Oordelen, veroordelen en generalisatie

De laatste tijd erger ik me aan het oordelen en veroordelen op sociale media. Mensen staan verschrikkelijk snel klaar met een oordeel over letterlijk alles. Dit is een ergernis die natuurlijk al langer speelt maar de afgelopen weken zijn er een paar incidenten geweest die deze ergernis hebben doen opborrelen. Hierbij valt het mij keer op keer op dat mensen veel te graag generaliseren, groepen worden als geheel weggezet als terroristisch, crimineel, onbetrouwbaar, racistische, seksistisch en weet ik veel wat niet meer. Generalisatie kan nooit goed zijn, niet elke moslim is een terrorist, niet elke Marokkaan is een crimineel, niet elke Turk is onbetrouwbaar, niet elke witte persoon is een racist, niet elke man is een seksist. Ik zal de incidenten die tot mijn ergernis leidde hier kort uitschrijven en er wat over zeggen.

Kind overreden

Vorige maand kwam het verschrikkelijke nieuws dat er in Hoogezand een peuter was overreden door een jongen die zonder rijbewijs reed. Dit werd op Facebook gedeeld en ik heb de reacties er onder een beetje gelezen en ik vond het zo intens verdrietig wat mensen allemaal riepen. De chauffeur moest opgehangen worden, levenslang in de gevangenis, de rest van zijn leven dwangarbeid, mocht nooit meer een rijbewijs halen en nog veel meer. Iemand riep dat zijn moeder er naast had gezeten, daarna kwam een stroom aan verwensingen richting het hele gezin, niemand mocht ooit nog een rijbewijs, ze moesten in de gevangenis wegrotten de rest van hun leven, etc... Iedereen stond klaar met een oordeel en de meeste mensen wisten opeens zeker dat deze jongen met opzet in de auto was gestapt met het doel een kind dood te rijden.

De dag voor dit gebeurde had ik zelf bijna een peuter overreden. Ik reed op een doorgaande weg in de wijk Vinkhuizen, langs deze weg zijn parkeervakken en die waren allemaal vol dus ik kon de stoep niet zien. Opeens rende er een kind van een jaar of 3 de weg op tussen de auto's vandaan. Nou heb ik gelukkig goede remmen en heb ik redelijk goede reflexen dus ik ben vol op de rem gaan staan en mijn auto stond ongeveer vijf centimeter voor een totaal verstijfd meisje stil. Haar moeder kwam er achteraan gerend en viste haar van de straat. Zelf ben ik iets verderop een parkeervak in gedraaid om even bij te komen van de schrik en heb ik daar een gesprek met de moeder gehad, het meisje trok zich opeens los en rende de straat op, waarom was onduidelijk, het kind zelf was zo ontdaan dat ze alleen maar kon huilen, moeder was heel blij dat ik zo goed gereageerd had want die zag haar kind al uitgesmeerd op het wegdek voor zich.

Toen ik dus bovenstaande reacties las vroeg ik mij af hoe deze mensen over mij hadden geoordeeld als ik een minder goede auto had gehad en dus niet op tijd stil had gestaan? Of als ik slecht geslapen had en mijn reflexen daardoor vertraagd waren? Was ik dan ook in de publieke opinie veroordeeld tot ophanging? Tot wegrotten in een gevangenis? Tot nooit meer auto mogen rijden?

Ik wil absoluut niet goed praten wat deze jongen gedaan heeft, hij reed zonder rijbewijs en dat is strafbaar, maar er was geen enkele context. Was het misschien zo dat zijn moeder er bij in zat en hem wou helpen met wat gratis rijlessen? Of was het misschien zo dat hij stoer wou doen en stiekem de autosleutels mee heeft gegrist? Je weet het niet. Wat ik wel weet is dat deze jongen waarschijnlijk nog jarenlang nachtmerries heeft van een kind wat hij dood heeft gereden en dat er volgens mij geen heftigere straf bestaat dan dat.

Steekincident

Jullie zullen vast meegekregen hebben dat er in Groningen recent een agent in zijn gezicht gestoken is toen hij mensen aansprak op het overtreden van de avondklok. Ook zijn collega werd aangevallen. Na een aantal dagen was er een artikel van het Dagblad van het Noorden dat de verdachten waren gepakt in Frankrijk.

Toen ik door de reacties scrolde viel het me op hoeveel mensen dingen riepen over buitenlanders, één reactie was "zie je wel, het waren Noord-Afrikanen!". Ik keek nog eens naar het originele bericht wat ik de dag er voor op Sikkom had gezien en daar hadden ze het toch echt over twee witte mannen en in het bericht dat ze gepakt waren, ook op Sikkom, werd verteld dat het om een Amerikaan ging en een inwoner uit Oldambt.

