Oproep *Updated*

Onderstaande heb ik op Facebook gepost, hopelijk heeft het ook nut:

En nu wil ik toch eigenlijk eens zelf een oproep plaatsen waarvan ik hoop dat veel mensen het met mij eens zijn en deze zullen delen op FB en andere media.

Beste mensen en bedrijven,

Ooit, toen ik in de jaren 90 kranten bezorger was, werden de JA/NEE en NEE/NEE stickers ingevoerd. Deze waren bedoeld om minder oud papier te genereren en zodat mensen minder ongewenste reclame zouden krijgen.
Om het mogelijk te maken dat er bepaalde informatie, zoals informatie van de gemeente, toch bij mensen terecht kwam werd er toegestaan dat post gericht aan de bewoners van het pand of het adres wel door de brievenbus mocht ondanks een JA/NEE of NEE/NEE sticker.

De laatste jaren zijn er steeds meer en meer bedrijven die hier misbruik van maken door hun reclame in een envelop te doen en hier een sticker aan de bewoners van <adres> op plakken zodat dit toch bezorgd word.

Ten eerste levert dit nog steeds veel oud papier en afval op wat slecht is voor het milieu.
Ten tweede is dit een slinkse manier om de regelgeving hier over te omzeilen, deze regels zijn er gekomen omdat het publiek dit wou, misschien moet je als bedrijf de publieke opinie proberen te respecteren.
Ten derde worden al die folders en stickers en enveloppen gemaakt van papier, wederom, dit is dus ook slecht voor het milieu.
Ten vierde vinden mensen (ik in ieder geval wel) bedrijven die op zo een slinkse manier de sticker op hun brievenbus omzeilen doorgaans geen fijne bedrijven om zaken mee te doen.

Ik zou dus bedrijven willen vragen om mijn recht om hun reclame niet te willen ontvangen te respecteren.
Ook zou ik mensen willen oproepen om bedrijven die op zo een valse manier de regeltjes naar hun hand zetten te boycotten of in ieder geval te wijzen op hun slechte gedrag.

Voor mij persoonlijk gaat het hier om Hamertje Tik kinderdagverblijf en Onze Toko hier in de buurt, ik durf te wedden dat er heel veel bedrijven zijn die deze methode hanteren en ik hoop dat veel mensen deze oproep zullen delen en zich hier bij aan zullen sluiten zodat dit soort bedrijven leren dat regels er niet zijn om naar hun hand te zetten maar dat het doel achter de regels gerespecteerd dient te worden.

Ook wil ik graag kwijt dat ik vind dat een kinderdagverblijf wat dus een opvoedende rol heeft richting onze kinderen hiermee een heel slecht voorbeeld neerzet en kinderen dus kennelijk op hele jonge leeftijd al meegeeft dat regels alleen voor andere mensen gelden en omzeilt mogen worden als het zo uitkomt om meer geld te verdienen.

Ik zou ook politici willen oproepen om het mogelijk te maken om bedrijven die hun reclame wel op deze manier verspreiden en de mazen in de wet misbruiken boetes op te leggen. Ik kreeg als krantenbezorger in ieder geval wel een boete als ik mij niet aan de stickers hield.

Update 26-04-2015:

Inmiddels mogen KPN en de NS bij de bedrijven die deze stickers negeren toegevoegd worden.
MIjn gesprek met de NS hierover: https://www.facebook.com/nederlandsespoorwegen/posts/1071928952837270?co...
En mijn gesprek met KPN hierover: https://www.facebook.com/kpn/posts/10153247102681718?comment_id=10153247...