Anno 2070

Met dank aan Dirk heb ik sinds een paar dagen het spel Anno 2070. Helaas zonder de Deep Oceans addon aangezien Ubisoft bestellingen niet correct verwerkt, hierover moeten we nog steeds wat ruzie met de helpdesk maken. Anyway, ik was in het verleden al enthousiast over dit spel dus ik ging het installeren. Keurig Google geraadpleegd om uit te zoeken welke poorten open moest. Dit waren er veel maar best een simpel lijstje:
80
3074
13000
13005
13200:13999

Dus ik open deze poorten uitgaand en start het spel. Eerst door de Ubisoft launcher heen, account aanmaken, werkt prima. Inloggen met de launcher, werkt ook. Het spel deed een update, werkte weer prima. Toen startte het spel en moest ik in het spel inloggen, dit werkte niet prima. De melding "lost connection to server" kwam en ik kon niet verder.
Google leverde niet meer informatie op behalve een hele hoop mensen die aan het klagen waren over het zelfde probleem.
Aangezien dit spel toch gekocht was wou ik het ook niet zomaar opgeven dus ik ben eerst met iptraf en daarna met tcpdump op mijn Linux router gaan uitzoeken wat hier nu het probleem was. Met wat trail en error testen en starten en verkeer filteren kwam ik er uiteindelijk achter dat ook UDP poorten 21150 en 21151 open moesten. Deze informatie was nergens op het internet te vinden en werd ook niet door Ubisoft verstrekt ergens in documentatie o.i.d.

Helaas gaan software schrijvers, met name in de spelletjes industrie, er nog steeds vanuit dat mensen uitgaand verkeer niet filteren in hun firewall.