Moe & Teleurgesteld

Troonrede 2014Naar aanleiding van Prinsjesdag voelde ik de behoefte tot het schrijven van een politieke rant:

 

Moe & Teleurgesteld

Moe word ik er van. Teleurgesteld dat ik weer moet lezen dat bij de troonrede er alweer naar voren komt dat het goed gaat met Nederland.

 

Het gaat goed met Nederland

Ja het gaat goed met Nederland, het gaat goed met de mensen in de top functies, het gaat goed met de banken die alweer de kleine man aan het uitpersen zijn en dikke bonussen of loonsverhogingen aan hun directie uitdelen. Het gaat goed met de NAM die nog steeds Groningen aan het leegzuigen zijn en maar minimaal iets aan de schade doen en nog minder aan de waarde daling van huizen en grond die ze veroorzaken. Het gaat dus alweer goed met de mensen waar het al goed mee ging. Maar is een land niet meer dan de cijfertjes van de bedrijven? En de cijfertjes van hoeveel we bespaard hebben?

Laten we eerlijk zijn, de cijfertjes zijn open voor interpretatie, en dat doet ons kabinet op een hele eigen manier. Kijk eens hoeveel we hebben kunnen bezuinigen in de zorg? Hoe hebben we dat gedaan? Door vijfentwintigduizend mensen op straat te zetten. Kijk eens hoe veel minder geld we aan uitkeringen kwijt zijn? Hoe hebben we dat gedaan? Door alle sociale werkplaatsen op te doeken en de regels strenger te maken en mensen te dwingen 'arbeidservaringsstages' te doen. Het gaat goed met Nederland als je kijkt door die mooie paarse bril van ons kabinet.

 

Hoe gaat het daadwerkelijk?

Het gaat slecht met dit land. Vier honderd duizend(!!) kinderen groeien op onder de armoede grens. Eén miljoen(!!!) mensen die structureel hun zorg premie niet kunnen betalen. Zorg verzekeraars die miljarden winst maken maar de premie en het eigen risico stijgt alweer. En alweer vooral voor de groepen die het toch al moeilijk hadden. Ouderen die koopkrachtregelingen kwijt raken, alleenstaande ouders die er op achteruit gaan, werkelozen die weer moeten inleveren. Steeds meer mensen die in de schuldsanering terecht komen. Tankstations die moeten sluiten omdat over de grens tanken nou één keer stukken goedkoper is. Mensen in loondienst die nu opeens als ZZP'er aan de slag moeten en vervolgens ten onder gaan aan belastingen en premies terwijl ze niet meer geld per uur krijgen dan ze al kregen toen ze nog in loondienst waren. Mensen die een baan hadden als thuiszorg hulp en nu ditzelfde werk verplicht met behoud van uitkering moeten doen.

Teleurgesteld ben ik dat onze ministers die domme paarse bril nooit eens afzetten en niet luisteren naar de gewone mensen maar alleen maar naar diegene die (betaald) hun eigen belang lopen te verdedigen. Naar diegene die hun na hun ministerschap nog een mooie functie als commissaris kunnen aanbieden, naar diegene die hun een zak geld beloven in ruil voor minder geld betalen aan de staat. Teleurgesteld dat die mensen die ons zouden moeten beschermen en door ons betaald worden om dit land te besturen alleen maar hun eigen vriendjes en stroopsmeerders de hand boven het hoofd houden en in hun eigen belang handelen.

 

Economie 101

De basis van een sterke economie is nog steeds een sterke middenklasse die kunnen consumeren. Zeventig procent van onze economie is afhankelijk van de binnenlandse consumptie. Niet van grote bedrijven zoals Apple, Google en Microsoft hierheen lokken zodat ze een postbus hoofdkantoor hier kunnen hebben waar anderhalve man en een paardenkop werken in ruil voor mega belasting kortingen terwijl het ons letterlijk geen donder oplevert aan werkgelegenheid en net zo weinig aan belastingen. Niet van bedrijven als IKEA die hier als een 'goed doel' geregistreerd staan en daarmee maar 1,3% belasting betalen over hun wereldwijde omzet. We worden sterk van consumeren. Dus in godsnaam, zorg dat mensen werk hebben, echt werk, niet 3 tot 6 maanden contract en dan weer op straat staan. Zorg dat mensen werk hebben zodat ze weer eens een auto kunnen kopen, zodat de auto industrie niet op zijn gat blijft liggen. Zorg dat mensen werk hebben zodat ze naar de tandarts of huisarts kunnen als het nodig is en het niet om financiële reden moeten uitstellen tot het te laat is of de kwaal veel erger is geworden. Zorg dat de accijns niet zo belachelijk hoog liggen dat mensen hun benzine wel in het buitenland kopen. Zorg dat de hele bevolking kan leven en niet slechts overleven en het zal de hele economie ten goede komen. Zorg dat woningbouw verenigingen het geld hebben om te investeren in nieuwbouw i.p.v. hun huizen te moeten verkopen om de staatskas te spekken.

