Sozawe / slavenarbeid

Ik ben dus werkeloos, er zijn bar weinig ICT vacatures voor systeembeheerders met een specialisatie in beveiliging van netwerken en servers in Groningen, en sorry, maar voor de meeste ongeschoolde vacatures kom je gewoon niet in aanmerking als je 36 bent. Vanuit de dienst Sozawe werd mij laatst gevraagd of ik bezwaar zou hebben tegen 3 maanden stage met behoud van uitkering als er kans zou zijn om hier een baan aan over te houden. Nee hier heb ik geen bezwaar tegen, ik wil een potentiële werkgever met plezier de kans geven om mij te evalueren maar het moet wel met de serieuze intentie zijn om mij inderdaad uiteindelijk in dienst te nemen.

Toen kwam de vraag, met daarbij de opmerking dat ik hier binnenkort voor in aanmerking zou komen, of ik bezwaar zou hebben tegen 6 maanden arbeidservaringsstage met behoud van uitkering. Na wat doorvragen bleek dat dit om een fulltime dienstverband van 6 maanden in een willekeurige sector gaat. Met behoud van uitkering. Ergo, ik werk dan 6 maanden lang, 40 uur per week tegen ruim 500 euro minder dan het minimum loon zonder uitzicht op werk hierdoor, sterker nog, ik moet daarnaast aan de sollicitatie plicht blijven voldoen om zelf werk te vinden heb ik begrepen. Hierover kan ik heel kort zijn, dit biedt voor mij geen enkel perspectief. Het enige wat dit bewerkstelligd is dat er straks bedrijven zijn die geen personeel meer in dienst hebben maar die compleet gaan draaien op die mensen die de pech hebben in de uitkering te belanden. Dit is een verkapte vorm van slavenarbeid.

En dan de financiën, ik woon nog vrij goedkoop maar omdat ik vorige jaar nog een goede baan had en toen teveel huurtoeslag kreeg word dit in beslag genomen. Ergo, omdat ik 3 maanden lang goed verdiend heb moet ik de andere 9 maanden (waarin ik het echt niet had kunnen redden zonder die huurtoeslag) terugbetalen. Het gevolg is dat ik een steeds grotere huurschuld opbouw, en dan bof ik nog dat ik een zeer schappelijke huurbaas heb.

Laatst zei iemand tegen mij dat ze jaloers was op mij, dat ze ook wel de hele dag thuis wil zitten, nou in het kort, wat betekent thuiszitten voor mij precies vroeg ik me toen af. Ik kwam tot het onderstaande lijstje:

- Ten eerste, financiële problemen, het je elke maand weer afvragen welke van je vaste lasten je deze maand kunt uitstellen om maar je eten te kunnen blijven betalen
- Het je realiseren dat, in iets meer dan een jaar tijd, de schulden, die je bijna afbetaald had, gewoon weer verdubbeld zijn ten opzichte van een jaar geleden en dat het elke maand weer een beetje meer word
- Het je realiseren dat je, als je ooit weer een baan vind, dus eerst jaren lang schulden mag afbetalen, terwijl ik daar zo goed als vanaf was iets meer dan een jaar geleden
- Het merken dat je door je familie en sommige van je vrienden met de nek word aangekeken omdat je een parasiet of een halve crimineel bent volgens hun
- Te horen krijgen dat je het maar makkelijk hebt want jij hoeft alleen maar thuis te zitten en je handje ophouden terwijl niemand zich realiseert dat ik mijn handje niet op wil houden en ik duizend keer liever gewoon zou werken
- Te horen krijgen dat die uitkeringstrekkers zo een last zijn voor de maatschappij terwijl niemand zich schijnt te realiseren dat dit minder dan 3% van onze begroting is terwijl de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld 11% is
- Elke keer weer te merken dat je door de overheid en door veel mensen als een crimineel gezien word omdat je hun belastingcenten opgebruikt, niemand schijnt zich te realiseren dat ik het toch echt niet kan helpen dat onze ministers onze economie (vooral in Groningen) zo om zeep aan het helpen zijn

