Groningers in opstand

Zoals de meeste mensen waarschijnlijk wel opgevallen is de laatste dagen zijn de Groningers boos.

En ze zijn terecht boos voor mijn gevoel.

Natuurlijk heb je hierover discussies op Facebook en het is eigenlijk één van die discussies waardoor ik tot dit schrijven werd geïnspireerd.

Ik las namelijk in één van die discussies de opmerking:

Die Groningers moeten niet zo zeuren, dit soort dingen gebeurt overal in Nederland.

Niet de aardbevingen natuurlijk maar het failliet gaan van bedrijven, het gebrek aan werk, etc.

 

Deze persoon heeft een goed punt maar komt in mijn mening tot de verkeerde conclusie. het is niet zo dat de Groningers moeten ophouden met zeuren, het word tijd dat alle Nederlanders eens gaan zeuren en onze regering laten zien dat ze niet door kunnen gaan met dit land verder af te breken.

Er gaan momenteel aan de lopende band kleine bedrijven failliet, met andere, zoals mijn eigen bedrijf, gaat het slechter.

Dit gebeurt echt niet alleen in het noorden van het land, dit gebeurt overal.

Onze overheid kiest er categorisch voor om geld te steken in projecten die vooral de hele grote bedrijven ten goede komen, terwijl het juist met die bedrijven niet zo slecht gaat.

Om geld te steken in dingen als de Fyra en de JSF.

Onze overheid kiest er voor om in de praktijk de rekening voor de huurtoeslag bij de woningcorporaties neer te leggen, die zullen straks gedwongen een hoop huizen moeten verkopen, ik vrees dat dit op langere termijn zal leiden tot meer woningnood in de sociale huur sector en failliet gaande woningcorporaties.

Onze overheid kiest er voor om mensen met een hoog inkomen wel meer kinderopvang toeslag  toe te kennen maar om mensen met een minimum inkomen verder uit te kleden.

En onze overheid kiest er voor om geen geld in een bedrijf te steken, wat niet alleen zelf voor veel werkgelegenheid zorgt in de regio Groningen, maar wat er ook voor zorgt dat veel andere bedrijven een afzet markt of leverancier hebben, bedrijven die nu binnenkort ook failliet dreigen te gaan doordat Aldel weg is gevallen.

Oftewel, veel burgers krijgen het idee dat onze overheid er vooral zit voor de grote bedrijven en de rijke burgers.

Dit beperkt zich echt niet alleen tot Groningen, maar de Groningers zijn het zat en laten nu wat van zich horen.

En het zijn stugge Groningers, dus ik voorspel dat dit niet zomaar voorbij is, Groningers laten dingen over zich heen komen tot een bepaald punt.

En dan komen ze in opstand en dan zorgen hun harde koppen er voor dat die opstand niet ophoudt voor ze bereikt hebben wat ze willen.

Ik ben zelf geen echte Groninger maar ik woon al ongeveer 18 jaar in de stad en ben zelf opgegroeid in Drenthe, jarenlang veel in Stadskanaal geweest in mijn jeugd.

Ik ken de Groningers, het is een volk wat recht voor zijn raap en recht door zee is, en als ze het zat zijn dan zijn ze het ook echt zat.

En dat is nu dan eindelijk gebeurd, mijn steun hebben ze, en ik zou iedereen willen oproepen om mee te demonstreren en ook hun steun te geven.

Want het gaat niet alleen om Groningen, het gaat om heel Nederland, en eigenlijk zelfs om heel Europa.

Naast de afbraak door de Nederlandse overheid in noord Nederland en op den duur ook in de rest van Nederland spelen er namelijk soortgelijke problemen in andere landen van de Europese Unie.

En dan kom je dit soort dingen tegen: Geldverkwisting door het EU parlement op film vastgelegd & De studeerkamergeleerde en de weerbarstige werkelijkheid.

Vind je het gek dat de Groningers het zat zijn?

Persoonlijk vind ik het gek dat de rest van dit land het nog niet zat is.