Dus ik heb gereageerd op deze reactie met de vraag of hij het artikel wel gelezen had dat hij zo een opmerking maakte want dat ze het over een Nederlander en een Amerikaan hadden. Als reactie daarop kwam dat ze je ook Nederlander noemen als je hier geboren bent en dat als je connecties had, zoals hij, dat je dan wel wist wat hun afkomst was. Dus ik reageerde met dat het bericht melding maakt van twee witte mannen. Hier op kreeg ik te horen dat hij niet wit was maar blank en of mij wat mankeerde dat ik wit was, dit dus zonder inhoudelijk op mijn reactie in te gaan. Hierop was mijn reactie dat blank synoniem is voor rein en dat ik met zoveel racistisch drek iemand dus niet blank kon noemen.

Verkiezingen

Bij de afgelopen verkiezingen was ik voor het eerst een zwevende kiezer. Ik ben altijd een vrij trouw SP stemmer geweest maar ik vind eerlijk gezegd Lillian Marijnissen geen geweldige lijsttrekker en ik vind hoe het hoofd bestuur is omgegaan met jongerentak Rood ook kwalijk. Daarnaast moest de fractie voorzitter van de SP in Midden-Groningen op een vervelende manier het veld ruimen omdat hij Baudet een nazi had genoemd maar toen Sadet Karabulut de FvD een nazi partij noemde werd er niets over gezegd, ook dit vind ik kwalijk, en ja, ik zelf vind Baudet ook gevaarlijk dicht bij een nazi komen en dit mag best benoemd worden door de linkse partijen. Al met al was ik dus flink aan het aarzelen waar ik op moest stemmen.

Bij een discussie hierover op Facebook zei ik dit dus ook. Iemand vertelde mij dat Bij1 misschien een goede keuze zou zijn. Zelf had ik daar ook al aan gedacht maar ik moet eerlijk zijn, ik vind ook Sylvana Simons geen goede lijsttrekker en ook geen erg leuk persoon. Dit heb ik eerlijk gezegd in deze discussie, dat ik het een interessante partij vind maar dat ik Sylvana niet zo mag. Prompt kreeg ik de reactie: "iK vInD sYlVanA nIeT zO lEuK, zeiden de domdenkers die stiekem toch nog last hebben van seksisme en racisme", Ja ook zo gespeld. Daarmee wordt elke mogelijke discussie over Sylvana haar kwalificatie als lijsttrekker doodgeslagen. Geen gesprek over welke punten ik dan wel of niet goed vind, wat ik wel of niet van de partij vind, wie een betere lijsttrekker zou zijn, niets, geen gesprek meer mogelijk want ik ben een racist omdat ik haar geen leuk persoon vind. Ik ben benieuwd hoe het dan zit met het feit dat ik Lillian OOK geen leuk persoon vind, ben ik dan ook een racist?

Het kan niet zo zijn dat als je één persoon niet mag dat je dan dus een hekel moet hebben aan zijn of haar bevolkingsgroep in mijn mening, zo word je echter wel direct neergezet als je zoiets durft te zeggen. Hiermee wordt elke discussie over racisme meteen onmogelijk want het word een zij tegen wij verhaal en dat moet het niet zijn, dat mag het niet zijn, het moet een samenwerking van alle goedwillende mensen zijn, het moet het onderwijzen van mensen die het onbewust fout doen zijn. Het moet vooral zijn, een gezamlijk front vormen tegen de mensen die ons willen verdelen.

Seksisme

Recent postte een goede vriendin van mij iets op Twitter over mannen die vrouwen slecht behandelde, ik maakte kennelijk de fout om hierop te reageren met "gelukkig zijn niet alle mannen zo" onder andere doelend op haar man en mezelf. Meteen volgde de reactie van een andere vrouw "witte mannen, zo voorspelbaar". Wederom werd elk gesprek meteen doodgeslagen, het is dus kennelijk zo dat als je een witte man bent je per definitie vrouwen slecht behandeld of op zijn best een stilzwijgend toeschouwer bent volgens Twitter en je vooral niet mag zeggen dat niet elke man zo is.

Vrij snel hierna kwam het incident in Londen waarbij een vrouw op weg naar huis vermoord is, een verschrikkelijk drama. Naar aanleiding hiervan riep iemand van de Green Party in Engeland op om een avond klok in te stellen van 18:00 uur voor mannen, het eerste artikel wat ik hier over las deed het voorkomen dat dit een serieus voorstel was, naderhand bleek dat dit toch echt niet zo bedoeld was. Hierop plaatste een Britse vriend van mij een post op Facebook dat hij vond dat de wereld gek geworden was en dat hij niet snapte waarom de reacties zo heftig waren. Dezelfde goede vriendin van mij mengde zich in de discussie onder deze post, in eerste instantie stond ik helemaal achter haar punten, het is namelijk inderdaad erg hoe er in veel gevallen omgegaan word met vrouwen door mannen en hoe weinig de gevestigde orde hier aan doet. Waar het misliep was toen er gezegd werd dat 'de meeste mannen' seksistisch waren en dat wij, volgens haar, de uitzonderingen waren. Hier was, ben en kan ik het niet mee eens zijn, net als dat niet de meeste Marokkanen crimineel zijn ondanks wat Wilders roept kunnen volgens mij ook niet meeste mannen seksistisch zijn. Het is alleen zo dat degene die het niet zijn niet in de picture komen en degene die het wel zijn natuurlijk uitgebreid in de picture komen waardoor je al gauw een verkeerd beeld krijgt.