 

TTIP

Daarnaast volg ik het verhaal rond TTIP erg goed, dit verdrag word door onze EU ministers in achterkamertjes gesloten met de VS. Als dit verdrag er komt houd dit effectief in dat voor de grote bedrijven uit de VS het NL arbeidsrecht niet bestaat, zij mogen de regels uit de VS hanteren. In de VS is er zo goed als geen arbeidsrecht en is er een gigantische kloof tussen arm en rijk, alleen daarom al is dit een heel erg slecht verdrag wat alleen de top meer geld oplevert maar juist de gewone mensen hun rechten kost en armer maakt.

Los van het arbeidsrecht biedt TTIP ook de mogelijkheid om de staat aan te klagen als bedrijf indien de staat een wet of regel invoert/veranderd die het bedrijf mogelijk geld zal kosten. Zo hoorde ik enige tijd terug dat Brazilië zo een verdrag heeft met de VS, zij moeten nu 2 miljard dollar aan een sigaretten fabrikant betalen omdat ze anti rook campagnes gestart zijn. De sigaretten fabrikant in kwestie maakt daardoor minder winst en eist schadevergoeding. Een schadevergoeding die ongeveer 3% is van hun bruto nationaal product. Dit is dus in percentages net zoveel geld als wat wij hier ongeveer kwijt zijn een jaar werkelozen van een uitkering te voorzien.

Kun je voorstellen dat zo een verdrag hier komt? Stel je voor dat we hier een voorlichting houden over gezond voedsel vanuit de overheid en McDonald's en de Burger King onze staat gaan aanklagen voor gederfde inkomsten.

Het verbaasd mij spontaan niet meer dat er zoveel Amerikanen met overgewicht kampen, de overheid durft ze geen les te geven of voor te lichten over de risico's want dan worden ze aangeklaagd door de grote bedrijven onder hun eigen wetgeving en over andere uitwassen van deze verdragen wil ik eigenlijk niet eens meer nadenken.

 

Ontslagrecht versoepeling

Meer lokaal vecht de VVD al jaren voor ontslagrecht versoepeling. Dit onder het argument dat bedrijven soms failliet gaan omdat ze hun personeel moeten betalen. Prima, ik ben er voor om bedrijven die het niet meer kunnen betalen de optie te geven personeel te ontslaan. Liever dat dan dat ze inderdaad failliet gaan en iedereen op straat staat in plaats van een gedeelte. Maar de andere kant van de medaille is toch echt wel dat er tegenwoordig niemand meer een vast contract krijgt, mensen zomaar ontslagen kunnen worden omdat ze op het verkeerde moment het verkeerde tegen hun baas zeggen. Of, zoals in mijn geval, dat ze weigeren te liegen tegen klanten voor hun baas.

Ik zal mijn verhaal daarover hier in het kort uiteenzetten. Ik werkte vorig jaar voor een leverancier van RIS/BIS systemen, dit zijn systemen waarmee raadinformatie en bestuursinformatie gedeeld word onder ambtenaren en onder burgers. Deze systemen bieden een afgesloten gedeelte voor de bestuurders voor bijvoorbeeld gesloten raadpunten of stukken die nog niet bij burgers bekent mogen worden. Er kwam een nieuwe Ipad App uit voor dit systeem, gemaakt door de afdeling software ontwikkeling. Mijn werk was hoofd beveiliging aangezien ik een Security+ Certified Professional ben. De dag voor die App publiek zou gaan was het eerste moment dat mij verteld werd dat deze App er zou komen. Na mijn opmerking dat die App niet gecontroleerd was op veiligheid door mij of mijn team werd er van mij gevraagd om de App even in 5 minuten door te lopen met de hoofd ontwikkelaar.

