SOZAWE, Werk.nl, Politiek, Opstand, Veiligheid en Oogkleppen *updated*

Dit is weer een best lang stuk geworden en ik spring nogal door een aantal onderwepen heen, ik denk dat het geheel samen te vatten is als frustratie over onze politici en hun uitvoerende instanties, alsmede frustraties over hoe er omgegaan word met Groningen. Ik noem hierin een aantal dingen die ik de afgelopen tijd gelezen heb, helaas was ik te lui om op zoek te gaan naar bronnen maar ik neem aan dat iedereen weet hoe Google werkt.

 

SOZAWE, Politiek, Werk.nl, Opstand, Veiligheid en Oogkleppen

 

Vandaag moest ik op gesprek komen bij de sociale dienst. Ik had namelijk al te lang geen sollicitatie activiteiten doorgegeven via mijn werkmap op werk.nl.

Nee logisch niet want werk.nl werkt namelijk doorgaans niet! Nu werd mij verteld dat dit aan mij lag, dit is gedeeltelijk waar, ik draai een goed afgerichte IDS (intrusion detection system) en werk.nl maakt gebruik van javascript routines die volgens mijn IDS mogelijk tot bufferoverflows kunnen leiden en dus potentieel tot de diefstal van mijn DigID. Natuurlijk heeft de dienst SOZAWE hier totaal geen boodschap aan dus ik moet mijn beveiliging maar afzwakken of wekelijks elders een computer gebruiken om met mijn toch best wel gevoelige DigID in te loggen op werk.nl.

 

Onveilig

Dat ik dit onveilig vind en mijn DigID liever niet toevertrouw aan iemand anders computer, en al helemaal niet aan computers in een bibliotheek of internetcafé doet ook niets ter zake. Gecommuniceerd zal er worden, en dit kan uitsluitend op één manier, via werk.nl. Hoe moeilijk kan het zijn om bij het plaatsen van een bericht in een werkmap automatisch dit bericht te laten mailen naar de persoon in kwestie? Ze kunnen ook een mailtje sturen dat het bericht er voor mij staat dus kunnen ze dan net zo goed het bericht direct meesturen. Maar nee, dit is geen procedure, er moeten miljoenen uitgetrokken worden om een groot bedrijf in te huren via Europese aanbestedingsregels wat vervolgens een blik Indiërs open trekt tegen weinig geld en een beroerde en onveilige website neer te zetten. Als dan blijkt dat dit niet goed werkt word die zelfde partij opnieuw ingehuurd om het te fixen. Dit geeft mij het idee van "groenteboer, u heeft mij rot fruit verkocht, hier heeft u nog wat extra geld, wilt u mij nu niet rot fruit verkopen?"

En dat het daadwerkelijk zo gebeurd weet ik want ik ken persoonlijk een aantal systeembeheerders en medewerkers bij het UWV.

 

Oogkleppen

Dit heeft niet eens meer wat met marktwerking te maken, dit heeft te maken met de oogkleppen van onze overheid en instanties, we hebben voor deze partij gekozen dus nu zitten we er aan vast. Als ik aan een commerciële klant een slecht werkend systeem oplever stelt hij mij aansprakelijk! Kennelijk als je bij de overheid een slecht systeem oplevert krijg je geld toe om het alsnog te fixen, desnoods 5 keer. En dan zit ik daar als ICT-er, als programmeur, wetende dat dit beter kan, wetende dat IK dit beter kan bouwen, in mijn eentje. Maar ik word daar niet op ingezet, nee nog leuker, ik moet, omdat er weinig ICT vacatures zijn in Groningen, maar gaan solliciteren op schoonmaak werk! En omdat ik dat nog niet gedaan heb zullen er sancties volgen.

Want tenslotte is het beter om met 36 jaar en 0 ervaring behalve in de ICT maar op schoonmaak werk te gaan solliciteren, ten slotte zijn er geen studenten die dat zelfde werk voor veel minder geld willen doen. Dat ik gesolliciteerd heb als vuilnisman en afgewezen ben omdat je ook daar tegenwoordig een opleiding voor nodig hebt doet niets ter zake, ik moet breder solliciteren. Er is genoeg ongeschoold werk zegt mijn werk consulente dan heel mooi. Het enige werk wat ik tot nu toe kan vinden zonder papieren is callcenter werk, mensen die mij kennen weten dat ik bij dat soort werk binnen één week de klanten door de telefoon uitkaffer vanwege hun domme vragen.

