Herstructurering & Theming

Zoals jullie allemaal kunnen zien ben ik momenteel bezig met een herstructurering van deze site.

Categorieen & Overzichtspagina's

Zoals gezegd ging dit om de blogs in categorieën in te delen, dit is eigenlijk al af zoals te zien is in de menu structuur. Ook is er een nieuwe blogs overzicht pagina gekomen die teasers bevat van alle laatste blogs per categorie en menu's voor de laatste 8 blogs daarvoor per categorie en verder opgeleukt met een willekeurig plaatje uit de plaatjes categorie. Deze pagina word compleet dynamisch opgebouwd en ziet er vele male leuker uit dan gewoon een lijst met linkjes naar blogs.

Tussendoor heb ik ook nieuwe overzicht pagina's gemaakt voor de blogs per jaar en per maand, ook dit was altijd een lijst met linkjes, nu is het net als het oude blog overzicht drie blogs onder elkaar (als er drie blogs zijn in die categorie in die maand of dat jaar) en daaronder een pager om door te gaan naar de volgende of een andere pagina.

De verschillende content types voor blogs zijn ook opnieuw aangemaakt met Nederlandse namen en een wat overzichtelijkere structuur er in. Dit wil ik nu ook gaan doen voor de andere categorieën (tekeningen, verhalen & gedichten, foto albums en de diverse privé categorieën die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers). Dit houdt in dat de komende dagen dus die categorieën aangepast worden, de menu structuur vertaald wordt en de overzichtspagina's aangepast worden.

Theming

Op de achtergrond ben ik bezig om ook een nieuw theme op deze site te zetten. Deze theme is al beschikbaar voor mensen met een gebruikersaccount. Mensen met een account kunnen na het inloggen hun eigen account editen en de theme 'valheru' kiezen (ik wist geen betere naam te verzinnen voor het subtheme in kwestie). Hiermee kun je alvast een preview krijgen van hoe de site er straks uit komt te zien als ik alles opnieuw heb vormgegeven.

Het nieuwe theme is gebaseerd op Marinelli theme wat gratis verkrijgbaar is voor Drupal met natuurlijk de nodige aanpassingen want ik wil dingen altijd net even anders hebben. Zo is het originele Marinelli theme een vaststaande breedte en wil ik natuurlijk een variabele breedte. Na 3 dagen stoeien heb ik hem schaalbaar gekregen met een minimum breedte van 960 pixels. Hiermee is de site redelijk te lezen op mijn mobiele telefoon.

De reden dat ik ben gaan denken over een nieuw theme is dat ik eigenlijk al een jaar vond dat mijn huidige theme niet meer helemaal kon en op sommige punten te kleurloos was. Ook al houd ik zelf erg van donkere kleuren is zwart, wit en grijs misschien wat heel simplistisch onderhand. Het nieuwe theme is dus zwart, wit en vooral blauw. Niet heel veel spannender maar het geheel ziet er wel mooier uit. Ook is het nieuwe theme voornamelijk html5 en css3, wat ook wel een reden was om over te stappen, een hoop dingen kun je gewoon mooier maken met html5 en css3.

Front Page

ook de home pagina krijgt een nieuw jasje, hoe dit er precies uit zal zien weet ik nog niet maar de lap tekst met verschillende dingen er in zal in ieder geval op korte termijn gaan verdwijnen. Ik heb in mijn hoofd om hier ook een soort overzichtspagina van te maken met een mix van random en laatste content uit de verschillende categorieën en misschien zelfs sub categorieën. Indien dus de komende dagen de frontpagina opeens blanco is dan is dit omdat ik hier mee bezig ben. In de oude skin zal het laatste content blok zo lang mogelijk zichtbaar blijven zodat er in ieder geval een makkelijke manier van navigeren zal blijven, de pagina zelf echter zal waarschijnlijk snel blanco worden, misschien vanavond al.

Over enkele dagen als de herstructurering af is en alle overzichtspagina's goed werken zal dit theme live gezet worden alhoewel ik nu al bijna niet kan wachten dus misschien doe ik het wel gewoon stiekem op het moment dat ik vind dat het goed genoeg is en dat de dingen die nog niet werken wel gedaan kunnen worden terwijl de skin al live staat. Tenslotte maakt het niet heel veel uit of er nou dingen niet optimaal werken.in de oude skin of dat dat het geval is in de nieuwe skin.

Mobiele Bezoekers

Ondertussen ben ik ook aan het nadenken over mobiele bezoekers, veel mensen bekijken sites op kleinere schermen tegenwoordig, schermen zoals een IPad of Android tablet maar ook heel veel mensen kijken vooral op hun smartfoon. De nieuwe skin is hier zoals gezegd redelijk geschikt voor maar heeft wel een minimum breedte van 960 pixels. Dit ziet er op mijn Samsung Galaxy SII redelijk goed uit maar hoe is dat op andere (en dan vooral kleinere) formaten? Omdat ik toch mijn themes per gebruiker wou kunnen instellen (anders kon ik niet een nieuw theme testen zonder dat iedereen dat zag) heb ik de module ThemeKey geïnstalleerd. Na wat spelen met die module zag ik dat deze module theme switching ondersteund gebaseerd op de url waarmee iemand binnenkomt. Daarnaast biedt deze module ook de optie om aan de hand van browser detectie of OS detectie van theme te wisselen. Ik zit er dus over te denken om ook op zoek te gaan naar een skin die speciaal geschikt is voor mobiele apparaten en hier met ThemeKey een paar switching rules voor te maken en daarnaast de optie te gaan bieden om via iets als http://m.moredhel.org een mobiel theme te krijgen. Hier ga ik mee puzzelen nadat ik het theme waar ik nu mee bezig ben af heb en dat live staat.

Snelheid

Een andere reden waarom ik met nieuwe overzichtspagina's e.d. bezig ben is omdat ik een beetje opruiming wil houden onder de geïnstalleerde modules voor deze site. Hier zit een hoop tussen wat niet meer gebruikt wordt en dus weg kan. Dat zal hopelijk de site ook wat lichter maken. Iets waar ik al een paar vorderingen in heb gemaakt door in veel van de gegenereerde views de Ajax javascript opties uit te schakelen en niet alvast preventief ALLE blogs te laden maar alleen die drie die weergegeven moeten worden.