Auto

De afgelopen weken heb ik tot mijn grote vreugde mijn moeders' auto tot mijn beschikking gehad. De aanleiding was wat minder leuk voor haar, ze had namelijk een soort ontsteking in haar been waardoor ze enkele weken lang rust moest houden en stil moest zitten zoveel mogelijk.

Maar goed, voor mij was het wel fijn om in die tijd een auto tot mijn beschikking te hebben. Het kwam heel mooi uit want ik moest al een dagje naar Rotterdam om de computer van mijn oom en tante daar opnieuw met het wireless netwerk te verbinden. Dus mijn rijervaring werd spontaan uitgebreid van af en toe op en neer Groningen - Hoogezand doen naar een weekeinde Rotterdam doen. Op de heenweg heb ik nog iemand in Bussum afgezet. De terugweg heb ik in een ruk afgelegd, dit was niet heel handig achteraf want ik was bekaf toen ik Groningen bijna binnenreed en had verschrikkelijk zin in een sigaret want ik rook niet in de auto, ik blijf een beginnend bestuurder en ik vind dat iets te veel afleiding.

Toyota YarisNatuurlijk heb ik het ook nog voor elkaar gekregen om een parkeer boete in Rotterdam op te lopen wegens wel 30 minuten staan zonder kaartje. Mijn oom en tante hebben een bezoekerspas voor in de wijk, echter, het parkeer systeem is veranderd en je moet bezoekers tegenwoordig aanmelden via een website. Natuurlijk wisten wij dit niet dus helaas, 60 euro boete. Achteraf bleek dat mijn oom en tante daar wel een brief over hebben gehad enige tijd terug dus gelukkig voor mij betalen zij de boete.

Verder was de beschikking over deze auto heel fijn toen ik met chasalin naar The Greenhouse Lan ging, hierdoor hoefde hij mij niet op te halen en Isis kon gewoon hun auto houden zonder dat we ergens in de knoop kwamen met vervoer.

Ook voor het tuin project was het heerlijk, de palen paste gewoon zonder problemen in deze auto. De auto in kwestie is namelijk een Toyota Yaris Verso, dit is een vrij grote auto waarvan je de achterbank helemaal onder de voor zittingen kunt vouwen zodat er een compleet vlakke laadvloer ontstaat. De palen voor mijn schutting van 2 meter 40 lang paste hier dus gewoon in. Wat zakken zand was heerlijk inladen en alle overige dingen was ook genoeg ruimte voor. Ook toen ik later de bank niet plat had bleek een hark er prima in te passen aangezien de achterbank op pootjes staat en je een hark of iets van die lengte hier gewoon onderdoor kunt schuiven.

Natuurlijk had ik als beginnend bestuurder ook wel wat stres momenten zoals een klein autootje wat tussen een rij vrachtwagens vandaan wil invoegen met 80 terwijl de baan waar ik op rijd allemaal 130 rijdt. Of een bejaarde man voor mij die probeert in te voegen met 30 op de ring Groningen waar iedereen 70 rijdt waardoor zowel hij als ik er dus echt niet tussen kwamen. Een Duitser die vanwege regen opeens 30-35 gaat rijden op de ring Groningen, kennelijk vond hij het eng dat het regende en natuurlijk kon ik er niet voorbij omdat de linkerbaan allemaal al 70 reed dus ik kon nooit genoeg snelheid maken om daar tussen te komen.

Maar de ergste stres had ik toch echt gisteren, niet vanwege weggebruikers dit keer. Er is me iets overkomen wat volgens mij bijna nooit gebeurd. Ik moest gisteren de auto weer inleveren dus ik ben hier weggereden en eerst maar even gaan tanken zodat mijn moeder niet een auto terug kreeg met een lege tank. Na het tanken bij de tango in Groningen wil ik instappen en laat mijn sleutel vallen. Ik buk me om hem op te rapen en tot mijn grote verbazing en niet geringe stress is mijn sleutel in 3 stukken uit elkaar gevallen. Ik had twee plastic stukken waar de afstandbediening voor de centrale portier vergrendeling in zat en de pen van de sleutel. Bij Toyota zit de pen maar ongeveer één centimeter in het handvat van de sleutel als er zo een afstandsbediening op zit. Dan sta je dus nog bij de pomp, mensen staan achter je te wachten om te tanken en je kunt onmogelijk je auto starten met die ene centimeter die uitsteekt uit het slot. Dus eerst zit ik zelf met die sleutel te klooien en kreeg ik hem ook daadwerkelijk weer in elkaar, natuurlijk toen ik daarmee poogde te starten brak het direct weer want het plastic wat de pen op zijn plaats houdt was afgebroken en klemmen was niet voldoende.

Op dat moment kwam er een man naar mij toe die mij bezig had gezien en vroeg wat het probleem was. Hij heeft toen geprobeerd de sleutel in elkaar te zetten en te starten met het zelfde resultaat als ik had bereikt. Toen had hij zoiets van ik heb een bak gereedschap, met een tang kunnen we vast starten. En jawel, met een waterpomp tang er op konden we hem starten. Ondertussen had ik mijn ouders gebeld, het verhaal uitgelegd en afgesproken dat ik de auto toch naar Drouwen zou proberen te rijden. Ik verzeker je, ik ben nog nooit zo bang geweest dat ik die auto ergens onderweg per ongeluk zou laten afslaan. Gelukkig is dat niet gebeurd en ben ik goed in Drouwen aangekomen maar het was wel een stres rit op die manier.

Als ik die auto weer leen wil ik OOK de reservesleutel mee hebben we maar direct afgesproken. Begin oktober gaan mijn ouders op vakantie dus dan mag ik hem weer voor twee weekjes hebben.

Ik moet ook zeggen dat ik een stuk beter begrijp waarom bestuurders bepaalde agressie vertonen richting andere weggebruikers, god wat heb je een malloten in het verkeer zeg. Achteraf bleek trouwens dat de sleutel al eens eerder hard gevallen was en vond mijn vader ook dat het wel een heel ielig stukje plastic was wat dat op zijn plaats hield, dus dat het niet gek was dat dat een keer stuk ging na 10 jaar. Hij vond dat hij zijn reservesleutel voortaan maar bij zich moest gaan dragen voor het geval dat ook met zijn sleutel ooit zou gebeuren.