Layovers op websites

Zo, ik moet toch echt even iets kwijt.

Vandaag, zoals zo vaak, keek ik op Facebook, ik zag daar een artikel gedeeld door een vriend van me en ik klikte daar op om het te lezen. Ik werd keurig door mijn browser naar die site geleid, begon te lezen, en net toen ik 2 zinnen had gelezen kreeg ik een layover. En layover die mij vroeg de Facebook pagina van die website te liken.

Om eerlijk te zijn word ik daar dus stront ziek van, ik ga naar je site, ik lees je artikel, en als je mij rustig je artikel laat lezen vind ik je misschien zelfs een goeie of fijne site en zal ik je post sharen en misschien, als je meer goeie artikelen post, ook daadwerkelijk je site op Facebook liken. Maar! Als je mij stoort terwijl ik net begonnen ben om je artikel te lezen dan word ik afgeleid van de content en dus van wat ik eventueel goed vind aan je website.

Ik vergelijk dit met een supermarkt waar ik binnenkom, naar een schap loop om een product te pakken waarbij er dan opeens een personeelslid voor mijn neus gaat staan schreeuwen "heb je dit al bekeken/geprobeerd/gekocht", ik vind dat niet kunnen. Zo een winkel zou ik dus nooit meer naar toe gaan. Zo een site ga ik dus ook nooit meer naar toe.

Toegegeven, sites die dit doen zijn vaak clickbait sites, maar ook steeds meer legitieme sites doen dit om de een of andere reden. Ik snap best dat sites graag meer bezoekers willen, willen dat meer mensen hun posts op Facebook zien en daarmee dus ook hun geld kunnen verdienen. Dit is ook wel noodzakelijk want een site runnen kost tijd en geld en dit zal, zeker bij commerciële sites, verdiend moeten worden. Echter, dit kan ook op een manier die WEL gebruikersvriendelijk is door bijvoorbeeld geen layover te gebruiken maar onderaan de pagina een boodschap te zetten met de mogelijkheid om een like te doen of door gewoon om een donatie te vragen.

Een ander ergerlijk iets zijn sites die als je je muis van de browser beweegt een layover geven, ik vind dit extra ergerlijk omdat ik meerdere monitoren heb en vaak mijn muis cursor niet op de tekst wil hebben en die dan dus naar een andere monitor schuif zonder weg te klikken zodat ik gewoon met de pijltjestoetsen kan scrollen en het artikel kan lezen. Dit soort sites geven dan meteen een layover met iets in de trant van "weet je zeker dat je van onze site wil weggaan" of "like ons op Facebook voor meer leuke artikelen", ik ben verdomme nog je artikel aan het lezen stelletje sjappen!

Ook ergerlijk daarin is als je ondertussen ziet dat er in een ander tabblad in je browser activiteit is en je dus even wil pauzeren met lezen om dat te bekijken, beweeg muis naar ander tabblad, bam layover. Dit is afleidend van de content van je site en jaagt voor mijn gevoel mensen weg, in ieder geval jaagt het mij weg.

Layovers met informatie kan ik accepteren, bijvoorbeeld zoals Follow The Money dat doet, die geven een layover nog voor je begint met lezen met een verzoek om lid te worden of om je te vertellen dat dit artikel gratis is. Dit is een van de weinige vormen van layover die ik kan begrijpen en niet direct ergerlijk vind. Een andere vorm is als je een informatie kader ergens hebt staan en als je daar op klikt dat er een layover komt zodat je de informatie kunt lezen.

Wij, als gebruikers van websites kunnen deze trend keren door gewoon dat soort sites niet meer te delen of niet meer te bezoeken. Ik zou dus iedereen die sites maakt willen oproepen hier over na te denken en iedereen die sites of artikels op sites deelt hier op te letten en niet meer te delen als een site opdringerige layovers met reclame of vragen om likes toont.