Daarnaast is er nog een issue met de definitie van seksisme, sommige vrouwen willen een man die hun op handen draagt en alles voor ze over heeft, andere vrouwen willen liever een man die ze een keer op de billen slaat en weer andere willen een compleet dominante man die alle keuzes en beslissingen voor ze maakt. Ik heb in mijn verschillende relaties alle varianten meegemaakt. Dus wanneer is het seksisme? Wanneer ga je te ver? Er is de laatste jaren veel te doen over nafluiten en sissen op straat. Eerlijk gezegd heb ik dat sissen nog nooit gehoord dus ik weet niet wat ik me er bij voor moet stellen maar ik neem graag aan dat dit inderdaad niet erg fijn is. Het fluiten ken ik natuurlijk wel en ik ken vrouwen die het heerlijk vinden als er een keer gefloten wordt omdat ze zich dan mooi voelen en ik ken net zo goed vrouwen die het verschrikkelijk vinden. Een andere goede vriendin van mij zei gisteren dat als ze twee bouwvakkers tegen elkaar hoort zeggen "kijk eens wat een lekker wijf" dat ze dat als compliment opvatte maar als ze ze hoort zeggen "wat een geile tieten" dat ze het dan seksistisch vindt. In mijn ervaring wisselt het dus per vrouw wat ze fijn vind en is het voor mannen een kunst om in te schatten hoe ze een vrouw moeten benaderen, een kunst die voor sommige mannen erg moeilijk lijkt te zijn helaas.

Ondertussen is het extreem belangrijk, daar begon deze discussie tenslotte mee, dat vrouwen ook alleen, onafhankelijk van hoe ze gekleed zijn of zich gedragen, altijd veilig over straat kunnen. Dit is iets wat altijd heel hoog op de agenda moet blijven staan in het maatschappelijke debat. Mannen moeten elkaar aanspreken op grensoverschrijdend gedrag en vrouwen helpen indien ze zien dat ze worden lastig gevallen. Overigens geld dit natuurlijk net zo goed voor mannen en kinderen.

Respect

Wat voor mijn gevoel het belangrijkste blijft is laten zien, en elkaar leren, dat je respect voor elkaar hebt. Mannen en vrouwen, wit en gekleurd, het maakt niet uit, respecteer elkaar als mensen, dat is het belangrijkste. Wat je nu ziet op sociale media is dat er gegeneraliseerd wordt aan alle kanten. Onze maatschappij is heel erg verdeeld, dat is een veel voorkomende klacht en de meeste mensen willen dat verhelpen voor mijn gevoel. Als je daadwerkelijk dit wilt verhelpen houd dan op met generaliseren, besef dat, zoals Rutger Bregman schrijft, de meeste mensen deugen, de meeste mensen niet met opzet andere beledigen of slecht behandelen.

Laten we als mensheid elkaar leren waar grenzen liggen en laten we ook beseffen dat dit onze eigen grenzen zijn en niet altijd die van onze bevolkingsgroep. Laten witte mensen beseffen dat er van oudsher een bepaald privilege is en proberen daar geen gebruik van te maken. Laten mensen met een kleur aangeven wanneer witte mensen een brug te ver gaan zonder meteen alle witte mensen als racist neer te zetten en laten ze beseffen dat als een wit persoon een gekleurd persoon niet mag dit niet hoeft te betekenen dat hij of zij racistisch is maar het gewoon zo kan zijn dat de ene persoon de andere niet mag, vaak is het gewoon zo simpel. Laten vrouwen de mannen leren dat soms een keer fluiten prima kan maar dat meer dan dat vervelend is maar laten mannen elkaar ook op dit soort gedrag aanspreken. Laten mannen leren dat je best mag laten merken dat je een vrouw leuk vind maar dat je niet aan ze gaat zitten zonder impliciete uitnodiging en dat je het moet respecteren als een vrouw laat merken dit niet te willen.

Simpelweg, laten we elkaar respecteren en laten we vervolgens met ons allen, man, vrouw, wit, zwart, christen, islamiet en atheïst allemaal een front vormen tegen de mensen die hier niet aan mee willen werken, laten we de kinderen dit van jongs af aan leren, laten we alsjeblieft zorgen dat respect voor elkaar de leidraad in onze maatschappij word en blijft en laten we de verdeeldheid proberen te vervangen door zuster- en broederschap en liefde voor de mensheid als geheel.

Een quote uit de Suske en Wiske uit mijn jeugd:

Alleen daar kan liefde wonen
Alleen daar is het leven zoet
Waar men stil en ongedwongen
Alles voor elkander doet

In mijn mening moeten we ons best doen om degene die tekort komen op te voeden en dan pas kunnen we wat doen aan degene die niet opgevoed willen worden.

Comments

Je hebt helemaal gelijk!