Nog een stukje tuin

We zijn zover gekomen, de eerste tegels zijn gisteren gelegd! Eigenlijk ben ik zelf voornamelijk zover gekomen maar ik heb tussen de bedrijven door wel hulp gehad van chasalin op heel veel fronten en ook van 4 verschillende buurvrouwen (en bij eentje ook haar kinderen) die zijn komen mee helpen op een aantal punten.

Tuin deel 4Om te beginnen natuurlijk mijn directe buurvrouw, ik heb haar geholpen haar schutting te verplaatsen, van haar heb ik ook de twee schutting panelen gekregen die al eerder te zien waren (en hier naast nog een keer). Zij heeft ook een aantal keer geholpen met steentjes versjouwen en met nadenken hoe de tuin er uit moet komen te zien. Van haar vader heb ik ook de grondboor mogen lenen om mijn schutting palen te plaatsen, dit maakte het werk aanzienlijk makkelijker. Ook heeft zij nog geholpen met een stuk muurtje slopen en puin versjouwen.

Tuin deel 4Dan hebben we nog de buurvrouw waar ik laatst op het konijn heb gepast, zij heeft mij geholpen (met haar kinderen) met stenen stapelen, puin verplaatsen en het gaas tegen de palen aan timmeren (zoals aan de andere kant hier naast te zien is, alhoewel dit één laag gaas is en er inmiddels net zo een strook boven zit). Van haar mag ik ook haar klimop stekken zodat ik zelf geen geld hoef uit te geven aan nieuwe klimop voor tegen het gaas aan. Helaas duurt het wel ongeveer 2 jaar voor dat echt dichtgroeit maar goed, zo lang kan ik nog wel met wat inkijk in mijn tuin leven.

Van de directe buurvrouw mag ik clematis stekken, twee soorten, dit kan mooi tussen de klimop en zorgt 's zomers voor mooie bloemen tussen de klimop. Ben benieuwd of de stek adviezen die ik op het internet heb gevonden goed genoeg zijn om dit voor elkaar te krijgen.

De buurvrouw van het konijn wil dan weer graag een stekje van mijn vlinderstruik terug en als het kan ook een stekje van mijn Japanse esdoorn, ik ben benieuwd of dat een beetje makkelijk te stekken valt want verplaatsen (zoals ik van plan ben) van die struik schijnt erg lastig te zijn. Ik hoop dat mij dit wel goed afgaat en ach, anders koop ik een nieuwe, een kleine Japanse esdoorn kost ongeveer 15 tot 30 euro dus dat is een keer te doen. Deze is ook als kleine begonnen alhoewel het na 5 jaar best een grote, mooie struik is geworden. Dus ik hoop van harte dat ik deze succesvol kan verplaatsen. Ik heb in ieder geval al een hele handleiding op het internet gevonden hoe dit moet. Iets wat overigens wel veel tijd kost want je moet hem in het najaar los maken maar met een flinke kluit laten staan zodat hij in de winter een goede compacte kluit kan vormen en je hem daarna in het voorjaar naar zijn nieuwe plek kan verzetten, en zelfs dan lukt het niet altijd.

Ook 2 andere buurvrouwen hebben geholpen waar ze konden met steentjes sjouwen en stapelen en puin aan de kant leggen. Zelfs de buurman met wie ik veel omga heeft nog even geholpen door een stuk van het oude muurtje om te trappen. Grappig detail is dat een van die buurvrouwen zowel op nummer 29 (waar ik ooit woonde) als in het huis waar ik nu woon heeft gewoond. Ze woont nu op het einde van het blokje naast me en sinds kort zijn we goed bevriend geraakt. Zij krijgt ook de oude steentjes die ik overhoud. Van een gedeelte ga ik zelf een border rond mijn terras maken en een patroontje leggen in het pad van het terras naar het hekje. De rest krijgt zij en ga ik in haar tuin gebruiken om een vlak van haar grijze stenen mee te vervangen zodat zij het in twee kleuren heeft. Ze vind alleen die grijze steentjes namelijk erg saai worden de laatste tijd.

En natuurlijk is er dan nog chasalin, die heeft heel veel geholpen en mij de meeste dingen geleerd of opnieuw geleerd (zoals tegels leggen, dat had ik al 22 jaar niet meer gedaan volgens mij) zodat ik zelf ook wat handiger word en niet steeds om hulp hoef te vragen als ik iets wil veranderen in mijn huis. Hij heeft me ook een tijd terug gezegd dat ik meer kan dan ik zelf denk en me daar mee aangemoedigd om meer dingen zelf te proberen met best wel veel succes tot nu toe want ik had echt nog nooit een schutting gebouwd tot ik die van de directe buurvrouw ging verplaatsen en ik had ook nog nooit voor een konijn gezorgd toen ik op het konijn van mijn andere buurvrouw ging passen. Door die aanmoediging (die ik kennelijk ergens even nodig had) onderneem ik nu veel sneller dingen zelf en sta ik minder stil bij dat ik het misschien niet kan alleen omdat ik er geen ervaring mee heb.

Maar goed, de eerste tegels liggen! Ook is er, voorlopig provisorisch, een stoepje gemaakt bij de achterdeur. Hiervoor moet er eerst een tegel door geslepen worden en aangezien ik geen idee heb hoe ik dat moet doen zal het stoepje vrijdag pas echt vast gelegd worden. Morgen ga ik nog een stuk terras leggen, vandaag heb ik een dagje rust genomen want ik voel mijn rug wel zo onderhand. Morgen kijken hoe ver ik kom voordat ik gedwongen moet ophouden om ruimte voor het stoepje afmaken over te laten.

Tuin deel 5Tussendoor heb ik wel van 2 vrouwen en een man te horen gekregen dat ik door al dat gesleep met stenen en tegels opeens gespierder eruit zie en breder ben geworden in mijn schouders. Zelf zie ik dat niet zo maar het was wel een erg leuk compliment om te krijgen moet ik bekennen. De ene buurvrouw noemde me zelfs sexy met een stoppelbaardje en meer spieren. Altijd leuk om te horen toch?

In ieder geval, los van de complimenten, die ik maar niet al te serieus neem, ben ik zeer tevreden met hoe snel het vordert en erg blij met alle hulp die ik van al mijn lieve buren en vrienden krijg. Hiernaast nog een fotootje van hoe het eerste hoekje terras nu ligt. Meer foto's zijn hier te vinden. Zelfs met twee foto's waar ik zelf op sta.

Overigens, ik noem de buren expres niet bij naam uit privacy overwegingen, dus sorry voor de ietwat vage omschrijvingen.