Positief of negatief?

Verwijt

Ik kreeg laatst het verwijt dat veel van mijn blogjes in de categorie Maatschappelijk & Politiek nogal negatief zijn en kennelijk was daardoor bij die persoon het beeld ontstaan dat ik over het algemeen erg negatief ben over dingen. Helaas had die persoon kennelijk de (stukken positievere) Persoonlijke blogs gemist.

Waarom negatief?

Ja mijn blogs over onze samenleving en dan vooral de politiek zijn vaak redelijk negatief. In alle eerlijkheid wil ik zeggen dat ik de laatste jaren vind dat er weinig positiefs is aan onze politiek en er daardoor ook steeds minder positiefs in onze samenleving te vinden is. Maar goed, naar aanleiding hiervan heb ik mij gisteren voorgenomen op zoek te gaan naar iets wat in de categorie Maatschappelijk & Politiek past en wel positief is. Dus ben ik vandaag gaan zoeken en begonnen op Facebook. Doorgaans krijg ik veel nieuws items via Facebook onder ogen dus ben ik eerst mijn newsfeed eens gaan door spitten op zoek naar iets wat ik als positief beschouwde en waar ik iets positiefs over kon schrijven.

Ik kwam de volgende items tegen:

Zoals misschien wel duidelijk zal worden als je deze items bekijkt zit hier weinig tussen waar ik iets positiefs uit kan halen. Ik ben dus nog even verder gaan zoeken en ik vond twee items die ik wel enigszins positief kan interpreteren.

Toch nog iets gevonden: Eerst een prijzen onderzoek

Het eerste positieve wat ik vond is eigenlijk vooral positief voor mij zelf en in alle eerlijkheid heb ik er ook nog wel wat vraagtekens bij. Er is een onderzoek naar prijzen in diverse supermarkt ketens gedaan. Bij dit onderzoek is in elke winkel het zelfde lijstje boodschappen gehaald waarbij er overal uit het beschikbare assortiment het goedkoopste is gekozen. De uitkomst was erg verrassend want de goedkope prijsvechter in Nederland zoals de Lidl en de Aldi stonden bijna onderaan en de dure kwaliteitswinkels zoals de AH en de Plus stonden bijna bovenaan.

Voor mij is dit positief want ik woon praktisch naast een AH dus leuk nieuws. Maar, zoals gezegd, roept dit wel wat vragen bij mij op. Want als je kwaliteit gaat meenemen dan moet ik eerlijk zeggen dat ik veel AH Basic producten echt helemaal niets vind, hun shampoo bijvoorbeeld is verschrikkelijk in mijn ervaring. Veel van hun 'chocolade' snoep zit net genoeg cacao fantasie in om het een hint van chocolade mee te geven maar is vooral heel veel suiker en hun koffiecreamer is ook voornamelijk suiker. Natuurlijk is de prijs hier ook naar dus kies je alleen bij die producten die wel goed zijn voor AH Basic, zoals hun suiker, want suiker zijn ze erg goed in, ze gooien het overal in.

Voor andere producten is de Lidl veel fijner, zoals voor kaas of verse groenten. Zo doende heb ik wat vraagtekens erbij hoe deze prijs verhoudingen er uit gaan zien als je let op gezonden verantwoord en ook goed of lekker naast de prijs. De kaas van de AH bijvoorbeeld is weliswaar goedkoper dan bij sommige andere supermarkten maar word ook veel te kort gerijpt en kunstmatig van smaak voorzien. Gevolg, er zit veel meer water in en middelen om het maar snel te laten rijpen en op smaak te laten komen. Ik zelf zou ook graag willen weten hoe gezond zoiets is en of je met die wetenschap wel bepaalde producten van een winkel wilt kopen.

Ook is smaak erg belangrijk want ik vind bijvoorbeeld koffiepads van de Lidl eigenlijk niet te drinken dus dan is goedkoper opeens minder relevant.
Maar goed, het idee dat een winkel waar ik best veel boodschappen doe tot de goedkopere behoort is altijd fijn om te weten.

