ING wil betalingsgedrag verkopen *Updated*

ING

Ik werd er door Edzo op gewezen dat mijn informatie incompleet was, dus bij deze een updated versie:

 

Vandaag las ik het plan van de ING om het betalingsgedrag van ING klanten in kaart te brengen en te gebruiken ten behoeve van reclame doeleinden. Dit in het kader van we kunnen klanten op ing.nl een reclame tonen van een (ander) tuincentrum als we registreren dat ze veel bij een tuincentrum kopen. Dit word verkocht onder het mom van dat de klant in kwestie zo misschien nieuwe winkels leert kennen en het bedrijf voor wie de reclame gemaakt word nieuwe klanten kan lokken.

 

Privacy

Ik vraag mij af hoe dit juridisch in elkaar steekt. Er word de garantie gegeven dat de betalingsgegevens altijd in handen van de ING zullen blijven maar ik voorzie hier wat problemen mee. Zo is daar de vraag: hoe willen ze een adverteerder cijfers overleggen die bewijzen dat ze inderdaad een x aantal klanten in regio y hebben die bij tuincentra (om bij het voorbeeld te blijven) met enige regelmaat producten kopen zonder dat ze daarmee indirect mijn privacy schenden? Zonder dat soort cijfers gaat geen adverteerder betalen. Dus dan word het een pay by click systeem. Valt, mits alle gegevens voldoende geanonimiseerd zijn wat voor te zeggen.

 

Gratis vs. betaald

Wat mij hierbij stoort is dat ik reclame verwacht bij een gratis dienst zoals Google of Hotmail, daarbij is het zo dat je weet dat die reclames voor jouw internet ervaring betalen. Bij de ING betaal ik al! Ik betaal mijn bankrekening bij de ING. Ik betaal mijn bankpas. Ik betaal gastgebruik bij andere automaten terwijl alle ING automaten hier verdwijnen. Maar vooral ik betaal voor mijn internetbankieren optie bij mijn rekening! Dus er word al aan mij verdiend, voor elk beetje service krijg ik kosten. Daarnaast gebruiken ze mijn geld om te beleggen en winst te maken. Dus er word twee keer aan mij verdiend. En nu willen ze nog een derde manier er bij hebben en mij reclame geven bij mijn rekening overzicht op een site waarvoor ik al toegang moet betalen?

 

Banken en crisis

Dit van de instanties die de crisis waar dit land mee kampt veroorzaakt hebben? Dit van de instanties waar mijn belasting geld in gestoken moest worden om ze te redden? Dit van de instanties die een jaar na het begin van de crisis al weer winst maakte en directeuren miljoenen bonussen gaf? Ok, ik scheer de banken nu over een kam en vrij overdreven ook, dat weet ik, maar het moet toch niet gekker worden? Is twee keer aan mij verdienen niet genoeg? Zijn miljoenen winst niet genoeg? Hebben ze niets geleerd van de huidige crisis? Banken, alle banken zouden in mijn mening hun belachelijke winsten in de economie die ze stuk hebben gemaakt moeten steken in plaats van manieren te verzinnen om nog meer te verdienen aan mijn klandizie.

Het is voor beginnende of kleine bedrijven godsonmogelijk om nog leningen te krijgen momenteel omdat het 'te veel risico is' in het huidige economische klimaat. Maar diezelfde banken die die leningen weigeren te geven hebben met hun wangedrag wel de staat van de huidige economie op hun geweten. Als ze starters, kleine bedrijven en het MKB weer zouden financieren zou er veel meer werk ontstaan en zouden mensen weer makkelijker gaan consumeren doordat ze werk hebben en zouden bedrijven weer makkelijker aan nieuwe projecten beginnen en daarvoor mensen aannemen of inhuren. Dit is goed voor de economie en de werkgelegenheid en daarmee dus uiteindelijk ook voor de banken. Maar nee, iets terug doen voor een land wat je zowat stuk hebt gemaakt is niet een optie, vooral nog meer geld uit dat land trekken.