Ten eerste snapt natuurlijk iedereen die ook maar beetje computer of programmeer ervaring heeft dat je de veiligheid van zo een App niet in 5 minuten kunt bepalen, dat is alsof je een monteur vraagt om in 5 minuten te bepalen of een nieuw model auto wel veilig is. Maar goed, ik ben in mijn pauze met de hoofd ontwikkelaar gaan zitten en heb hem een paar vragen gesteld over de App. Mijn eerste vraag was of de communicatie met de server versleuteld was of niet. Antwoord: dit is niet versleuteld want om versleutelde communicatie te gebruiken moet je een certificaat bij een door Apple goedgekeurde leverancier kopen, dit vond men te duur dus er was gekozen om geen versleuteling te gebruiken.

Natuurlijk heb ik de App toen afgekeurd. Op dat moment is mij te verstaan gegeven door mijn manager dat ik dit aan niemand mocht vertellen want dat de App de volgende dag met veel bombarie en pers erbij in gebruik genomen zou worden in Amsterdam Zuidoost, zonder certificaat. Om dit nog soepeler te laten verlopen kreeg de complete gemeenteraad daar Ipads van mijn werkgever cadeau.

Dus, wacht even, een certificaat van zo een 400 dollar is te duur maar we geven wel ongeveer 19 Ipads weg? Ik weet de exacte hoeveelheid niet meer maar op dit moment zitten er 19 leden in de gemeenteraad van Amsterdam Zuidoost.

Niet lang daarna werden we gebeld door iemand van de gemeente Amsterdam Zuidoost, deze vrouw vroeg of de Ipad App eigenlijk wel veilig was. De regel was dat mensen met vragen over beveiliging naar mij door verwezen werden, dus de telefoniste verbond deze vrouw door naar mij. Nog voor ik kon opnemen stond mijn manager naast mij die mij vertelde dat ik wel moest zeggen dat de App veilig was. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik dat niet kon doen, als ik met mijn Security+ papiertje ga roepen dat iets veilig is en het blijkt dan niet veilig te zijn dan kan ik mijn papiertje wel weggooien want er is geen bedrijf meer wat mij zal geloven, dus ik heb geweigerd te liegen en heb ook eerlijk tegen de vrouw die belde gezegd dat de App niet zo veilig was maar dat hier nog aan gewerkt werd. Dit was het beste wat ik er van kon maken wetende dat als genoeg gemeentes de App zouden afnemen er een certificaat zou komen.

Ongeveer twee weken daarna kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd werd en dat ze mijn werkhouding niet begrepen. Ook mocht ik voor de maand dat mijn contract nog liep thuis blijven. En dit is het topje van de ijsberg want dit bedrijf levert ongeveer 1/3-de van alle gemeentes hun RIS/BIS software. Ik zou bijna eens met Brenno de Winter gaan praten en een boekje opendoen over hoe het intern bij dat bedrijf ging. Ik heb meegemaakt dat een klant bewust op een lek systeem gehouden werd om maar geld los te krijgen voor de upgrade, dat dit om een gemeente gaat waar GBA en DigID gegevens over de lijn gaat zonder versleuteling dat boeide niemand, als er maar geld verdiend word.

Het enge is dat dit gedrag meer en meer de normale werkhouding word van bedrijven, als er maar geld verdiend word, goede producten leveren is niet belangrijk meer, als het maar lijkt te doen wat de klant wil zit het wel goed. En als de klant het beter wil moet er meer voor betaald worden. Deze werkhouding word alleen maar versterkt door verdragen als TTIP, tenslotte, als de overheid iets doet wat jij als bedrijf niet fijn vind klaag je ze toch gewoon aan? En met de ontslagrecht versoepeling, als je personeel een keer niet vrolijk op zijn werk komt of te integer blijkt te zijn om voor je te liegen dan gooi je ze er toch gewoon uit?

