Groningers in opstand opnieuw

Zo ondanks mijn blogje van gisteren, waarin ik zei dat ik minder moest typen, moest er toch echt wat van mijn hart vandaag:

 

*Update 23/01 21:23* Link naar persbericht van de OR van Aldel toegevoegd.

*Update 23/01 22:21* Link naar een opinie stuk toegevoegd.

*Update 23/01 23:38* Link volgorde aangepast zodat de laatste link waar ik verderop naar verwijs ook weer daadwerkelijk de laatste link is.

*Update 24/01 01:45* Link naar een animatie van de aardbevingen in Groningen toegevoegd.

 

Groningen in opstand, opnieuw

Toen ik vandaag de tijd nam om mijn Facebook newsfeed te bekijken werd ik spontaan niet vrolijk. Ik zag de volgende links/artikelen:

 

Deze artikelen maakte mij verre van vrolijk eerlijk gezegd, alhoewel ik het laatste artikel in deze rij voorlopig maar even met een korreltje zout neem. Tijdens een gesprek met een ex-collega van me ben ik dingen gaan roepen, dit gesprek wil ik pogen in een zinnig stukje hier neer te zetten.

 

Achtergrond

Eerst een stukje achtergrond over mezelf om toch duidelijk te maken waar mijn visie vandaan komt en waar mijn boosheid vandaan komt. Om te beginnen, ik ben opgegroeid met ouders die allebei actief waren in de VVD. Ik heb dus politiek op jonge leeftijd al meegekregen. En ondanks dat ik zelf inmiddels behoorlijk links ben geworden en zelfs een lidmaatschap van de SP overweeg de laatste maanden begrijp ik veel van de achtergrond en de beweeg redenen van de gemiddelde VVD'er en ben ik het op sommige punten zelfs best met ze eens. Dit geld echter totaal niet voor de problemen rondom Groningen, hierin sta ik lijnrecht tegenover alles wat de VVD (en ook de PvdA) roept of denkt.

Dit heeft laatst zelfs tot een verhitte discussie met mijn moeder geleid, zij vond dat Groningers de hand in eigen boezem moesten steken en zelf hun problemen moesten oplossen, in het kader van participatiemaatschappij waarschijnlijk. Kennelijk beseft zij niet dat de problemen in Groningen voor het grootste deel worden veroorzaakt door een staat die hier de bodem leeg trekt en er nauwelijks iets voor terug geeft.

Als dat dan nog alles was, dan konden we het nog ergens over hebben maar ondertussen word Groningen ook nog systematisch afgebroken doordat er steeds meer bedrijven hier failliet gaan, in een jaar tijd bijna 500 bedrijven failliet om nog maar te zwijgen over de toegenomen werkeloosheid. Als er dan gevraagd word om steun vanuit de staat voor deze regio, van een staat die miljarden per jaar verdient aan het gas wat ze onder onze huizen vandaan trekken, dan word er geschermd met Europese regeltjes over ongeoorloofde staatssteun.

 

Limburg en Wallonië

Toen in Limburg de mijnen dicht gingen kon er wel staatssteun komen. Sterker nog, de mensen die in de staatsmijnen werkte kregen gewoon een andere baan, daar werd voor gezorgd want toen snapte men nog dat als je de complete economie in een bepaalde regio rustig de afgrond in laat glijden dat dit gevolgen heeft, en niet alleen rellen, maar ook armoede, infrastructuur problemen, etc. En dat die gevolgen vroeger of later ook invloed hebben op de rest van het land.

Kijk naar de mijnen die in Wallonië (België) dicht gingen, die hele regio is NU nog (ongeveer 60 jaar later) één en al armoede, het is een prachtig gebied, heel veel potentieel om geld te verdienen aan toeristen en genoeg ruimte om industrie te kunnen huisvesten, maar het heeft eerst geld nodig om een goede infrastructuur op te bouwen en dat heeft het niet, zo blijft deze regio arm en problemen hebben.

