Avondklok

Tot nu toe heb ik mij willen onthouden van schrijven over het corona of covid19 beleid van onze overheid, op wat uitlatingen op Facebook na dan, maar ik voel inmiddels wel de behoefte om toch wat te schrijven.

Algemeen

In het algemeen vind ik dat onze overheid een potje maakt van de regels. Ik vind zeker dat er maatregelen genomen moeten worden en veel van die maatregelen sta ik ook achter maar sommige verbazen mij nogal op zijn zachtst gezegd.

Het verbaasd mij bijvoorbeeld dat kroegen dicht moeten maar scholen open moesten blijven en nu weer als eerste open gaan. Het verbaasd mij dat thuiswerken waar mogelijk een advies is en geen verplichting en dat werkgevers dus vaak en veelvuldig mensen dwingen toch naar kantoor te gaan terwijl we thuis maximaal 1 persoon mogen ontvangen. Nog meer verbaasd het mij dat Schiphol open mag blijven en dat personeel van KLM bij terugkeer in Nederland niet eens een test of quarantaine hoeven te ondergaan. De oneindige discussie over mondkapjes die hier geheerst heeft terwijl 3/4-de van de wereld die dingen allang verplicht stelde verbaasde mij ook, alsof we het wiel opnieuw moeten uitvinden, dat is trouwens iets waar Nederland wel vaker last van heeft.

Ook hoe er uiteindelijk een mondkapjes plicht kwam maar vooral niet een medische mondkapjes plicht zoals Duitsland nu heeft, want er was te kort, alleen is het tekort allang opgelost en lopen we extra risico's in Nederland omdat we geen FPP2 mondkapjes beschikbaar stellen aan burgers, zelfs niet aan mensen die in b.v. de ouderenzorg werken of in verpleegtehuizen, alleen aan ziekenhuis medewerkers.

Ik vind het beleid op veel punten dus krom en zwabberend, en ik ben niet de enige volgens mij.

Iets anders wat mij ook hoogst verbaasde is dat we midden tijdens een pandemie ons enige onderzoekslab wat onderzoek doet naar vaccins verkopen aan een commerciële partij terwijl allang gebleken is dat commerciële partijen weinig animo hebben onderzoek te doen naar vaccins omdat dit te duur is. Wat bezielde onze overheid?

Avondklok

Waar ik eigenlijk over wil schrijven is de avond klok, ik heb het steeds gezegd, en ga het hier nu weer zeggen en onderbouwen, de avondklok is een nutteloze maatregel in mijn mening. De maatregel is, voor zover ik begrepen heb, vooral bedoeld om illegale (studenten) feestjes tegen te gaan maar iedereen kan bedenken dat dit niet werkt. Mensen die de regels toch al niet volgen en bereid zijn om met meer mensen bij elkaar te komen voor een feestje zullen ook deze regel rustig aan hun laars lappen of proberen er om heen te werken. Als je toch een feestje wilt geven dan komen je gasten toch gewoon wat eerder en gaan ze later weg of blijven ze slapen.

Daarnaast zorgt het voor veel harder en heftiger sociaal isolement voor alleenstaande mensen. Mensen in mijn situatie die dus WEL thuiswerken en dit al bijna een jaar doen en ook nog eens alleen wonen krijgen nauwelijks meer de kans om iemand te zien op deze manier. In de weekeindes moet het huishouden gebeuren, de boodschappen, etc.

Hierdoor komt deze groep, wederom de groep waar ik deel van ben, in een behoorlijk heftig sociaal isolement. Ik zie hoe er geroepen word over die arme studenten maar deze wonen veelal met huisgenoten of met hun ouders, ik woon alleen. Mijn enige aanspraak sinds de avond klok is mijn poes en de kassière bij de winkel waar ik boodschappen doe.

Ik kan er dus niet goed met mijn verstand bij dat deze maatregel gekozen is terwijl werkgevers die hun personeel naar kantoor laten komen, soms zelfs onder dwang, niet aangepakt worden, dat scholen zo min mogelijk dicht moeten en dat KLM nog gewoon passagiers vervoert.

Zoals gezegd, ik ben voor maatregelen maar als je een locdown doet doe dan ook echt een lockdown, gooi alles dicht wat niet strikt noodzakelijk is voor het voortbestaan van het land, als je dat niet wilt bekijk dan op welke manier je kunt zorgen dat er zo min mogelijk grote groepen mensen bij elkaar komen door b.v. werkgevers te verplichten mensen thuis te laten werken tenzij het echt niet anders kan, geen advies maar een echte plicht.

Ondertussen merk ik dat ik als sociaal mens die gewend was dagelijks mensen te zien het steeds moeilijker vind om hier mee door te gaan, ik merk dat ik chronisch moe ben, dat ik bij het minste of het geringste boos word, dat mijn huis te klein word voor me terwijl het toch echt geen klein huis is en ik merk vooral dat ik aanspraak van andere mensen verschrikkelijk mis. Over het algemeen durf ik te stellen dat ik een mentaal redelijk stabiel persoon ben, dus als mij dit al zo veel stres en problemen oplevert, hoe zal dat dan zijn voor mensen die minder stabiel zijn?

Mijn gevoel hierbij

Ik gun VirusWaanzin/VirusWaarheid geen overwinningen op de staat want ik vind het gestoorde complot lieden, maar ik was wel even heel blij toen het dinsdag er op leek dat de avondklok afgeschaft zou worden door hun rechtszaak. Het feit dat ik hoop dat mensen die ik zelf als compleet gestoord categoriseer een rechtszaak winnen wil toch wel heel veel zeggen over wat deze ene maatregel met mij doet. Alle voorgaande maatregelen had ik totaal geen problemen mee maar deze komt echt gewoon heel hard aan. Ik ben erg voorzichtig, ik laat maximaal 1 persoon in mijn huis op bezoek, maar het zou fijn zijn als iemand gewoon een avond op bezoek kan komen.

Graag zou ik dus de regering willen oproepen om maatregelen te nemen die nuttiger zijn en de maatregelen op groepsgrootte op straat te handhaven zodat de avondklok weer gewoon afgeschaft kan worden.