 

Privatisering

 

Alles wordt geprivatiseerd, het meest schrijnende voorbeeld hiervan is de zorg, daar kom je dit soort dingen tegen sinds de marktwerking daar is toegeslagen: Open brief aan minister Schippers & Psychologen overdrijven aandoening om vergoeding.

Maar ook bij de privatisering van het OV is het niet veel beter gegaan, wederom in Groningen merk je dat sommige wijken sinds 1 januari geen buslijn meer hebben en de bewoners rustig 15 tot 20 minuten moeten lopen om bij de bus te komen.

Op het platteland resulteert dit in dorpen (zoals het dorp waar mijn ouders wonen) die nog maar 1 keer per 2 uur een bus zien.

En uiteindelijk, het meeste belachelijke van allemaal waar het om het OV gaat, de rekensom:

Als ik naar mijn ouders ga dan pak ik de bus in Groningen naar Gieten (35 KM ongeveer), dit is een Qliner, dit kost mij 8 euro voor een enkele reis.

Als ik geluk heb heeft de buschauffeur in Beijum daadwerkelijk 8 euro kaartjes, vaak is dit niet het geval en kost dit stukje mij dus nog 2 euro extra, op de terug weg is dit natuurlijk nooit een probleem.

Dus om een avondje naar mijn ouders te gaan met de bus ben ik minimaal 16 euro kwijt, als ik niet in Gieten overstap op de streekbus voor de laatste 5 KM maar mij daar laat ophalen door mijn ouders.

Als ik een niet al te dure auto heb dan ben ik dus gewoon goedkoper uit als ik met de auto ga, en dat is nog voor 1 persoon, stel je voor dat je met zijn tweeën bent.

Wat dan helemaal grappig is, naar Emmen met diezelfde bus (60 KM ongeveer) kost mij ook 8 euro, terwijl ik dan wel bijna 2 keer zover reis.

En dan neem je een OV chipkaart, dan is de reis naar Gieten opeens ietsje goedkoper, die naar Emmen wordt dan opeens weer duurder.

Daarnaast is het voor iemand als ik, die ongeveer 10 keer per jaar met de bus gaat gewoon onhandig om nog een pasje te moeten hebben.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je wel elke paar jaar een nieuwe kaart nodig hebt a 7,50 per stuk en je moet ook nog 5 euro 'reserve' tegoed op zo een kaart hebben.

Wat je natuurlijk wel bij je hebt want je weet maar nooit wanneer je een keer opeens met de bus moet.

Als je dan gaat rekenen met een auto tegen 19 cent per KM dan ben je dus goedkoper uit, namelijk 13 euro en 30 cent (voor 2 keer 35 KM).

Oh, en een leuk feit in dit verhaal is, 5 jaar geleden koste een weekeinde retourtje met diezelfde Qliner mij nog geen 6 euro.

En dan de treinen...

Opeens kunnen ze niet rijden als er bladeren op de rails liggen of als het vriest.

Ik herinner mij de heftige ijzel van 1987, we zijn toen 2 uur met 3 mensen bezig geweest de auto te ontdooien, maar de treinen reden nog voor het grootste gedeelte!

Mijn broer is die dag nog veilig met de trein vanuit Emmen naar Rotterdam gekomen.

En nu hebben we treinen die niet kunnen rijden als het een keer vriest?

Nu moet er door de wet geregeld worden dat treinen wc's aan boord hebben?

Je vraagt je af wat er gebeurd is en ik denk dat het antwoord op die vraag is: we zijn gaan privatiseren.

 

Marktwerking

 

We hebben de marktwerking omarmd.

En marktwerking is niet per definitie slecht zolang een klant keuze heeft en zichzelf kan verdedigen.

Als een zaak slechte televisies levert dan gaan mensen ergens anders hun televisie kopen.

Als een slager slecht vlees levert dan gaan mensen naar een anders slager.

In dat soort situaties is marktwerking een goed fenomeen en iets wat gestimuleerd moet worden in mijn mening.

Maar hoe ga je naar een ander ziekenhuis?

Hierin ben je afhankelijk van met welk ziekenhuis je zorgverzekering een contract heeft gesloten of je loopt het risico zelf heel veel te moeten betalen.

