Een weekeinde dakdekken

DakdekkenAfgelopen weekeinde heb ik samen met chasalin en Martijn een nieuw keuken dak op het huis van chasalin en Isis gelegd. Of beter, ik heb geassisteerd want ik ben verre van een dakdekker. Gelukkig is Martijn hier wel goed in, hij heeft mijn dak ook gelegd 2 jaar geleden en ik ben er zeer tevreden over.

Ik zelf heb alleen zaterdag meegeholpen, we zouden vrijdag al beginnen maar toen regende het te hard dus konden we de onderlaag niet leggen zonder dat er water onder bleef staan. Dus zaterdag ochtend hebben we de isolatie en daarna de onderlaag gelegd. Dat ging lekker vlot, Martijn legde de platen terwijl wij alles naar boven droegen. Hierna legde hij de onderlaag er overheen terwijl chasalin er achter aan liep om de gaten te boren en ik daar weer achteraan liep om de pennen er in te slaan (die blauwe dingen op de foto's). Hierna is Martijn de toplaag er overheen gaan leggen met mijn assistentie terwijl chasalin de onderlaag aan het dak onder de pannen bevestigde.

Terwijl we zo bezig waren ontdekte we ook dat de bovenste laag bakstenen op het oude dakleer gemetseld was waarna er een kunststof dak overheen gelegd was. Dat oude dakleer was helemaal weggerot en het kunststof lekte op diverse plekken. De kunststof rand en de bovenste rij bakstenen hebben we weggebroken alleen moest er toen natuurlijk wel iets voor in de plaats komen. Martijn heeft het dak zo ver mogelijk dicht gebrand die middag en de randen los laten liggen.

Zondag hebben Martijn en chasalin samen die rand weer opgehoogd waarna ze maandag hier een rand trespa (als ik dat goed spel) tegenaan gezet hebben voor de afwerking en natuurlijk een nieuwe dakrand er overheen gezet hebben. De foto's hiervan ontbreken in het album, die krijg ik t.z.t. van chasalin.