Maar ook dat doet natuurlijk niet ter zake en hebben ze geen boodschap aan want waar het uiteindelijk om draait zijn getallen. Het gaat om de uitstroom cijfers, dat het risico erg groot is dat ik 2 weken later een nieuwe uitkering aanvraag is niet belangrijk, als zij maar kan laten zien hoeveel mensen ze aan een baan heeft geholpen.

Dat mensen hierdoor werk doen waar ze totaal niet geschikt voor zijn of dat ze hier diep ongeluk door worden is niet belangrijk, het gaat om geld en cijfers. Er moet bezuinigd worden op de kosten van uitkeringen. Dus in plaats van een regio als Groningen te helpen en werk te creëren breekt onze overheid de boel af. Laten ze hier het ene na het andere bedrijf failliet gaan. Worden mensen zoals ik gekort op onze uitkering omdat er gewoon simpelweg weinig werk te vinden is in ons vakgebied en de hoeveelheid werkelozen met kennis in dat vakgebied enorm is.

 

Frustratie

Ik word onderhand gefrustreerd, ik wil graag werken, heel graag, thuiszitten werkt deprimerend na een aantal maanden, geloof mij. Maar ik wil wel werken om te leven, ik leef niet om te werken voor de maatschappij. Ik wil dus graag werk doen wat in ieder geval in de buurt van mijn vakgebied komt zodat ik dit werk ook langer dan 2 weken volhoud. Ik wil niet weer er tegen aanlopen dat ik ergens 2 weken werk en dat ze dan een goedkoper iemand kunnen inhuren, een student of iemand die jonger is dan ik en ze een lager loon kunnen geven. Dit heb ik al meegemaakt toen ik 21 was en magazijn werk deed via een uitzend bureau, om de haverklap werd ik weggestuurd omdat ze weer iemand hadden die goedkoper was. Dit soort situaties komen bij de vleet voor.

Maar de SOZAWE heeft liever dat mensen hun tijd verspillen aan korte baantjes zodat ze tegen de overheid kunnen zeggen: we hebben zoveel uitstromers gehad. Dat diezelfde uitstromers een paar weken later weer instromen dat doet niet ter zake. Dat mensen hierdoor ontmoedigd worden boeit niet. Dat mensen financieel in de problemen komen maakt niet uit. En dat er mensen tussen zitten die van al deze dingen bij elkaar depressief en gefrustreerd worden en op een gegeven moment gewoon geen zin meer hebben om het weer te proberen zal niemand wat interesseren. Het gaat om de cijfers en het geld.

 

Nieuws en geruchten

En dan lees ik nog wat nieuws en geruchten, ik heb hier geen bronnen van kunnen vinden die ik betrouwbaar acht dus ik wacht even af of dit allemaal gaat gebeuren maar ik vind het een zeer enge trant:

  • In Rotterdam is een taxi chauffeur ontslagen omdat zijn baas een WW'er met subsidie aan kon nemen en daarmee geld besparen
  • In Amsterdam is iemand gekort omdat hij een baard had die volgens de betreffende SOZAWE medewerker niet netjes was en er af moest
  • Mensen met een Latrelatie die 'te vaak' (vage en ruime definitie) bij elkaar langs gaan worden in de toekomst gekort op hun uitkering
  • Mensen die in hetzelfde pand wonen met iemand anders die een uitkering heeft worden gekort, zelfs als het gewoon om kamer bewoning zonder gezamenlijke huishouding gaat

 

En dan nog de plannen waarvan ik weet dat ze WEL waar zijn. Binnenkort moet iedereen met een uitkering een tegenprestatie gaan leveren voor zijn uitkering. Ten eerste, als ik moet werken voor mijn uitkering dan is er dus werk voor mij en heb ik dus recht op een minimum loon. Ten tweede, en hierbij denk ik aan het eerste gerucht over de taxi chauffeur, lopen we niet het risico dat er mensen met een vaste baan op straat komen te staan zodat bedrijven een goedkope uitkeringstrekker in dienst kunnen nemen? Daar hebben ze dus wat op bedacht, de tegenprestatie mag niet concurreren met bestaand werk, effectief houd dit dus in dat er werk bedacht word wat nutteloos is (want anders had het niet bedacht hoeven worden!) om mensen een tegenprestatie te laten leveren.