En die zorgverzekering wil natuurlijk zoveel mogelijk winst maken dus die kijkt vooral of een ziekenhuis goedkoop is of niet.

Dus hoe kun je als consument 'met je voeten stemmen' in zo een situatie?

Met het OV is het precies hetzelfde.

Er zijn aanbestedingsregels.

Dus het is niet zo dat als ik, als consument, de bussen van de Qbuzz niet fijn vind dat ik dan die van Arriva kan nemen, of andersom.

Nee, de gemeente waar ik woon bepaald welke busdienst ik gebruik.

En die houd zich aan de aanbestedingsregels.

Waarbij het belangrijkste wederom is dat het vooral goedkoop moet.

En dan voeren ze de OV chipkaart in en constateren de meeste mensen dat de bus best duur geworden is.

Dus krijg je meer auto's op de weg.

Drukkere ochtendspits.

Meer wegen die gebouwd moeten worden.

Wegen die sneller weer onderhoud nodig hebben.

En laat er nou net crisis zijn en we ons dat eigenlijk niet kunnen veroorloven.

 

Europa

 

En dan de verkwisting op Europees niveau.

Om nog maar te zwijgen over hoe Europa technisch bestuurd word.

De mensen die de dagelijkse gang van zaken regelen en bijvoorbeeld beslissen dat ze die 300 euro per dag krijgen, alleen om een handtekening te zetten, hoeven eigenlijk aan niemand verantwoording af te leggen.

Het hele circus wat Europa heet kost belachelijk veel geld en levert voor mijn gevoel bar weinig op.

Ik ben voor open grenzen.

Ik ben voor een gezamenlijke munt.

Ik ben helemaal voor een Europese Economische Gemeenschap.

Maar Europa moet niet een superstaat willen vormen.

Rusland heeft het geprobeerd met geweld met de USSR, dat werkte niet.

Amerika doet het met politiek.

Kijk wat voor een land dat is mensen!

Armoede, criminaliteit en vooral, het land waar de crisis is begonnen!

Waarom zouden wij hun voorbeelden willen volgen?

Vorm een economische eenheid en laat de leden hun eigen individuele land blijven met eigen regels, cultuur en normen en waarde.

Houd het gewoon bij vrij verkeer van goederen en mensen.

En probeer niet alle arme landen te redden en daarmee de eenheid over de hele linie te verzwakken, help deze landen door zaken met ze te doen zodat hun economie gestimuleerd word en laat ze zich pas aansluiten als hun economie een bepaald peil bereikt heeft.

Probeer niet het besturen van een heel continent te laten regelen door een groep van 17 mensen die vooral op hun eigen belang uit zijn.

Een verenigd Europa is een heel mooi iets, iets wat zeker de moeite van het vechten waard is, maar we zijn er nog niet aan toe.

Er zijn nog te veel verschillen, te veel mensen en landen die vooral eigen belang hoog in de vaandel hebben.

Probeer er eerst een hechte economische eenheid van te maken met vrij verkeer van mensen en goederen.

Dan krijg je vanzelf een smelt pot van cultuur en gaan mensen meer het zelfde denken en word het makkelijker om overeenstemming te bereiken.

In mijn jeugd werkte dit fantastisch voor zover ik meekreeg als kind en als puber.

Ik weet in ieder geval dat in mijn jeugd Nederland economisch een zeer sterk land was, een land wat iets te betekenen had op de wereld kaart.

Daar lijkt nu bar weinig van over te zijn sinds we een superstaat proberen te vormen.

En zeker aangezien Nederland voor mijn gevoel buiten proportie heeft bijgedragen aan de Europese Unie en daar naar verhouding bar weinig voor terug heeft gekregen.

Iets wat volgens mij voor een groot deel onze eigen schuld is aangezien wij altijd het braafste jongetje van de klas moeten zijn.

En dat is prijzenswaardig dat we altijd zo netjes zijn en zo eerlijk zijn, maar op een gegeven moment moet je je ook realiseren dat als iedereen vals speelt je of moet ophouden te spelen of ook vals moet spelen.

