Keuzes

Zoals veel mensen weten woon ik in een huis wat ik huur van mijn vader. Twaalf jaar geleden was dit de beste constructie. Inmiddels heb ik een baan en ziet mijn vader graag dat ik dit huis van hem overneem. Tot nu toe kon dit niet door dat ik, dankzij diverse exen en mijn eigen laksheid toen ik jonger was, schulden had. Sinds deze maand ben ik schuldenvrij.

Nu blijkt dat je tegenwoordig met een negatieve BKR registratie wel een hypotheek kunt krijgen mits je verder schuldenvrij bent en geen betalingsachterstanden hebt. Daarnaast blijkt dat ik door mijn loonsverhoging vorig jaar ook behoorlijk wat meer hypotheek kan krijgen dan ik tot nu toe dacht.

Dus, ik sta voor keuzes, veel meer dan ik ooit gedacht had en veel sneller dan ik ooit gedacht had. Wil ik dit huis kopen? Wil ik hier blijven wonen? Met het hypotheek bedrag wat ik kan krijgen is het wel erg aantrekkelijk om een wat groter huis te kopen aangezien deze woningen best wel krap zijn, je mist gewoon een zolder of een kelder om rommel te stouwen. Prima te doen verder als je alleen bent en geen werkkamer wilt hebben, zoals ik wel wil, minder goed als je samenwoont of als je een werkkamer wilt hebben, de combinatie van die 2 is al helemaal lastig. Nu heeft deze woning een inloop kast waar je veel in kwijt kan maar daardoor zijn de slaapkamers (of, in mijn geval, slaap- en werkkamer) kleiner wat niet heel fijn is. Dus, is het een goede keuze om deze woning te kopen?

Ik heb heel lang geroepen dat als het slechter zou gaan met mijn ouders ik naar Drouwen zou willen verhuizen en in mijn moeders galerie zou trekken, dat is een groot huis met leuke tuin en goeie schuren (ja 2), alleen dat moet wel verbouwd worden, ongeveer 1/4-de van het huis is een vakantiehuisje wat mijn vader verhuurd aan toeristen dus ik zou er zo in kunnen trekken, zij het dat het wat krap is maar daarna moet er wel gebouwd worden om er een echt woonhuis van te maken. Aangezien je tegenwoordig geen bouwdepot meer krijgt zal dit dus een lange termijn actie worden met veel zelf doen en proberen het niet te duur uit te laten vallen of eerst een aantal jaar sparen en het dan groots aanpakken. Dus, is het een goede keuze om deze woning te kopen?

Natuurlijk ben ik ook op Funda gaan kijken. Ik heb gezocht in en rondom Groningen, in Groningen is er weinig wat me echt aanspreekt wat binnen mijn budget valt. Ik heb wel een paar woningen in Beijum gevonden die de moeite van een bezichtiging waard zijn maar weinig waar ik direct heel enthousiast over ben, die heb ik vooral met het idee dat ik misschien wel echt in Groningen wil blijven achter de hand.

Mijn top 3 huizen zijn momenteel alle 3 in Hoogezand, alhoewel nummer 3 op de lijst wel beetje te veel van het goede is aangezien die gewoon 6 slaapkamers heeft. Dat is toch wel beetje te veel voor maar één persoon. Nummer 2 is een tussenwoning met 3 slaapkamers en een werkkamer, ziet er goed uit, leuke tuin, genoeg ruimte, eigenlijk een kamer te veel want ik zocht 3 (slaap-, werk- en logeerkamer) maar dat is ook geen probleem. De nummer 1 is een hoekwoning met zonnepanelen, ook 3 kamers en een zolder waar je vrij makkelijk een werkkamer kunt maken, prachtige keuken en voor de rest helemaal klaar om zo in te trekken, op termijn zou ik wel de badkamer willen verbouwen en een bad toevoegen en natuurlijk die werkkamer op de zolder realiseren. Dus dat zijn ook opties, die wel duurder zijn dan dit huis waarschijnlijk maar goedkoper dan Drouwen waarschijnlijk. Ja waarschijnlijk want mijn vader moet nog een vraagprijs bedenken.

Dus ik heb opeens keuzes, veel keuzes...
Wil ik in Groningen blijven of vind ik wat verder weg wel prima?
Hoe ver weg wil ik dan? Hoogezand is lekker makkelijk te doen, Drouwen is wat lastiger als je elke dag naar Groningen moet maar wel aantrekkelijker qua omgeving.
Als ik in Groningen wil blijven wil ik dan ook hier blijven of wil ik echt iets groters?
Zoveel keuzes die ik opeens moet maken...

Eerst maar eens op de vraagprijs wachten en met een hypotheek adviseur gaan praten wat nou echt mijn opties zijn i.p.v. dat via een geautomatiseerde berekening op de site van de hypotheker uit te vogelen.

Vervolg: Keuzes deel 2