Overigens ben ik heel blij dat de gemeente Groningen geen klant is van dit bedrijf.

 

Zorg

Daarnaast de zorgsector. Sinds dat commercieel moet en er geld verdiend moet worden op verzekeringen en ziekenhuizen winstgevend moeten zijn word de zorg steeds duurder, mijn ziektekosten verzekering is ruim 5 keer verdubbeld qua prijs sinds 1995 zonder de inflatie mee te rekenen van de laatste jaren. Maar ondertussen kan ik niet meer naar de tandarts , alleen trekken van kiezen word nog vergoed, de rest niet, tenminste niet zonder aanvullende verzekering die je nooit kunt betalen van een uitkering. Ondertussen moet ik mijn fysiotherapeut zelf betalen van mijn uitkering en zegt mijn huisarts tegen mij dat ik wel gewoon 3 ibuprofen per dag kan slikken, een half jaar lang, als ik last heb van mijn spieren.

En dat is dan alleen nog maar mijn ervaring, gisteren las ik ook dit artikeltje en toen moest ik inwendig toch huilen over hoe het met de bureaucratie, marktwerking en geldverspilling in de zorgsector gesteld is. Terwijl er ondertussen zo hard geroepen word dat we moeten bezuinigen en dat de zorg te veel geld kost. Begin dan eens met die commerciële bedrijven er tussen weg te halen, zelfs mijn ouders, beide verstokt VVD'er, snappen dat je in de zorgsector geen marktwerking wilt. Daarnaast is het voor artsen en verplegers ook steeds zwaarder, ik hoorde laatst van een arts die bijna niemand meer echt durft te helpen maar ze liever direct doorstuurt naar een specialist omdat hij bang is zijn contract met de zorgverzekeringen kwijt te raken.

Ook viel het mij op dat ze in Groningen nu heel veel mensen zoeken die als thuishulp kunnen werken in de zorg sector. Voor groot deel zijn dit dezelfde mensen die dit werk deden met een goed salaris die het nu moeten doen met behoud van uitkering of een minimum loon. Deze mensen zullen dit ongemotiveerd doen en echt niet zo behulpzaam zijn als toen ze dit deden met een goed salaris en omdat ze dit leuk werk vonden. Ik vermoed dat dit in andere gemeentes niet anders zal zijn.

 

Openbaar vervoer

Hier heb ook al eerder iets over geschreven maar ook het OV is belachelijk duur geworden de laatste 2 a 3 jaar. Men wil zo graag dat er meer mensen het OV gebruiken zodat er minder files zijn maar ondertussen rijden er minder bussen, zijn aansluitingen minder goed en rijzen de kosten de pan uit. Korte rekensom die ik al eens eerder heb gedaan op deze site, dagje naar mijn ouders is 18 euro met het OV. Een vriend van mij uit Hoogezand naar Groningen laten komen en mij dan naar Drouwen laten brengen en weer terug en hij dan weer terug naar Hoogezand kost me minder dan 16 euro! Het is dus gewoon goedkoper om twee keer zo ver te rijden met de auto. Daarnaast is het ook nog comfortabeler en ben ik niet afhankelijk van bus tijden of aansluitingen. Dus vind je het gek dat er nog steeds files zijn en alleen maar meer milieuvervuiling bijkomt nu niemand zich meer een nieuwe auto kan veroorloven omdat de benzine prijzen en de belastingen de pan uitrijzen?

