Bereikbaarheid & Spam

De afgelopen dagen is deze website een aantal keer slecht bereikbaar geweest en zelfs even totaal niet. Dit is te wijten aan een stel idioten die het nodig vonden mijn site letterlijk te gaan ddossen met spam comments. In eerste instantie is zelfs een van de hosting servers van Sonad hierdoor zo overbelast is geraakt dat deze een reboot nodig had en dat we nu de OOM killer op die machine hebben moeten africhten dat apache processen van deze site een hogere score krijgen dan de rest en dus eerder gekilled worden als de server geheugen gebrek krijgt.

Toen dit een keer geregeld was ben ik toch eens gaan zoeken waarom mijn mooie antispam module Mollum dit niet aankon. Hier was ik vrij snel uit, Mollom controleerd maximaal 50 berichten per dag, de spamrun zat op zijn top op 40 berichten per minuut.

Na wat verder zoeken heb ik Akismet geïnstalleerd en Mollom verwijderd. Akismet doet 80000 berichten per dag, gratis. In eerste instantie had ik hem nog niet helemaal goed afgericht dus het werkte niet direct maar, sinds gisteravond werkt het goed en zijn er al ongeveer 400 spamcomments geblokkeerd.

Ondanks dat dit nog steeds zonde van de bandbreedte is en de site nog steeds wel onderuit kan gaan bij spam pieken hoef ik nu in ieder geval niet meer handmatig de comments te verwijderen en dat scheelt een hoop werk en vooral een hoop ergernis.