Bron: Aldi, Lidl en Spar duurste supermarkten (Rtl Nieuws Editie NL)

Nog iets: Piketty in de kamer

Dit vond ik wat positiever, de commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft vandaag gesproken met de Franse econoom Thomas Piketty. Deze man heeft een boek geschreven over de ongelijkheid van vermogen en waarom dit voor iedereen slecht is: Kapitaal in de 21ste eeuw.
Dit boek is in korte tijd een bestseller geworden en bevat eigenlijk dezelfde waarschuwing die eerder al te zien was in een TED Talk die ik op deze site in een blog verwerkt heb: Moe & Teleurgesteld

Ik heb niet het hele filmpje gezien van Piketty in de kamer maar ik had de indruk dat er in ieder geval met belangstelling geluisterd werd ook al was ik, zoals te verwachten viel, wel op sommige punten teleurgesteld over de reacties en het onderling politieke puntjes scoren. Ondanks dat vond ik het heel positief dat Piketty is uitgenodigd en dat er daadwerkelijk geluisterd is en niet direct een houding van 'onzin' ontstond of uitgedragen werd. Wat ik wel vind is dat het artikel in NRC erg veel quotes gebruikt op een manier die doet voorkomen dat het hele idee maar onzin is.

Bron: Het ‘gezond verstand’ van Piketty (Nrc)

Privé

Privé vind ik het positief dat het sinds vandaag mogelijk is om in te loggen op deze website met je Facebook, Google+ of LinkedIn account en daarmee kunt commenten op mijn blogs. Ik hoop dat dit een efficiënte manier is om voor de meeste mensen de comment optie wel bereikbaar te maken zonder dat het spam runs oplevert. Binnenkort komt ook Twitter erbij als het lukt.

Dit had allemaal wat voeten in aarde en het systeem moet nog wat bijgewerkt worden want sommige logins (met name Facebook) laat hij niet correct zien in het pop-up scherm. Maar de eerste stappen zijn gezet en technisch werkt het. Het is alleen wel jammer dat ik Facebook hiervoor mijn telefoon nummer moest geven. In ieder geval ben ik tevreden dat ik dit zover voor elkaar heb gekregen.

Buren

Nog iets met een maatschappelijk tintje. Een aantal van mijn buren zijn vrij enthousiast aan het zorgen dat mensen uit deze straat elkaar helpen met dingen vrijwillig. Ze zorgen dat er af en toe gezamelijk gegeten word met veel mensen en nu is het plan om een ruil/leen groep op te zetten zodat je bijvoorbeeld weet wie in de buurt een ladder heeft die wel af en toe geleend kan worden of wie in de buurt verstand heeft van computers en wel een keer Windows wil oplappen in ruil voor gratis eten.

Eindconclusie

Dus ja, aan het einde van de rit ben ik momenteel vrij negatief over onze politiek en de stand van zake in onze maatschappij, over ons Zorg stelsel, over Vrije artsenkeuze die beperkt word, over miljarden winsten voor zorgverzekeringen terwijl de premies alweer stijgen, over allerlei sociale hulpmiddelen die afgebouwd of afgebroken worden, over gemeentes die straks de Zorg opnieuw moeten uitvinden, over het 'sociale' leenstelsel en over het achterstellen van de drie noordelijke provincies. The list goes on maar ik denk dat jullie mij wel snappen.

In mijn privé leven echter ben ik behoorlijk positief. Ik heb een mooie tuin aangelegd, ik ben mijn huis her en der aan het opknappen en leer steeds meer mensen in de buurt kennen. Ik knutsel lekker aan mijn site de laatste twee weken en sta over het algemeen best positief in mijn leven. Het is alleen jammer dat Facebook bij sommige mensen kennelijk alleen mijn negatieve blog posts en nieuwsitems laat zien en niet wat ik verder aan positieve dingen schrijf. Note, dit verwijt kwam op de dag dat ik 'Mobiele Site' en 'Productieve Dag' had geschreven en die op Facebook had gelinkt. I'll just blame Facebook.

Overigens, als iemand positieve dingen weet om over te schrijven in deze categorie dan houd ik mij aanbevolen.