Het failliet van de politiek

Onze politiek is failliet.

Ik moet alweer constateren dat onze politiek, ook lokaal hier in Groningen er zit voor bedrijven. Keer op keer kom ik tot die conclusie.
Dit keer door dat ik moest lezen dat in Groningen de Ozb met 10% stijgt en dat daar overheen nog 2,5% inflatie correctie moet komen, met als detail dat dit alleen voor inwoners geld, niet voor bedrijven, want oh gut oh gut. die bedrijven hebben het al zo zwaar in dit land. Oh, en dan zeggen ze nog dat het meevalt, 10%, valt verschrikkelijk mee, valt net zo mee als die btw verhoging per 1 januari, btw die bedrijven kunnen terugvragen.

Ook het klimaat akkoord komt er op neer dat burgers mogen betalen terwijl bedrijven subsidies krijgen. Dat die zelfde bedrijven de grootste veroorzakers zijn van de vervuiling en CO2 uitstoot doet er niet toe, de burger moet maar korter douchen en plassen onder de douche. De burger moet maar sparen om ongeveer 40000 euro uit te kunnen geven voor een elektrische auto. De burger moet maar een warmtepomp aanschaffen en zijn huis isoleren. En de bedrijven? Die moeten geld toe krijgen in de vorm van subsidies want anders kunnen ze het zich niet veroorloven om de energie transitie te doorstaan. We hebben het hier over diezelfde bedrijven die wereldwijd hun best doen om zo min mogelijk belasting te betalen, hun personeel zo goedkoop mogelijk in te huren en hun aandeelhouder zo rijk mogelijk te maken.

Bedrijven zoals Shell en Unilever. Die hebben die subsidies zo hard nodig tenslotte. Ondertussen verdiende de topman van Unilever, Paul Polman, vorig jaar 11,7 miljoen euro. 11,7 miljoen in 1 jaar! Tegelijk verdiende de topman van Shell, Ben van Beurden, 20 miljoen euro, 20 miljoen in 1 jaar! 11 miljoen euro kan een normaal mens in zijn hele leven al niet op maken, laat staan 20 miljoen. Zo veel geld heeft geen enkel weldenkend mens nodig. Kennelijk zijn dit normale bedragen voor dit soort bedrijven, maar ze hebben wel subsidie nodig voor de energie transitie want oh god, dat kost toch veel geld. En dit is wat de topmensen verdienen,, ik ga me nu afvragen wat de grootste aandeelhouders dan wel niet binnen harken. En voor wat? Precies, voor helemaal NIETS doen. Ooit hebben ze geld uitgegeven om aandelen te kopen, van af dat moment konden ze jaarlijks hun handje ophouden en in hun leunstoel blijven zitten.

En onze politiek? Die gaat er in mee, die geeft ze subsidies. Zowel kleine bedrijven als grote bedrijven, belasting verlagingen, vrijstellingen, subsidies. En wie betaald? De mensen, de inwoners van dit land, degene die door onze politici beschermd zouden moeten worden, daar word steeds weer de rekening neergelegd.

Inmiddels word er met zegening van onze politici ingezet op flexwerkers, want dat scheelt geld voor bedrijven, maar worden de producten dan ook goedkoper? Nee hoor, dat geld gaat allemaal naar de top. Naar een topman van de Albert Heijn, Frans Muller, die 4,9 of 5,5 miljoen euro verdiende vorig jaar (verschillende bronnen geven verschillende bedragen). En wat doet onze politiek? Die staat er bij en juicht het van harte toe.

Ondertussen vinden ze het gek dat maar net iets meer dan de helft van de inwoners gaat stemmen en dat het vertrouwen in de politiek jaar op jaar verder daalt. Ik vraag me echt af wat voor bord onze politic voor hun kop hebben dat ze niet inzien dat ze hier zelf de oorzaak van zijn door keer op keer op keer zich voor het karretje van het grote geld te laten spannen en keer op keer op keer de burgers wantrouwend te behandelen.

Uitkering? Je zult wel een profiteur zijn en moet in de gaten gehouden worden! Schade door gaswinning aan je huis? Je zult de boel wel flessen en op vakantie willen! Toeslagen nodig? Het is je eigen schuld dat je arm bent! Geen geld om een boete te betalen? We verdubbelen de boete!

Keer op keer laat onze politiek zien niet geïnteresseerd te zijn in de gewone burger, ze roepen van wel, maar ze stemmen van niet. Hierdoor zorgen ze er voor dat mensen politici als onbetrouwbaar zien en dat mensen alle mogelijke interesse in de politiek verliezen met als gevolg dat populisme overal in rap tempo zieltjes aan het winnen is. Niet dat de populisten geïnteresseerd zijn in de burger, die zijn geïnteresseerd in macht, en dat krijgen ze door precies te roepen wat de burger wil horen. Aangezien de burger nauwelijks meer naar het daadwerkelijke stemgedrag van partijen in de kamer kijkt door dit gebrek aan interesse maar uitsluitend kijken naar wat een partij in hun verkiezingsprogramma heeft staan blijven ze wel winnen.

Onze volksvertegenwoordigers mogen zich wat mij betreft geen volksvertegenwoordigers meer noemen. De rechtse partijen, en ja VVD, CDA en D66 zijn knetter rechts en GroenLinks is op zijn best centrum en niet links, hebben keer op keer bewezen dat ze er uitsluitend voor zichzelf en hun rijke vriendjes zitten, niet voor hun kiezers.

Ik vind niet dat alle politici slecht zijn overigens, sterker nog, ik zou mensen willen oproepen om nu eens een keer massaal te stemmen, het liefst zo links mogelijk. Mijn voorkeur gaat uit naar de SP maar de PvdD, PvdA, PPNL, en zelfs GroenLinks mag van mij, maar stem a.u.b. die rottige rechtse partijen nu eindelijk eens uit onze regering.

Bronnen:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/206041/Stadsbestuur-Ozb-verhoging-valt-me...
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/11-7-miljoen-euro-voor-unil...
https://www.nu.nl/ondernemen/5789997/shell-ceo-van-beurden-ziet-beloning...
https://www.bloomberg.com/research/stocks/people/person.asp?personId=284...