 

Toekomst van Groningen

Dat is nu het toekomst perspectief voor Groningen aan het worden en iedereen met gezond boerenverstand ziet dit aankomen. Dus dan zou je denken, onze ministers zijn toch niet dom, die kunnen dat toch ook bedenken als ik dat kan? Maar toch worden alle reddingsplannen afgewezen tot mijn grote verbazing. Het maakt kennelijk niet uit dat er een hele regio op zijn kop staat, dat er duizenden mensen protesteren en achter de Groningers staan. Dan krijg je als bevolking toch echt het gevoel dat die ministers of wel erg dom zijn, iets wat ik niet echt wil geloven, of dat ze er uitsluitend voor hun eigen belang zitten, iets wat ik ook nooit wou geloven maar waar ik de laatste tijd toch steeds meer geloof aan ga hechten.

Deze regio heeft een hele hoop te bieden en echt niet alleen aan boeren bedrijven of toeristen. Er is genoeg ruimte voor industrie, alternatieve energie opwekking door middel van windmolens of zonnepanelen en ruimte genoeg om (aardbeving bestendige) woningen te bouwen. Het gene wat ontbreekt is geld om de basis op te bouwen. Geld om bedrijven als Aldel een doorstart te kunnen bieden, geld om andere bedrijven die producten van Aldel kunnen afnemen hier naar toe te lokken, geld om een goede infrastructuur te bouwen. Ik kan me best voorstellen dat dit geld niet zomaar beschikbaar gemaakt kan worden door politiek Den Haag, ik heb er alle begrip voor dat er regels zijn om te voorkomen dat er gesjoemeld word met het geld van ons land. Maar laten we nu even eerlijk zijn, dit geld komt uit dit land en is bedoeld voor dit land, en het is dubbel zuur om te beseffen dat een groot gedeelte van dit geld onder onze huizen vandaan komt.

Dit voelt een beetje alsof je een Afrikaan of een indiaan bent, de blanken komen je land leegroven, bieden je werk tegen een loon waar je net niet van verhongert en waarvan je ook alles bij hun moet kopen. En als het land dan leeg is dan gaan ze weer weg en mag je stikken. Wij zijn de Afrikanen en indianen van Nederland, wij zijn het achtergebleven gebied wat leeggeroofd word en mag stikken als daar problemen door ontstaan. Maar wij zijn wel de financiers van grote delen van Nederland en krijgen hier nu bar weinig voor terug, 1% verspreid over 5 jaar? Kom op politici, een kind kan zien dat dit met een kluitje in het riet sturen is.

Ik begrijp dat politici met hun eigen verantwoordelijkheden, plichten en regels zitten en niet zomaar een berg geld aan ons kunnen toekennen maar ik denk ook dat zij moeten begrijpen dat het voor de Groningers erg zuur is om er achter te komen dat hun regio vernield word, dat daar miljarden aan verdiend word en dat zij er bijna niets voor terug krijgen. Ik begrijp de politici heel goed, maar ik begrijp de Groningers ook echt heel goed. Voor hun (en mijn) gevoel zitten deze politici er om ons te helpen, om ons land te besturen. De laatste jaren lijkt het er meer op dat deze heren er zitten voor hun eigen portemonnee en om de EU stroop om de mond te smeren in plaats van te doen waar wij als bevolking hun salaris voor betalen.

 

De Nederlanders

Onder de Nederlanders waar ik mee omga leeft steeds meer het gevoel dat het circus wat Europa heet te veel geld kost en te weinig oplevert. Mijn opa was een van de grond leggers van de EEG (Europese Economische Gemeenschap), die heeft zich hard gemaakt voor één munt, open grenzen en vrij verkeer van personen en goederen binnen de EU. Persoonlijk blijf ik hier een groot voorstander van, dit komt de economie van heel Europa ten goede. Maar we zijn nu bezig er een politieke eenheid van te maken, alsof we Amerika zijn met allemaal losse staten met eigen regels en een zooi overkoepelende regels. Regels die door iedereen anders uitgevoerd of geïnterpreteerd word. Of dat we een USSR zijn met een centrale regering die allerlei verschillende volken regeren die eigenlijk nauwelijks samen door één deur kunnen.