 

Stemmen

Daarnaast stem ik voor de tweede kamer op een partij, de partij is een van de grote winnaars zelfs, maar zit niet in het regeer akkoord. Ik stem in de gemeenteraad op diezelfde partij, de partij is weer een van de grote winnaars, de partij word uitgesloten van de coalitie zonder inhoudelijk overleg. En als laatste, ik stem voor de EU, maar de Europese Commissie doet ondertussen precies waar ze zin in hebben en vergaderen stiekem over verdragen als TTIP en TTP. En dan vind men het gek dat er zo weinig mensen daadwerkelijk nog komen stemmen? Zelfs ik, die altijd riep dat je vooral wel je stem moest uitbrengen en niet moest verspillen, begin er steeds minder het nut van in te zien. Of je links of rechts stemt, er veranderd in de praktijk toch niets lijkt het wel. Het lijkt steeds meer alleen een poppenkast die ze opvoeren in Den Haag om ons nog het idee te geven dat we invloed hebben. Ik heb er over gedacht om zelf de politiek in te gaan om hier tegen te kunnen vechten, maar ik moet er toch niet aan denken om met zulke misselijkmakende leugenaars als Samson of Teeven of, nog veel erger, Wilders of Kamp, aan een tafel te zitten. Ik ben allergisch voor mensen die dat soort leugens uiten en zich er met een excuus en een smoesje vanaf maken, ik denk dat ik op den duur mijn zelfbeheersing verlies en dat is dan meestal niet goed voor je politieke carrière.

 

Gas

Ook blijft de gaswinning in Groningen gewoon doorgaan en beginnen ze nu veel dichter bij de stad putten te slaan, vrij dicht bij mijn eigen huis. En nu heeft minister Kamp het idee opgevat om er ook nog eens schalie gas bij te gaan boren want 'het is in het landsbelang dat we niets uitsluiten'. Hij bedoelt te zeggen 'het is in het belang van de mensen die mij omkopen bij de NAM en die mij straks als ik uit de politiek stap een dikke functie beloofd hebben om Groningen leeg te zuigen en de bodem te vergiftigen met frackin vloeistof'. Het is in het belang van hun portemonnee om Groningen gewoon leeg te zuigen en tegelijkertijd alle grote werkgevers hier failliet te laten gaan zodat Groningers of wegtrekken of slaven arbeid, onder het mom van werk ervaring opdoen, mogen verrichten.

 

Monsanto

Monsanto is bezig met onze hele voedselketen te patenteren, ja dat kan sinds enkele jaren onder druk van lobby van, u raad het al, Monsanto zelf. De gepatenteerde voedingsstoffen, u moet hierbij aan dingen als mais denken, worden vervolgens genetisch gemanipuleerd om een hogere opbrengst te krijgen. Ik ben niet tegen genetische manipulatie waar het nuttig kan zijn in ziektes uitroeien of genezen of organen creëren of dergelijke doeleinden echter dit gaat een stap verder, dit gaat puur om het geld en onderzoek heeft al uitgewezen dat de genetische versie van het Monsanto mais bepaalde voedingsstoffen mist die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld opgroeiende kinderen of mensen met zwakke botten. Ook dit word onder druk van een machtige lobby en met veel smeergeld in achterkamertjes beklonken. In de VS is het al rond, in de EU is nu het groene licht gegeven voor genetisch gemanipuleerde organisme in ons voedsel. En niemand weet het of lijkt zich er voor te interesseren wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor volgende generaties.

 

Lobby

Ik noemde net al de machtige lobby die voor Monsanto werkt. Langzamerhand kom ik er steeds meer achter hoeveel in dit land geregeld word door mensen die lobbyen bij de politiek. Hoe makkelijk het is om de wet aangepast te krijgen als je maar genoeg geld hebt. En hoe makkelijk een machtige lobby de pers kan bespelen zodat het ook lijkt alsof de ideeën die ze voorleggen echt een belangrijk item zijn. Als voorbeeld zal ik de hennep teelt nemen. Normaal geloof ik niet zo snel in complotten maar ik vind het erg opvallend hoe de hennep teelt aan banden is gelegd in de jaren tachtig. Tot die tijd was hennep wereldwijd een van de meest verbouwde gewassen, voornamelijk om de vezel productie. In (ik geloof) 1984 kreeg de familie Dupont het patent op nylon, nylon zou de grote concurrent van hennep worden. Toevallig kwam vlak daarop een senator die toevallig bevriend was met de familie Dupont met het voorstel om de hennep teelt aan banden te leggen. Het argument was dat het hem was opgevallen dat sommige mensen het toch ook wel eens rookte als hallucinerend middel.