Mij is vroeger op school en door mijn ouders geleerd dat de 'ikke ikke ikke en de rest kan stikken' mentaliteit asociaal is en je die vooral niet mag hebben. Waarom mag zo een bedrijf als een bank dan wel die mentaliteit hebben en hun klanten gewoon uitzuigen? Ik weet dat ik de crisis hier nu vrij simplistisch neerzet en het echt niet speciaal aan de ING lag dat er een crisis kwam maar ik vind het echt lef hebben om dit plan te presenteren terwijl dit land nog in een crisis zit en er daarnaast nog de onthullingen van Snowden zijn waardoor mensen eindelijk een beetje privacy bewust worden.

 

Positief

Het enige positieve aan dit verhaal is dat het voorlopig een opt-in systeem is dus mensen moeten zich hier zelf voor aanmelden voorlopig.

 

Contactloos pinnen

Dit hele verhaal kwam trouwens 3 dagen nadat ik inlogde op mijn.ing.nl en daar een melding kreeg over contactloos pinnen. Deze melding vertelde heel mooi hoe handig het was en dat ik niets voor hoefde te doen. ik kreeg vanzelf een nieuwe pas. Nergens in die hele melding ook maar iets over wat je moest doen als je dit niet wou. Hiervoor moest ik de klanten service een e-mail sturen om er achter te komen dat er t.z.t. een optie zou komen op mijn.ing.nl om het uit te schakelen. Weer zo een punt waarbij ik mij afvraag: waarom moet ik het uitschakelen? Waarom kan het niet andersom zodat ik zelf kan bepalen of ik het wil inschakelen? En waarom word er in de eerste melding niet gewoon verteld dat het uit te schakelen is?

Wederom is hier het antwoord geld. Voor de winkeliers is het handig want klanten zijn sneller met afrekenen, geen tijd meer kwijt aan pincodes dus een snellere doorstroom bij de kassa's. Voor banken is het geweldig, ze kunnen nieuwe pin standaarden opleggen aan winkeliers, nieuwe apparatuur verkopen, nieuwe passen aan mensen geven en hier meer voor vragen dan de oude passen want tenslotte zit er extra functionaliteit op. Dus weer een manier om meer geld te krijgen. Dat onze samenleving hier nog gehaaster van word is niet iets wat de moeite van het overwegen waard is voor mensen met euro tekens in hun ogen. Dat, met behulp van de juiste apparatuur, mensen zo nog makkelijker geskimmed kunnen worden is ook niet belangrijk. Geld moet er verdiend worden.

Natuurlijk garanderen ze de veiligheid, er moest speciale apparatuur gekocht worden om geld uit een pas te kunnen halen via het contactloos pinnen (Near Field Communication), dit is waar. Maar ten eerste, passen uitlezen word makkelijker, dus ook makkelijker om te skimmen. Maar vooral, hoe moeilijk is het om een fake bedrijfje op te richten en zo een pin apparaat te bestellen? En hoe lang zal het duren voor er ergens een winkel failliet gaat en iemand van het personeel een pin terminal mee naar huis neemt voor de lol? Of voor iemand de specificaties van die apparatuur op het internet zet?

 

Teleurgesteld

ING Bank, ik ben teleurgesteld in de richting die jullie de laatste jaren nemen. Ik ben ook teleurgesteld in jullie voorlichtingstechnieken. En vooral ben ik als security expert op ICT gebied teleurgesteld in hoe makkelijk jullie denken dat iets veilig is. Eerlijk gezegd, ik mis de oude Postbank. Laat er alsjeblieft gewoon weer een no-nonsense bank komen die tevreden is met normale winsten en niet er op uit is om hun klanten zoveel mogelijk geld afhandig te maken en zoveel mogelijk nieuwe tehcnieken te implementeren.