Spellingscontrole en taalkundige vragen

Zoals veel mensen gebruik ik een spellingscontrole om zo sneller en makkelijker type en spel fouten uit mijn blogs te halen. Ik heb hiervoor het Engelse en het Nederlandse woordenboek geïnstalleerd in mijn Firefox. Zoals gebruikelijk met dit soort woordenboeken kent hij sommige woorden niet of staan ze er verkeerd in, gelukkig is dit niet bij veel woorden het geval en heb je de optie om zelf woorden toe te voegen als het nodig is.

Vandaag gebruikte ik een woord wat ik eigenlijk nog niet eerder in een blog gebruikt had, in de blog 'Aardbevingen, participatie wetgeving en corruptie' gebruik ik het woord Moslims. Toen ik naderhand dus met de spellingscontrole en het Nederlandse woordenboek actief mijn blog langs liep bleek dat dit woord niet correct was, ik mag het namelijk niet met een hoofdletter spellen. Gek genoeg moet ik Moslima en Moslimse wel met een hoofdletter spellen, Moslim en Moslims mag ik niet met een hoofdletter spellen.

Ik vraag me af waar dit onderscheid vandaan komt... En eerlijk gezegd vraag ik me ook af, moet het nou wel of niet met een hoofdletter? Het woord Christen mag in ieder geval niet met een hoofdletter van het woordenboek, zelfs niet aan het begin van een zin. Wink

Ik meen mij te herinneren dat mij vroeger op school geleerd is dat je namen altijd met een hoofdletter schrijft, ook de naam van een religie, maar hier is het niet zo zeer de naam als wel een aanduiding van de aanhangers van deze religie, dus moet het dan met een hoofdletter? En als het niet met een hoofdletter moet waarom vind de spellingscontrole dan dat dit bij Moslima en Moslimse wel moet?

Comments

Omdat in elke religie, de vrouw verheven zou moeten zijn.

Spellingscontroles zijn weird. Die hebben nooit gelijk :p
Aan het begin van een zin schrijf je elk woord met een hoofdletter, dus ook christen. Rare school had jij :p Verder: aardrijkskundige namen (dus ook namen van volkeren) schrijf je met een hoofdletter. Namen van religies of religieuzen niet. Dus moslim(a) is met een kleine letter. Moslimse is überhaupt geen woord. Maar moslim, christen of jood: het is allemaal met een kleine letter.
Tenzij je het hebt over het Joodse volk (grofweg de inwoners van Israël). Dat is dan wel met een hoofdletter. Vandaar dat ik in mijn eigen teksten jood soms met een kleine letter en soms met een hoofdletter type ;)