Even een stukje vloeken

Vol trots was ik altijd op de redundancy in mijn netwerk. Ryanna, mijn fileserver, had een extra schijf zodat bij uitval er geen data verloren zou gaan, Belangrijke data op de fileserver werd gemirrord naar een USB schijf op Rhuagh, mijn router. Ryanna kon de routing van Rhuagh overnemen bij uitval. Dus ik dacht dat ik wel veilig zat.

Een maand of 4 geleden werd Rhuagh te heet, hoofdoorzaak ofcourse stof. Nou ja, niets aan de hand, Rhuagh uit, Ryanna even de DHCP server aanpassen zodat alle routing via Ryanna liep en alles draaide verder. Dikke prima.

Toen ging er ongeveer 2 maanden geleden een schijf in Ryanna kapot. Niets aan de hand, er zit een extra in en de boel draait nog. Ik had het in eerste instantie niet eens door dat die schijf weggevallen was. Toen ik het wel doorhad ben ik rustig gaan kijken naar een vervangende schijf en toen ik er een had uitgezocht ben ik wat gaan sparen.  Op een gegeven moment kon ik een schijf kopen maar heb ik dat toen uitgesteld omdat ik nog wat onzeker was over welke schijf ik nou precies er in wou hebben, de wat duurdere die zuiniger was met stroom of een wat goedkopere. Ik had hier niet over mogen aarzelen want natuurlijk, terwijl ik aan het aarzelen was ging er een tweede schijf stuk. Op dit moment deed Ryanna dus ook niets meer.

Op dat momente ben ik 2 nieuwe schijven gaan bestellen. Toen die er waren heb ik eerst Ryanna uit het netwerk gehaald, een dagje zonder extra linux router gedraaid gewoon achter de modem en ondertussen heb ik de hdd van Rhuagh naar een nieuwe schijf gemirrord en die in een nieuwe machine gezet. Rhuagh deed het toen weer zonder al te veel issues (ik ga nog wel een keer een rant schrijven over het upgraden van PowerDNS en het niet backwars compatible zijn met oude configs daarvan).

Hierna heb ik uitgezocht welke schijf helemaal niet meer werkte in Ryanna en deze vervangen. Toen de boel opstartte constateerde ik dat er 4 werkende schijven in de raid array zatten dus dat die ene schijf het spontaan weer deed. De array ging toen ook recoveren dus ik was helemaal blij dat mijn data er nog was en het weer ging werken. Recovery duurde zo een 15 uur dus ik ben naar bed gegaan op een gegeven moment. Toen ik de volgende dag terug kwam was de recovery gestopt, die schijf die het spontaan weer deed was alsnog uitgevallen.

Natuurlijk baalde ik hiervan maar ik had er toch al op gerekend dat al mijn data weg zou zijn dus ik heb me er enigszins gelaten bij neergelegd en heb de uitgevallen schijf ook vervangen. Nieuwe recovery, 15 uur verder en toen constateerde ik dat ik een foutje had gemaakt en ik 2 schijven als spare (of extra) had opgegeven. Dus, opnieuw inrichten, weer 15 uur afwachten.

Vanochtend keek ik hoever de recovery was en zowaar, er is nu een derde schijf stuk! Ergo, ik moet nog een schijf zien te financieren terwijl ik daar eigenlijk het geld niet voor heb momenteel. Dit keer ook meteen maar 2 schijven zien te financieren want ik durf te wedden dat die 4-de schijf binnenkort ook er mee ophoud.

Je kunt je voorstellen dat ik de afgelopen weken meerdere keren hierom een vloek en scheld momentje heb gehad waarbij die van vandaag toch wel de ergste is. Het past goed bij december wat mij betreft, gaan toch altijd dingen mis in deze periode. Het is natuurlijk ook mijn eigen schuld dat het zover is gekomen, ik had die eerste schijf sneller moeten vervangen dan was de kans groot geweest dat ik de data nog had kunnen redden. Dat maakt het nog eens extra zuur en vloek waardig want het is een combinatie van eigen financiën, laksheid en domme pech.