Goed, iedereen die hennep en wiet kent weet dat de hennep die geteeld word voor de vezel niet heel geschikt is om te roken. Dus waarom dan de vezel hennep aan banden leggen? Verder zijn er inmiddels meer dan 700 wetenschappelijke studies met goed onderbouwd bewijs die vertellen over de medische waarde van wiet indien gerookt of als olie gebruikt of soms zelfs gegeten. Dit varieert van pijnstillende werking bij reuma patiënten tot een verlichting en mogelijk zelfs genezing van bepaalde kanker vormen. Ondanks dit alles blijft men zowel vezel hennep als de rookbare variant (bekent als cannabis of wiet) gewoon verbieden, is er een halfslachtig gedoog beleid wat coffeeshops met vergunning dwingt om zaken te doen met criminelen. Zijn zelfs een aantal staten in Amerika ons voorbij gestreefd in legalisatie van wiet terwijl wij ooit zo voorop liepen vanwege ons gedoog beleid, en word er ook nog eens verschrikkelijk veel geld en mankracht van de politie gespendeerd om kwekertjes op te pakken. Vliegtuigen met warmte sensoren, deals met de energie leverancier om elektriciteitsverbruik te kunnen inzien, et cetera.

Terwijl juist daar in het kader van de quick win op gebied van bezuinigingen een gigantische kans ligt, legaliseer het, laat kwekers een vergunning kopen, laat koffieshops belasting betalen en dwing ze alleen bij legale kwekers te kopen. Je dringt de criminaliteit terug. Maakt politie capaciteit vrij om zich druk te maken om dingen te doen die wel belangrijk zijn in plaats van een kromme regel uit te voeren waar ze zelf ook niet achterstaan in veel gevallen. En je spekt de schatkist en kunt misschien zelfs wel wat van die domme bezuinigingen terugdraaien dan.

 

Leenstelsel

Hier wil ik niet veel woorden aan vuil maken maar binnenkort word het leenstelsel ingevoerd, wederom goedgekeurd door zo een partij (D66) die beloofd had hier nooit mee in te zullen stemmen en die beweert zich hard te maken voor de kennis economie en studenten. Iedereen die geen betonnen plaat voor zijn kop heeft kan inzien waar dit toe gaat leiden op den duur. Veel studenten zullen er voor kiezen om een kortere studie of zelfs geen studie te doen omdat ze niet met een dikke studie schuld opgezadeld willen zitten. Studeren word daarmee straks dus weer iets voor de rijkere elite waarbij ouders de studie kunnen betalen voor hun kinderen. Geef het twee generaties en je hebt een verschrikkelijke kloof tussen arm en rijk gecreëerd. We volgen trouw het Amerikaanse voorbeeld hierin want ten slotte werkt het daar zo goed en is er helemaal geen armoede daar of een onderlaag van de bevolking die met liefde uitgebuit word door de grote bedrijven. Jullie kunnen vast zelf allemaal bedenken wat voor gevolgen dit plan gaat hebben op den duur.

 

Website

Als laatste, een beetje meer privé, is mijn website sinds een week of drie het doelwit van grootschalige spam aanvallen. Mensen proberen erg veel comments met spam erin te posten, soms wel 40 per minuut met allemaal links erin naar Aziatische sites met namaak producten. Dit heeft inmiddels al 3 keer zulke heftige vormen aangenomen dat de hosting server hier onder te leiden had. De spam had verder geen enkel nut want ik gebruik Akismet om alle comments te filteren en moet ze daarnaast nog handmatig goedkeuren, dus er zal nooit spam doorkomen. Maar helaas, als het zulke vormen aanneemt sta ik daar machteloos tegen. Om dit tegen te gaan is de comment optie voor anonieme gebruikers (effectief iedereen dus) helaas uitgeschakeld voorlopig.