Ik wou dat onze politici leerden van de geschiedenis. Willen wij echt een tweede Amerika worden? Het land met de meeste moorden, meeste geweld, heel veel armoede en ondertussen ook het land wat nota bene de crisis heeft veroorzaakt? Willen wij die kant op? Ik persoonlijk liever niet. Willen we dan de kant van de USSR op? Waar de corruptie hoogtij vierde, waar schaarste van alles was en waar de armoede voor 80% van de bevolking gold. Ook dat is een kant waar ik niet heen wil.

Dus, laten we alsjeblieft ophouden met te proberen een politieke eenheid te maken van landen die totaal verschillende cultuur en achtergronden hebben. De gemiddelde Italiaan lijkt qua levensstijl totaal niet op een Nederlander, hoe wil je daar een politieke eenheid van maken? Dat is toch gedoemd om te falen tenzij je het als een dictatuur doet? En ik hoop heel erg hard dat dat toch echt niet de bedoeling is.

Laten we eerlijk zijn, politiek gezien is een verenigd Europa heel leuk, in de wereld politiek is de EU een machtige speler en ben ik er niet op tegen, maar laat het naar buiten toe zijn, laat het niet zo zijn dat de EU een centrale regering word voor alle landen. Laat er een globaal buitenland beleid zijn, een globaal economisch beleid en laat alsjeblieft verder de landen hun eigen zaken regelen zodat een minister Kamp zich niet kan verschuilen achter EU regeltjes en zodat een land een regio in de problemen gewoon kan helpen zonder dat er vanuit Brussel geroepen word over ongeoorloofde staatssteun. Iets wat trouwens weer zo een interpretatie zaak is want ongeoorloofde staatssteun speelt pas als het dreigt de markt te ontwrichten.

 

Afscheiding

Ik ben altijd tegen een oproep van afscheiding geweest. Zelf ben ik 1/4-de Zwitser, geboren in Den Haag, opgegroeid in Drenthe en inmiddels al 18 jaar woonachtig in Groningen. Ik ben een Nederlander en ergens best trots op mijn land en wat het bereikt heeft ondanks sommige donkere periodes in onze geschiedenis. De laatste twee jaar ben ik steeds minder trots op Nederland, begin ik steeds meer afstand te willen nemen van de koers die ons land kiest. En sinds vandaag begin zelfs ik de neiging te hebben om te zeggen: "Fuck Nederland, dicht die gaskraan en trek maar een grens onderlangs Drenthe en bij de Afsluitdijk. Groningen, Friesland en Drenthe zijn drie provincies die gezamenlijk genoeg potentieel hebben om een land te vormen. Met het gas zelfs een best rijk land, bijna een oliestaat. Dus het begint onderhand gewoon aanlokkelijk te worden om dat gewoon te doen als politiek Den Haag er voor blijft kiezen om Groningen letterlijk in de grond te laten zakken.

Zelfs ik begin onderhand de rede te verliezen en echt boos te worden om te zien hoe ons land, het land wat we samen groot hebben gemaakt, het land waar alle Nederlanders hard voor hebben gewerkt om te maken tot wat het was gewoon afgebroken word tot een soort van Oostblok land van voor de val van de muur. Ik vind het zeer bedroevend dat voor vele mensen nog steeds geld dat de noordelijke provincies eigenlijk niet belangrijk zijn en niet meetellen. We zijn toch één volk en één land? Het moet toch niet zo zijn dat een bepaalde regio letterlijk leeggezogen word en er niets voor terug krijgt?

 

Scandinavië

Ik heb begrepen dat het in Scandinavië of in ieder geval in Zweden zo is dat één procent van de opbrengst van mijnbouwwerkzaamheden (dus ook gasboringen) gereserveerd word voor herstelwerkzaamheden in de regio waar de werkzaamheden plaats vinden. Het lijkt mij wijs dat dit in Nederland ook zou gebeuren. Doe er daarnaast nog één of twee procent bij om de regio economisch te ontwikkelen en je komt al een heel eind met Groningen uit de crisis helpen. En juist dat is wat belangrijk is. Het is leuk om te bezuinigen om de drie procent regeling van de EU te willen halen maar niets helpt de economie zo goed als mensen die geld hebben om uit te geven. Dus zorg dat mensen banen hebben en geld verdienen, dan gaan ze dingen kopen en dan gaat het langzaam maar zeker ook beter met de economie. Zorg dat een regio voldoende werkgelegenheid bied aan de inwoners, dan gaan de inwoners geld verdienen, gaan ze consumeren en komen er vanzelf nieuwe bedrijven om aan de vraag te voldoen en gaat het beter met een regio.

