Opa

Onderstaande poste ik net op Facebook.

OpaVandaag is het 7 januari, dit is niet alleen de verjaardag van onze grote vriend Aldo maar ook de verjaardag van mijn geliefde opa. Helaas is mijn opa alweer 18 jaar geleden overleden maar op een dag als vandaag dan denk ik altijd met veel liefde terug aan de momenten die ik met hem gedeeld heb, zoals de fietstochten door Den Haag en de duinen die steevast eindigde in pannenkoeken eten in Kijkduinen. De middagen die ik heb zitten tekenen als kind in de duinen onder zijn toeziend oog, de traditionele tocht naar een speelgoed winkel in de buurt van hun huis waar ik dan een zak speelgoed soldaatjes mocht uitzoeken.

Een van de leukere herinneringen is nog steeds het moment dat ik als kind, gewend aan het dorpsleven in Drenthe, een oudere vrouw op straat groette in Den Haag met een vriendelijk 'Hoi!' en een boze blik kreeg en aan mijn opa vroeg waarom die vrouw niets terug wou zeggen. Mijn opa legde hierop uit dat deze vrouw waarschijnlijk vond dat ik 'dag mevrouw' had moeten zeggen. Natuurlijk vond ik dit met mijn Drentse achtergrond belachelijk, ik zei toch vriendelijk hoi? Wat een raar mens.

Een ander erg leuk moment was dat mijn opa en oma spontaan voor mijn verjaardag naar Drenthe waren gekomen en mijn opa een half uur te vroeg opeens bij mijn basisschool stond en binnen gevraagd werd door de leraar. Mijn opa heeft dat halve uur benut om ons te vertellen over de tweede wereldoorlog waar wij net mee bezig waren in de klas, mijn klasgenootjes vonden het prachtig, en ik natuurlijk ook, wat was ik trots op een opa te hebben die meer wist dan wat er in ons kleine dorpje speelde.

Vandaag sta ik stil bij die leuke momenten. En mijn tante ook want die stuurde mij een leuke kaart, waarvoor dank.