 

Boos en machteloos

Dus ja, ik ben de laatste tijd boos, ik ben boos op hoe erg dit land waar, ik tot voor kort trots op was, achteruit gegaan is. Ik ben boos over dat grote delen van de stemmen van mensen zo genegeerd worden door de politieke machthebbers. Ik ben boos dat politici die liegen, bewezen op camera, gewoon hun functie kunnen behouden als ze maar even zeggen dat het hun spijt en ze beterschap beloven. Ik ben boos omdat ik me verschrikkelijk machteloos voel en een toekomst zie aankomen waarin op den duur iedereen met behoud van uitkering via de overheid het werk doet waar ze nu gewoon een normaal loon voor krijgen. En ik ben boos omdat ik me genegeerd voel. Ik heb altijd geroepen tegen iedereen dat je vooral moet stemmen omdat het belangrijk is maar ik begin steeds meer te twijfelen aan het nut als winnende partijen door de grootste winnaar gewoon buitengesloten kunnen worden. Effectief houdt dit in dat de winnaar dus gewoon de dienst uitmaakt zolang hij maar genoeg verliezers mee krijgt om een meerderheid te vormen. Dat dit telkens weer partijen zijn die liegen en die zelfs maatregelen doorvoeren die gewoon slecht zijn voor onze economie en de crisis zelf erger maken, dezelfde mensen die hier maar al te graag het gas weg roven uit Groningen en dat mensen nog steeds niet doorhebben dat al die mooie beloftes van partijen als de VVD en de PvdA elke keer na de verkiezing snel weer vergeten worden snap ik nog steeds niet. En mensen die op Wilders stemmen en nog steeds niet snappen dat die man gewoon een VVD'er is die inspeelt op de overlast die er in grote steden is en daar maar al te graag een groepering voor aanwijst als oorzaak. Iets waar de pers steeds weer boven op duikt. Maar iets wat de statistieken nog steeds ernstig tegenspreken, merendeel van de delinquenten zijn nog altijd gewoon blanke Hollandse jongens. En dat Wilders voor de rest gewoon met alle winden meewaait. Dat soort mensen snap ik nog minder.

Ja, ik ben boos, is dat echt zo verbazingwekkend? Alles gaat naar de knoppen en het lijkt niemand wat te kunnen schelen, milieuvervuiling, klimaat verandering, dieren die uitsterven, maatschappelijke normen en waarden die vervagen, mensen die steeds harder worden en alleen nog maar zichzelf belangrijk vinden, het feit dat de top 90% van het bezit in handen is van de top 10% van de mensen. Niemand lijkt er wat om te geven, niemand lijkt het te zien of te willen zien. Als je er wat van zegt denken mensen dat je een rare hippie activist bent of iets dergelijks. Als je een protest mars meeloopt komen mensen aapjes kijken. Maar iedereen denkt eigenlijk gewoon 'het zal mijn tijd wel duren'. En niemand staat op, trekt zijn mond open of doet er iets aan op een paar uitzonderingen na, en die mensen zijn raar vind men. En die mensen worden ook heel snel als ongeloofwaardig of niet goed bij zijn hoofd weggezet door de pers want op die manier brengt het de meeste sensatie en zijn hun kijk cijfers weer verzekerd.

Ja ik ben boos.

 

P.S. Ik was niet in een stemming om bronnen op te zoeken en te vermelden voor het grootste deel, veel van deze info is met een goeie Google search makkelijk te vinden als je even wat verder zoekt dan de mainstream media.

*Update* Toen ik klaar was met dit schrijven kwam ik dit rapport tegen 'hoe ongelijk is Nederland', interessant leesvoer in het kader van het stuk wat ik geschreven heb.