Tuin & tegenslag

Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik druk bezig mijn tuin te verbouwen. Ik heb al het materiaal voor mijn nieuwe schutting in huis, de tegels liggen klaar om gelegd te worden en ik heb zelfs al zand gehaald. Het ging lekker voorspoedig, oude stenen eruit, snoeien, materiaal kopen. Regelen dat oude stenen weggaan en dat het puin van het muurtje afgevoerd word, liep allemaal lekker en behoorlijk vlot.

Gisteren kwam er echter nogal wat tegenslag. Eerst heb ik de ene buurvrouw geholpen met stukje van haar tuin af te maken, vorige week hebben wij samen haar schutting verplaatst en heb ik 2 panelen van haar schutting gekregen om als eerste stuk voor mijn schutting te gaan gebruiken zodat ik niet alles met gaas en klimop hoef te doen maar ik ook een stukje heb wat echt een schutting is. Haar tuin ging voorspoedig. We zijn daarna samen nog even een stukje gaas bij haar buurvrouw gaan vastzetten aangezien haar katten kennelijk door het stuk nieuwe schutting wat wij vorige week hebben neergezet konden. Daar zit namelijk een plantenrekje in. Ook dit ging lekker voorspoedig.

Toen we dat gedaan hadden zijn we samen met nog een andere buurvrouw en haar kinderen het laatste stuk van mijn muurtje gaan slopen. Hiervoor had ik van chasalin een mooie boorhamer met een bijtelkop geleend. De stenen vlogen daarmee zowat van de muur af. Toen we alle steentjes er af hadden bleek er echter een rand beton van zo een 25 cm dik en 10 tot 15 cm breed onder de stenen te zitten. Precies daar waar ik mijn schutting palen de grond in moet hebben. Na overleggen met chasalin en mijn vader kwam er uit dat ik dit met de boorhamer en bijtelkop in stukken moest kunnen krijgen om het eruit te halen. Nou, ik verzeker je, zelfs met al mijn kracht er achter kwam ik net een krappe centimeter dat beton in. Het lijkt er nu op dat ik dit niet zomaar wegkrijg. Chasalin en ik gaan morgen nog een keer samen proberen om dit alsnog te slopen, als dit niet lukt zal ik of de buitenste rand van 10 tot 15 cm van mijn tuin moeten opofferen of met paalhouders die ik op dat beton schroef mijn schutting neer moeten zetten. De eerste optie is natuurlijk zwaar onbevredigend want dan had ik net zo goed mijn nieuwe schutting achter het bestaande muurtje kunnen zetten. Optie 2 is een mogelijke oplossing maar dan staat mijn schutting waarschijnlijk wel minder stevig dan als ik de palen 40 tot 60 cm de grond in kan slaan.

Al met al, vorderingen blijven gestaag maar dit kon nog wel eens een vervelende tegenslag worden.

Puin afvoeren is ook een leuk detail. Als ik dat in de gemeente Groningen naar de stort breng kost mij dit 76 euro. Als ik dat in Hoogezand naar de stort breng zit ik rond de 40 euro geloof ik. Maar, als ik dit in Borger naar de stort breng (waar mijn ouders wonen) dan kost mij dit 0,06 euro per kilo! Met een hele ruime schatting van het gewicht (waarschijnlijk 100 kilo te veel) kom ik dan op ongeveer 18 euro plus benzine kosten! Ik vind het maar erg vreemd dat er zulke prijsverschillen per gemeente zijn. Overigens is het op laten halen van puin in de gemeentje Groningen nog een stuk duurder. Een beetje jammer is dat allemaal. Gelukkig wil mijn vader het puin komen halen en in Borger naar de stort brengen, dat scheelt een hele hoop voor mij waardoor ik ook daadwerkelijk binnen het budget voor mijn tuin blijf.

Vrijdag verder kijken hoe het af gaat lopen met het beton.

Fotos van het gesloopte muurtje zijn hier te bekijken.