Onderstaande filmpje is een TED Talk van een Amerikaanse miljardair, iemand die in de top 0,01% zit. Zelfs hij waarschuwt dat het zo niet langer kan, dat het in het belang is van de rijkere mensen om de armere te helpen anders komen, zoals hij zelf mooi zegt, de pitchforks.

 

 

Links vs. Rechts

Steeds weer hoor ik van mensen dat het de schuld is van 'die linkse rakkers' uit de jaren '80 en '90 dat we het nu zo slecht hebben. Teleurgesteld ben ik dat niemand die bewering echt kan onderbouwen. Kijk naar de getallen en je ziet dat linkse kabinetten doorgaans minder uitgeven dan rechtse kabinetten. Dat linkse kabinetten er op uit zijn om de hele samenleving goed te maken en niet alleen maar de top in tegenstelling tot rechtse kabinetten. Het enige wat rechts goed kan is buitenlanders en linkse 'weggeef' politiek de schuld geven van onze problemen zonder dat ze een keer serieus naar de echte problemen en oorzaken gaan kijken. Ondertussen is paars een behoorlijk rechts kabinet geworden ondanks dat de PvdA links beweert te zijn. En is ons kabinet juist die onderste lagen die ons land stabiel kunnen en moeten houden aan het uitkleden en aan het straffen.

 

Straffen

Straffen? Ja straffen. De laagste inkomens worden gestraft voor de fouten die de banken hebben gemaakt. Voor het feit dat het een goed idee leek om alles zelf regulerend te maken. Voor het feit dat het een aantal rijke managers een leuk idee leek om winst op ziekenhuizen te maken, winst op openbaar vervoer en op de nutsbedrijven. Nog even en we hebben, net als in Amerika, een commercieel ingestelde politie macht en gevangeniswezen.

De gewone burger die trouw zijn belasting betaalde, zijn hypotheek afloste en er op vertrouwde dat het door hem gekozen en betaalde kabinet ook daadwerkelijk het beste met hem en zijn landgenoten voorhad. Die mensen worden gestraft. Met bezuinigingen, met spionage, met wantrouwen. De werkelozen die door de crisis nauwelijks meer kans op een baan hebben worden weggezet als criminelen die te veel geld kosten en te weinig opleveren. Ouderen die jaren hard gewerkt hebben en meegeholpen hebben dit land groot te maken na de wereldoorlogen worden aan hun lot overgelaten en weggezet als mensen die te veel geld kosten en het niet waard zijn.

En langzaam maar zeker worden die groepen van mensen met problemen steeds groter en krijgen steeds meer mensen een bestaan wat mensonwaardig word. Steeds meer mensen worden afhankelijk van dingen als de voedselbank. Niets loopt zo goed de laatste jaren als kringloop winkels en tweedehands auto's.

 

Zorg

Huisartsen trekken aan de bel over zorgmijders. Onze minister (Schippers) beweert met droge ogen dat dit geen probleem is en heeft zelfs het gore lef om daarna te zeggen dat dit misschien juist wel goed is. Ik ken mensen die ondanks maanden kiespijn niet naar de tandarts konden vanwege hun financiën. Mensen die doorverwezen werden naar de fysiotherapeut maar niet gingen vanwege geld. Mensen die vervolgens slechter functioneren op hun werk, die daardoor vaker ziek thuis waren, die noodgedwongen belachelijke hoeveelheden pijnstillers slikken omdat ze anders helemaal niet meer naar hun werk kunnen. Mensen die straks hun baan kwijt zijn omdat ze toch niet zo goed functioneren met pijn en onder de pijnstillers. Maar het is 'wel goed' dat die mensen de zorg mijden zegt onze minister.

Ouderen moeten het met mantelzorgers doen, het liefst hun eigen familie, maar die familie word vervolgens wel op allerlei fronten gekort en aangepakt omdat ze hun bejaarde moeder of vader in huis nemen of omdat ze minder uren werken zodat ze tijd hebben om voor diezelfde moeder of vader te kunnen zorgen.

 

Belastingverlaging

Ook de beloofde belastingverlaging waar de afgelopen weken over geroepen werd blijkt bij nader inzien een belasting verzwaring voor de lagere inkomens. Moe en teleurgesteld word ik van het gelieg en het bedrog van onze ministers.

 

Normen en waarden

Ik herinner mij de tijd dat we leefde met normen en waarde. Met de tien geboden diep verweven in onze maatschappij, zelfs al ben ik totaal niet christelijk of religieus op wat voor manier dan ook, wat mij betreft komt die tijd weer terug. Ook herinner ik mij van die tijd dat als een minister loog tegen de kamer, het publiek of op wat voor manier dan ook uit hoofde van zijn functie dat hij dan moest opstappen. Tegenwoordig krijgen ze een bestraffende toespraak en achter de schermen een schouderklopje en mogen ze doorgaan met wat ze deden. Ook deze ministers zijn opgegroeid met dezelfde normen en waarden die ik van mijn (VVD!!) ouders heb meegekregen. Waarom voelen zij dan totaal geen schuld? Waarom denken zij dat het wel goed is om te liegen? Waarom zitten mensen als Opstelten, Kamp, Schippers, Teeven, Samson en Rutte nog op hun post i.p.v. zich tegenover het publiek, of liever nog, een rechter, te verantwoorden?