 

Investeren

Investeren in de toekomst noemen ze dat. Investeren in je land. Daar is iedereen toe bereid als het maar duidelijk is dat we er beter van worden. Nu lijkt het alsof we investeren in Europa, in onze politici en alsof ons eigen land er niets of in ieder geval bar weinig van terug ziet. En dan kijk je naar alle mislukte projecten de afgelopen jaren die miljoenen of miljarden gekost hebben, denk je aan een Betuwelijn, aan de ICT projecten van Amsterdam en de politie en op lokale schaal denk je aan een tram in de stad Groningen en het verbouwen van de oost wand van de Grote Markt. Dat is niet investeren, dat is geld over de balk smijten. Steeds weer worden de Nederlanders geconfronteerd met de geld verkwisting van onze overheid en de EU. En steeds weer horen we dat we moeten bezuinigen en dat de crisis voortduurt.

Heren politici ik weet dat jullie niet dom zijn maar ik kan er met mijn verstand niet bij dat jullie niet naar het verleden kijken en niet inzien dat deze spiraal leid naar een bevolking die in opstand komt. Ik kan niet begrijpen dat jullie niet het simpele boeren verstand hebben om in te zien dat jullie de boel steeds verder slopen in dit land. En ik begrijp al helemaal niet dat jullie de waarschuwingen van professoren in de economie negeren. Of dat jullie niet zelf een paar goede ICT-ers huren in plaats van alles steeds weer aan te besteden en er dan achter te komen dat je eigenlijk niet wist wat je kocht en opgelicht bent of met een half werkend product zit om dat de functionaliteit niet goed besproken is en er meer geld in gestoken moet worden om het werkende te krijgen. Dat jullie onderhand niet eens doorhebben dat een project er door drukken omdat je leuke beloftes krijgt van een project ontwikkelaar alleen maar tot problemen leid. Misschien zijn jullie toch wel dom? Of misschien hebben jullie gewoon oogkleppen op?

 

Conclusie

Ik snap en deel het gevoel van veel mensen dat onze politiek een corrupt zooitje is geworden wat alleen maar op incidenten in de pers springt om in ieder geval het beeld te geven dat ze wat doen door nutteloze regeltjes voor elk incident te verzinnen. Maar verder lijkt het alsof ze eigenlijk alleen op hun eigen gewin uit zijn. Ik vraag me af waar de mensen zijn gebleven die uit ideologische overwegingen in de politiek zaten, die er zaten omdat ze dit land wouden besturen, die hart voor de Nederlanders en Nederland hadden?

Mijn conclusie is onderhand dat politiek Den Haag geen oplossing gaat bieden, zelfs al word er inmiddels al duidelijk geroepen dat er best vormen van staatssteun zijn die Nederland wel aan Aldel mag geven. Ze lijken niet te willen, misschien wachten ze tot vlak voor de verkiezingen om dan nog even een goede beurt te maken maar zelfs dat begin ik te betwijfelen onderhand. Liever rekken ze de boel met langdurige onderzoeken en vergaderingen dan zich te realiseren dat ze toch echt minder gas moeten winnen en hier meer tegenover moeten zetten. Het is natuurlijk erg vervelend voor ze dat ze hiermee hun melkkoe die nooit iets terug wou kwijt raken en dat ze nu daadwerkelijk een deel van hun voor niets verkregen inkomsten kwijt raken maar het kan niet altijd feest blijven.