Ik prefereer ophouden met spelen in die situatie overigens.

 

Terug naar Groningen

 

Ik raak een beetje afgedwaald, het ging om Groningers die boos zijn en mijn mening dat in plaats van de Groningers af te doen als zeurders de rest van Nederland ook boos zou moeten zijn of op zijn minst inzien dat de Groningers terecht boos zijn onderhand.

Want er gluren ook nog dit soort dingen aan de horizon: Is 32 uur per week nietjes tellen echt de kortste weg naar werk?

Het is namelijk zo dat iedereen met een uitkering binnenkort een nuttige bijdrage aan de maatschappij moet leveren.

Echter dit mag niet concurreren met bestaand werk.

Dus word er 'nuttig' werk verzonnen.

Wat dus eigenlijk normaal niet zou gebeuren en dus eigenlijk helemaal niet nuttig is.

En de praktijk leert al heel lang dat als je de hele dag bezig bent met nutteloos dom werk dat je dan 's avonds echt niet nog even intelligent sollicitatie brieven gaat schrijven.

Nee dan ben je bekaf en gefrustreerd.

Dus zal dit echt helpen?

Of zal dit mensen die al een probleem hadden alleen maar kans arm maken op de arbeidsmarkt?

 

Dus mensen, blijf niet thuis zitten en toekijken.

Blijf niet tolereren dat onze overheid geld verkwist als water en het alleen maar moeilijker maakt voor de mensen.

Blijf niet accepteren dat de overheid er bezuinigingsmaatregelen doordrukt waarvan economen waarschuwen dat die de economie verder schaden in plaats van te helpen en dat inmiddels zelfs de Rabobank er tegen waarschuwt en het somber inziet voor 2014.

Dit zijn signalen die onze overheid nog steeds blijft negeren en dus is het onderhand niet zo gek dat als er dan in één keer een hele berg werkgelegenheid in Groningen verdwijnt en dat als gevolg heeft dat er nog meer bedrijven gaan verdwijnen dat de Groningers met dit alles bij elkaar een keer zat zijn.

Vooral omdat er op de achtergrond ook nog die kwestie over aardgas speelt.

Laten we eerlijk zijn, het is Gronings gas waar de Nederlandse schatkist mee gevuld word.

En het is datzelfde gebied waar nu de aardbevingen genegeerd worden.

Het zelfde gebied waar men afgelopen jaar méér gas uit de bodem heeft gehaald dan aan het begin van het jaar was afgesproken.

Terwijl er toen al gewaarschuwd werd dat de afspraak te ruim was hebben ze afgelopen jaar een record hoeveelheid gas uit de grond gehaald.

Dus is het gek dat de Groningers zich in de steek gelaten voelen?

Is het gek dat het sentiment hier leeft om de gaskraan dicht te draaien?

In mijn mening hebben ze groot gelijk.

In mijn mening is het hoog tijd dat niet alleen Groningen maar heel Nederland zich druk maakt om dit wangedrag van onze overheid.

Dat we ophouden met mooie verkiezingsbeloftes te geloven.

Dat we ophouden met onze overheid elke keer op incidenten te laten reageren.

Dat we eisen dat onze overheid dit land bestuurd en eens daadwerkelijk onze economie gaat redden.

 

Het is een beetje een lang verhaal geworden, en ik heb er veel bijgehaald, maar ik denk dat het totaal beeld wel redelijk aangeeft waarom de Groningers terecht boos zijn.

Dus ik zou iedereen willen oproepen om de Groningers vooral te steunen en te vechten voor een betere maatschappij.

 

En dat geldt ook voor mezelf want ik kom doorgaans ook niet veel verder dan dit soort stukjes schrijven en vervolgens thuis blijven zitten ;)

Comments

Zeer goed geschreven stuk!

Sorry Edwin, comments moeten eerst goedgekeurd worden, in het verleden wat veel spammers gehad, ik heb de dubbel post verwijderd.

Dank je voor het compliment :)

Zo is het! Heel goed verwoord! (Y)