Dit plan kan ik gauw belachelijk maken. Ten eerste kost het dus geld om mensen in te huren om de uitkeringstrekkers te begeleiden in het nutteloze werk wat ze moeten gaan doen. Ten tweede zijn deze uitkeringstrekkers (tegen de arbeidswetgeving rondom minimumloon in!) dan fulltime bezig met nutteloos werk. Ik weet niet wie dit briljante plan bedacht heeft maar ik denk niet dat dit aanmoedigt tot harder solliciteren. Ik denk dat fulltime nutteloos werk doen tot zo een ontmoediging en frustratie zal leiden dat je gewoon de rust in je hoofd niet meer kunt vinden om je te concentreren op het schrijven van een goede sollicitatie brief. Ik weet niet hoe dit met andere mensen is maar ik moet daar echt een paar uur voor uittrekken waarin ik onderzoek doe naar het bedrijf waar ik solliciteer, waarin ik nadenk over welke kwaliteiten van mij voor dat bedrijf belangrijk zijn, waarin ik een CV opstel aangepast op dat bedrijf om die kwaliteiten naar voren te laten komen en waarin ik vervolgens een brief daarbij opstel waarin ik mijzelf probeer te verkopen. Wederom, ik weet niet hoe dit bij andere mensen is maar ik vind het moeilijk om mezelf te verkopen en moet goed nadenken over zo een brief.

Dus, straks werk ik onderbetaald fulltime om een uitkering te mogen hebben, 's avonds ben ik dan moe en zal ik niet de rust kunnen vinden om te gaan solliciteren. Ik ben een man alleen dus ben ik een groot deel van mijn weekeinde kwijt aan mijn huishouden doen. Blijft er een half weekeinde over om te gaan solliciteren, om bij te komen van een fulltime werkweek en om een sociaal leven in te proppen.

Iedere jan lul met het kleinste beetje boerenverstand zal inzien dat mensen hieraan onderdoor gaan! Maar toch is dit wat onze overheid eist. Eist zelfs van mensen die in een gebied wonen wat systematisch door diezelfde overheid word afgebroken en om zeep word geholpen.

*Update 17:42* Isis verteld mij net via Facebook dat ze iemand kent wiens uitkering is stop gezet omdat ze een relatie had, deze vrouw woonde niet samen met haar partner, uitkering compleet stop gezet.

 

Bedacht werk

En dan hoor je de eerste verhalen over het werk wat dan bedacht word, wederom uit Rotterdam. In deze stad hebben ze bij de gemeente een goede klus bedacht joh, mensen met een uitkering mogen de nietjes uit dossiers halen (niet dat dat ergens toe dient of enig nut heeft) en daarna moeten ze de pagina's in het dossier tellen! De pagina's die gewoon genummerd zijn! Pagina's waarvan van te voren al bekend is hoeveel er in dat dossier zitten! Het is toch te zot voor worden? En er moeten ook nog mensen ingehuurd om dit in goeden banen te leiden. Dus is het dan echt beter? Volgens mij kun je beter arbeidsre-integratie trajecten opzetten of banen gaan subsidiëren.

 

Criminaliseren

Ook krijg je hierdoor het effect dat mensen met een uitkering als kneusjes weggezet worden en dat er bij voorbaat vanuit gegaan word dat deze mensen op de een of andere manier frauderen. Ik merk al dat veel mensen mij met de nek aankijken en afdoen als iemand die niet wil werken als ik vertel dat ik al 5 maanden een uitkering heb en geen baan kan vinden. Ik merk ook dat veel mensen er dus ook stiekem vanuit gaan dat ik dan wel even voor hun goedkoop, zwart, hun computer kan komen repareren. Diezelfde mensen die het belachelijk vinden dat ik geen baan kan vinden huren liever iemand zwart en goedkoop in dan dat ze naar mij toe kwamen toen ik nog een bedrijf had. Als die mensen naar mijn bedrijf toe waren gekomen was dit nog levensvatbaar geweest en had ik nu geen uitkering. Dit is in mijn ervaring ook vaan de groep mensen die graag VVD stemt en helemaal achter de criminalisering van uitkeringstrekkers staan. Helaas hebben deze mensen net zulke oogkleppen op als onze politiek en niet door dat zij deels de oorzaak zijn van de vele faillissementen van het afgelopen jaar.

En ondertussen word de gewone burger ook als crimineel behandeld door zowel binnelandse als buitenlandse veiligheidsdiensten. Onze maatschappij word hierdoor steeds harder, krijgt steeds meer regels en er word steeds meer vrijheid ingeperk. En dat neemt serieus belachelijke vormen aan. Overal worden te pas en te onpas dingen op verzonnen, moet over gepraat worden, moeten onderzoeken naar gedaan worden. En de nota? Die ligt bij ons.

