Kaak

Ik heb al bijna 2 jaar geen persoonlijke blog meer geschreven, eerlijk gezegd kan ik er weinig tijd en energie voor vrijmaken, onder andere door wat ik hieronder ga schrijven over mijn kaak.

Ongeveer 3 jaar geleden is er bij mij rechtsonder operatief een verstandskies verwijderd, dit heeft toen een fixe ontsteking opgeleverd waar ik een dubbele antibiotica kuur voor nodig had. In diezelfde tijd bleek dat ik dezelfde aandoening als mijn moeder ooit had in mijn onderkaak aanwezig was, namelijk dat het kaakbot verzwakt raakte. Dit is deels erfelijk bepaald maar heeft ook te maken met b.v, samenstelling van het speeksel en hoe ik in het verleden mijn gebit verzorgde, dit deed ik namelijk niet heel goed.

Uiteindelijk moesten er een aantal kiezen getrokken worden waardoor ik onderin aan beide kanten een zogenaamde korte kauwboog over had. Hierna bleef ik met regelmaat last houden zowel van de kies zelf als er omheen rechts achter onderin, aan deze kies zou een brug vastgemaakt worden was het plan maar omdat er steeds terugkerende issues mee waren is dat er nooit van gekomen. De tandarts praktijk zei dat ze niets konden vinden tot ik vlak voor de kerst ziek werd en weer ook erg last kreeg daar, ik ben dit keer compleet ziek met spoed er heen gegaan zodat ze het konden zien als ik er echt pijn aan had.

Dit keer zagen ze dus wel dat er wat mis was en kreeg ik antibiotica, dit hielp enigszins maar de pijn ging niet weg, het gevolg was een lang traject bij het ziekenhuis inclusief een botscan waarbij ik met radioactief materiaal ingespoten werd van te voren. Helaas leverde het allemaal niets op en was de conclusie dat het aan mijn spieren moest liggen. Ik werd naar een speciale fysiotherapeut voor de kaak toegestuurd.

De fysio hielp wel iets want ik bleek inderdaad doordat ik achterin kiezen miste mijn voortanden wat hard op elkaar te klemmen maar ook dit bracht geen oplossing dus ging ik weer terug naar het ziekenhuis. Inmiddels was het juni en liep ik al 6 maanden met constante pijn in mijn kaak rond. Dit keer vertelde ze me in het ziekenhuis dat ze toch op de eerste foto rondom de wortelpuntjes nog wat ontstekingsweefsel hadden gezien, normaal hebben mensen daar geen last van maar ik behoor kennelijk bij de kleine groep mensen die daar wel pijn van heeft. Eerlijk gezegd had ik gewild dat ze me dit eerder verteld hadden.

Ze boden mij een wortelpuntbehandeling of apexresectie aan, hierbij zouden ze van de zijkant mijn kaak openmaken en dan de wortelpunten weghalen, kans op succes ongeveer tachtig procent, hersteltijd ongeveer 6 maanden en dan kon ik de kies, die dus al een wortelkanaalbehandeling had gehad en dood was, mogelijk nog drie tot vijf jaar behouden. Ik heb aangegeven dat ik dit eerst wou overleggen met mijn tandarts en dat ik eigenlijk wel dacht dat die kies er dan beter gewoon uitgehaald kon worden in deze situatie.

Mijn tandarts snapte waarom ik dat dacht dus afgelopen maandag is de kies inderdaad getrokken, momenteel erg veel pijn maar hopelijk gaat het nu de goede kant op. In oktober gaan we beginnen met kunstkiezen, 3 aan de ene kant en 2 aan de andere kant zodat ik weer gewoon een normaal gebit heb.