Keuzes deel 2

Inmiddels weet ik wat mijn vader voor dit huis wil hebben en eerlijk gezegd is dat meer dan ik er voor over heb. Het is verder een hele schappelijke prijs die een klein beetje onder de marktprijs zit maar het is gewoon net wat meer dan ik dit huis waard vind. Hij heeft ook laten weten dat hij mijn moeders galerie nog niet aan me wil verkopen.

Na overleg met mijn vader en zijn advies ingewonnen te hebben, wat neer kwam op: oriënteer je rustig, kijk wat je opties zijn en ga ook bezichtigingen plannen. Dat was het zelfde advies als ik mezelf al had gegeven en ook al van anderen had gekregen. Mijn vader heeft daar bij gezegd dat hij niet speciaal haast had dus ik kan ook gewoon rustig de tijd nemen gelukkig.

Inmiddels heb ik preventief mijn BKR status opgevraagd om te bekijken of er nog lijken uit de kast komen. Hierbij kwam ik toch wel voor wat verassingen te staan, je eigen gegevens opvragen kost 4,60. Dat is geen gek bedrag in mijn ogen, echter, dat is als je ze ophaalt. Wil je ze laten bezorgen bij een PostNL punt bij jou in de buurt dan zit je aan 13,95, wil je ze thuisbezorgd hebben dan kost het 21,60?
Waarom zo een prijs verschil? Niet dat het geld mij boeit, maar ik vind het gewoon raar dat je extra moet betalen om het thuis gestuurd te krijgen.

In ieder geval, de volgende stap is dus mijn krediet status bestuderen en dan een gesprek met een hypotheek adviseur aanvragen en bezichtigingen plannen.

Het is dus inmiddels zeker dat ik na 12 jaar deze plek toch echt ga verlaten en zelfs na 22 jaar misschien de stad wel ga verlaten. Het huis wat mijn eerste keuze is ligt namelijk in Hoogezand zoals in Keuzes deel 1 te lezen viel. Inmiddels heb ik ook een erg mooi huis in Beijum gevonden maar dat is wel een stuk duurder dan in Hoogezand, dit is dus inmiddels mijn 2-de keuze geworden, verder heb ik in Hoogezand en in Sappemeer nog een aantal huizen gevonden die ook wel leuk lijken.

Ik kom er langzamerhand achter dat een huis kopen wel een heel proces is waarbij meer komt kijken dan even met de bank praten en een huis uitzoeken. Natuurlijk wist ik dat wel, maar nu ik het zelf ervaar is het toch anders. Maar goed, na toch bijna 20 jaar op of beneden minimum geleefd te hebben met enkele korte periodes als uitzondering is het wel een fijn idee dat ik nu in 2 jaar tijd van uitkeringsniveau naar boven modaal inkomen ben gegaan. Dat ik me nu al, veel eerder dan ik ooit voor mogelijk had gehouden, bezig kan gaan houden met een huis kopen. Dat ik dat bereikt heb is wel iets waar ik trots op ben en erg blij mee ben. Ook erg wennen trouwens, ik heb zoveel meer ruimte in mijn hoofd nu er niet de hele tijd zorgen om financiën zijn. Op dat gebied blijf ik een groot voorstander van het Basis Inkomen, dat geeft mensen ademruimte omdat financiën niet elke keer weer een probleem.

Maar goed, keuzes dus, voor ik verder afdwaal.

De eerste keuze is gemaakt, ik blijf niet in dit huis wonen. Opvolgende keuzes zullen nog even afhankelijk zijn van of er nog lijken uit de kast komen bij het BKR. Dit word dus vroeger of later vervolgd.