 

Politiek

Onze politici laten keer op keer zien dat ze liegen, laatst was het Samson die beloftes deed aan de Groningers en vervolgens tegen stemde toen hij die belofte moest waarmaken. Gisteren was het Plasterk die bleek zowel burgers als eerste en tweede kamer voorgelogen te hebben. Ondertussen word er door grote bedrijven als Monsanto druk gelobbied om teelzaden via patenten vast te leggen en dit zo te doen dat niemand nog zijn eigen zaden mag gebruiken aangezien deze niet 'gekeurd' zijn. Keer op keer horen we van miljoenen of miljarden die zijn gestoken in mislukte projecten. Keer op keer horen we hoe politici frauderen met hun declaraties en smeergeld aannemen. Keer op keer horen we dat de crisis voortduurt en we nog meer moeten bezuinigen waardoor onze economie nog meer schade oploopt en er nog meer werkelozen komen. En keer op keer moeten we horen hoe ons geld gebruikt word om de EU stroop om de mond te smeren en de andere 'arme' landen in de EU te helpen. Ondertussen verarmd ons eigen land drastisch, hebben we steeds meer voedselbanken nodig, leeft in de provincie Groningen bijna 1/3-de van de kinderen onder de armoede grens en valt het ene na het ander bedrijf om.

Keer op keer worden we geconfronteerd met hogere accijns, meer bezuinigingen op voorzieningen en vooral de verheerlijking van de marktwerking in sectoren waar zelfs een vertokte VVD'er als mijn vader geen marktwerking wil zien. Door diezelfde marktwerking betalen wij meer en gaat de kwaliteit achteruit. Dit is volstrekt logisch, alles moet zo goedkoop mogelijk ingekocht worden en zo duur mogelijk verkocht worden zodat de winstmarge zo groot mogelijk is. Dat kan prima werken waar er keuze is,maar zoals ik al in eerdere stukjes schreef, er is geen keuze in deze sectoren. Ik mag van mijn zorgverzekering maar naar 1 ziekenhuis, namelijk naar degene waar ze een contract mee hebben. Mijn gemeente kiest welke OV aanbieder ik gebruik, ik kan niet naar een andere gaan als de ene mij niet bevalt zoals ik dat met bijvoorbeeld een mobiel telefoon abbonement wel kan.

Dit gebeurt allemaal zodat de politici zichzelf kunnen verzekeren van een leuke functie bij een groot bedrijf als hun termijn er op zit en zo dat diezelfde grote bedrijven meer winst kunnen maken. De term graaiers is onderhand niet meer overdreven denk ik.

 

Opstand

Er worden steeds meer protest groepen opgericht, ook vanavond is er in Groningen weer een protest mars waar ik ook in mee zal lopen. Ik hoop van harte dat door deze protesten er eindelijk eens wat mensen wakker worden want ik vrees dat de bom hier in Groningen binnenkort echt gaat barsten en dat de Groningers gewoon zo boos zullen worden dat ze echt gaan strijden voor die afscheiding waar nu over gegrapt word. En ik geef ze geen ongelijk, sterker nog, ik zal ze steunen! Ondanks mijn afkeur voor een afsplitsing en mijn nog grotere afkeur van het geweld waar zoiets mee gepaard gaat. Wij zijn het namelijk spuugzat, het gelieg, de regeltjes, de afbraakpolitiek en het geld verspillen. Het politieke macht spelletje wat in de EU gespeeld word, het oprichten van dialoog groepjes en onderzoeks commitees, en het geneuzel over vertrouwen. Het kost allemaal geld. Geld wat gebruikt zou kunnen worden om ook deze regio levensvatbaar te houden!

Wil je ons vertrouwen politici? Dat geven we graag, echt waar. Maar alleen aan mensen die laten zien dat ze ons niet voorliegen, aan mensen die te vertrouwen zijn, aan mensen die daden voor zich laten spreken in plaats van loze beloftes, aan mensen die ons niet uitpersen tot op de laatste cent en laatste druppel gas en ons dan laten stikken.

 

Nawoord

Ik heb er weer veel bijgehaald en het is ook weer een stuk langer stuk geworden dan de bedoeling was. Ik moest een hoop frustratie kwijt en ik denk dat mijn frustraties gedeeld worden met een hele hoop Groningers en Nederlanders over het algemeen. Ik hoop dat heel veel mensen zullen mee lopen vanavond in Groningen, om 19:00 verzamelen bij de martinikerk, de actie duurt tot 21:00.

*Update 22:54* Ik wil graag toevoegen dat mijn werk consulente natuurlijk ook gewoon haar werk doet en de regels moet volgen dus dat ik haar persoonlijk echt niets kwalijk neem.