 

Oproep

Er is nog een mogelijkheid met de volgende verkiezingen als genoeg Nederlanders inzien dat de PvdA en de VVD ons vertrouwen niet meer waard zijn, ik vrees alleen dat we weer een verdeeld minderheid kabinet zullen krijgen en dat er dan dus weer niets zal gebeuren of kunnen. Mensen roepen op om niet te stemmen, ik wil benadrukken dat dit niet helpt, absoluut niet, stem dan blanco, besef dit heel goed alsjeblieft! Stel er gaan alleen voorstanders van de huidige regering stemmen en wij blijven uit protest thuis, dan krijgt de huidige regering dus alle stemmen en regeren gewoon verder. Dan heeft ons niet stemmen uit protest dus totaal geen nut gehad. Liever zou ik persoonlijk willen oproepen om SP te stemmen, zelfs als dit niet je voorkeurspartij is, gewoon om eens een signaal aan de politiek af te geven dat we de huidige gang van zaken niet meer kunnen tolereren van ONZE volksvertegenwoordigers. Dat een maatschappij die de marktwerking tot in het absurde doorvoert, alles wegbezuinigd en alleen het grote geld nog aanbidt niet is waar wij in willen leven.

 

Vrije Markt

Het is toch te belachelijk voor woorden dat bedrijven als Google en Microsoft hier vestigingen hebben om belastingen te ontduiken? Dat al onze staatsbedrijven verkocht zijn, daarmee alles duurder is geworden en de dienstverlening slechter.

Sinds de 'vrije' markt in gas en elektra ben ik meer gaan betalen en word mijn deur platgelopen door verkopers van energie leveranciers. Je kunt mij niet wijsmaken dat dit nu daadwerkelijk beter en goedkoper is. Er zijn (als het goed is) geen prijs afspraken, maar aangezien al die maatschappijen ongeveer even groot zijn en op dezelfde manier werken zitten er geen hele significante verschillen in de tarieven en zijn ze allemaal omhoog gegaan, de enige positieve uitzondering die ik hierin heb kunnen ontdekken is GreenChoice. Het zelfde voor de zorgverzekeringen, ik kwam laatste een rekening tegen van mijn ziektekosten verzekering van eind jaren negentig, dit koste toen 45 gulden! Deze kosten zijn dus bijna vier keer zo hoog geworden in krap 15 jaar tijd!

Zoals ik in een eerder artikel al heb gezegd, marktwerking is goed. In de markten waar daadwerkelijk verschil in prijs en kwaliteit bestaat. Voor computers, televisies, koelkasten en ander wit en bruin goed werkt dit prima. Voor energie leveranciers, zorg sector en openbaar vervoer en dergelijke dingen werkt het gewoon absoluut niet en is het iets wat je echt wilt vermijden. En ondanks alle problemen, alle waarschuwingen en alle klachten word dit door onze politici gewoon steeds verder doorgevoerd. Daardoor krijgen steeds meer Nederlanders financiële problemen en geven minder geld uit. Het gevolg is dat het slechter gaat met de economie, mensen worden ontslagen, meer financiële problemen voor meer mensen, etc...etc..

En dan sla ik het hoofdstuk wantrouwen en spionage praktijken door de overheid op onschuldige burgers nog maar even over maar geloof mij. ook dat draagt bij aan de algehele onvrede van mensen, het gevoel gewantrouwd te worden door je eigen gekozen regering.

 

Heren politici, zijn jullie nou echt zo blind dat jullie niet zien waar dit toe gaat leiden? Het lijkt wel alsof jullie voor de lol er op aan sturen om hier in dit land taferelen te kweken zoals de Arabische lente. Ik snap het niet meer, zijn jullie dan toch dom?

 

Voetnoot

Als voetnoot, ik kwam nog een stukje redelijk positief nieuws tegen vandaag: Onderzoeksraad voor veiligheid stort zich op gaswinning

Een beetje laat maar in ieder geval eindelijk eens een onderzoek wat we een beetje serieus kunnen nemen tegenover de 14 onderzoeken die Kamp bevolen heeft, onderzoeken die vast ook geen habbekrats kosten en eigenlijk vooral bedoeld lijken om de boel te rekken.