Workshop Randstad

Korte tijd geleden schreef ik een stukje over mijn ervaringen met de dienst SOZAWE in Groningen, dit stukje was vrij negatief om diverse redenen. Vandaag kreeg ik via de dienst SOZAWE een workshop aangeboden, verzorgd door Randstad. Gezien de ervaringen van vorige keer en ook eerdere ervaringen met SOZAWE en workshops moet ik bekennen dat ik hier toch wel met een negatief gevoel naar toe ging in eerste instantie. Toen de workshop enige tijd bezig was werd ik toch wel positief verrast.

De groep was dusdanig klein dat er mogelijkheid was om gewoon een open gesprek te hebben, er werd ook naar feedback gevraagd over zowel de workshop als onze sollicitatie ervaringen. Mijn ervaringen met dit soort workshops is doorgaans dat je een verhaal krijgt te horen wat je eigenlijk al kent en dat het heel duidelijk iemand is die een lesje opzegt wat elke keer herhaald word zonder dat er echt inhoudelijke kennis aanwezig is. In dit geval was dit niet zo. Er was een all-round groep, van net-afgestudeerde mensen tot mensen die al 15 jaar gewerkt hadden, van creatievelingen en mensen met een achtergrond in verzorging tot en met ICT-ers.

Er werd natuurlijk de nadruk gelegd op hoe je jezelf goed verkoopt, waar en hoe je vacatures kunt vinden, sites om lid van te worden en zelfs advies over hoe je jezelf in de sociale media presenteerd. Natuurlijk was voor mij het merendeel hier wel redelijk bekend van maar ik heb toch echt nog een paar nuttige tips gekregen over het inrichten van mijn CV en hoe je omgaat met referenties. En zowaar, de site www.indeed.nl kende ik ook nog niet, hier schijnen regelmatig vacatures op te staan.

Ook was het heel fijn dat er gewoon open gepraat kon worden en vooral dat er ruimte geboden werd om je eigen ervaringen te vertellen en dat daar ook serieus op in gegaan werd, dit is iets wat ik niet meer verwacht van dingen die door de SOZAWE georganiseerd worden, doorgaans voel ik me daar bekeken als een stuk vuil wat gewoon niet wil werken en krijg ik sterk het gevoel dat de dingen die ik vertel over mijn ervaringen met werk.nl of met bepaalde trajecten gewoon genegeerd worden en afgedaan worden als zijnde commentaar van iemand die onwillig is i.p.v. als een gefundeerde mening gebaseerd op ervaringen die ik heb opgedaan.

Natuurlijk zijn mijn ervaringen niet zaligmakend of leidend maar het was echt een hele fijne ervaring om een keer het gevoel te hebben dat je als een volwaardig mens behandeld word en gewoon tips te krijgen i.p.v. bij voorbaat weggezet worden als een werkeloze die niet wil. Dat is namelijk een erg frustrerend gevoel als je 8 jaar werkervaring hebt en daarnaast al 10 jaar eigen bedrijf hebt gerunt.

Al met al was ik heel positief verrast en wil ik graag Petra Boonstra van Randstad een groot compliment geven over de manier waarop ze deze workshop heeft gegeven. Ook is het heel fijn dat zij vanuit deze workshop iedereen gevraagd heeft om een C.V. aan haar te sturen en dat ze voor ons op die manier binnen Randstad wil kijken voor een mogelijke baan.

Ik zou willen zeggen, dienst SOZAWE, eindelijk eens iets wat jullie organiseren wat wel nut heeft en niet alleen maar geld over de balk smijten is, deze opmerking ook naar aanleiding van het artikel 'Het failliet van de Nederlandse werkelozen industrie'.