 

Toneelspel

Politiek bedrijven is tegenwoordig toneel spelen. Het is je bezighouden met 'hoe krijg ik de mensen zover dat ze mij geloven' en 'wat doe ik als ze er achter komen dat ik heb gelogen'. Mensen lijken de leugens van een politici in onze huidige maatschappij een paar weken later alweer vergeten te zijn en geloven hem of haar bij een volgende bewering gewoon weer. Ondertussen word het sentiment in de samenleving dat 'het toch niet uitmaakt wat je stemt want ze luisteren er toch niet naar' steeds groter. Het is aan de bevolking om met een volgende stemronde duidelijk te maken dat dit zo niet door kan gaan, dat we dit gelieg en bedrog niet meer willen en niet meer pikken. Maar het is ook aan de politiek om te proberen die geloofwaardigheid weer terug te winnen. En dat doe je niet door toneelspel of door grote bedrijven belasting voordeel te geven. Dat doe je door daadwerkelijk iets voor dit land en de inwoners daarvan te doen. Dat doe je door ons weer allemaal het gevoel te geven dat we Nederlanders zijn, ongeacht afkomst, ras, geloof, achtergrond of financiële status in plaats van ons weg te zetten als individu. Juist door op het individualisme te blijven hameren creëer je een 'ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken' cultuur. Krijg je eilandjes van groepjes die hun eigen belangen nastreven en doof en blind zijn voor die van anderen.

Waar is ons polder model gebleven? Waar is het idee van iedereen geeft wat op zodat we allemaal winnen? Het lijkt vervangen te zijn door 'wie kunnen we nog wat verder uitzuigen en uitbuiten ten voordele van ons eigen gewin?'

Moe word ik er van.

 

Wetenschap

Zoals ik in het stuk Basisinkomen al schreef is het bij de wetenschap allang duidelijk dat dit niet werkt en nooit kan werken op de langere termijn. Denk aan de Franse revolutie, de boeren werden uitgezogen tot het te veel werd, en toen kwamen de pitchforks. Het gedrag van Frankrijk van voor de revolutie lijkt nu weer wereldwijd aan de gang te zijn, ieder voor zich en tegen de zwakste. Maar de zwakste zijn nog steeds een van de grootste groepen als ze samenkomen. Nu worden ze nog heel mooi klein gehouden en opgedeeld in losse groepjes maar als je lang genoeg doorgaat verenigen die groepjes zich en zal dit leiden tot een Franse revolutie in dit land. Tot rellen zoals in de jaren 50. De wetenschap waarschuwt hiervoor. Waarschuwt tegen de bezuinigingen en waarschuwt dat die een averechts effect op onze economie zullen hebben. De wetenschap waarschuwt tegen het eeuwige doorgaan met de 'stick and carrot' en waarschuwt dat dit mensen absoluut niet motiveert. Maar toch blijft ons kabinet doorgaan op deze koers, blijft ons kabinet alleen luisteren naar mensen die in hun eigen belang handelen terwijl ondertussen de mensen die het belang van dit land hoog in de vaandel hebben nog steeds worden genegeerd.

 

Missie

Onze politiek zou als enige missie moeten hebben: Dit land tot een fijn land maken voor iedereen.

Natuurlijk kan het niet iedereen voor de wind gaan, maar het gaat nu alleen de rijke en de grote bedrijven voor de wind. De gewone man is de pineut. Het moet het liefste iedereen voor de wind gaan. En zoals Nick Hanauer al mooi in het filmpje hierboven zegt 'ik kan wel honderd pakken kopen maar ik draag ze toch niet allemaal dus waarom zou ik?' Het is beter voor de economie als honderd doorsnee mensen per persoon één pak kunnen kopen. Het is leuk dat één rijk persoon twintig auto's kan kopen maar het is veel leuker als honderd gezinnen elk één auto kunnen kopen. Dit is wat onze economie nodig heeft, een brede middenklasse die zich geen zorgen hoeven te maken over hun zorgpremie of hun hypotheek maar die geld kunnen uitgeven om hun leven beter te maken. Dit zorgt vanzelf voor meer werkgelegenheid.

Politiek word wakker en maak dit tot je missie, de burgers van dit land een goed bestaan bieden, niet ze verder uitkleden en doorgaan met een belasting paradijs voor grote multinationals te spelen.

 

Moe en teleurgesteld ben ik dat dit gewoon niet lijkt door te dringen tot onze politici, de grote bedrijven en de echte rijke mensen.

 

Nog een link naar de reactie van Emile Roemer op Prinsjesdag: Ons belastingstelsel is een kopstoot voor de gewone man

De SP en de PiratenPartij lijken de laatste tijd de enige partijen te zijn die snappen dat het zo niet verder kan op gebied van economie, privacy en internet. Van harte hoop ik dat bij volgende verkiezingen zoveel mogelijk mensen op een van deze twee partijen zal stemmen.